JE ČAS PROVĚTRAT GRIL

5 FÍGLŮ PRO PEČENÍ DORTŮ
23.5.2017
BAZALKOVÉ OLEJE A TEXTIL S BYLINKAMI
25.5.2017

Většina z nás má pocit, že grilování se týká jen nadšených konzumentů masa, ale není tomu tak. Pod širým nebem si připravíte i originální vegetariánská jídla a chutnou zeleninu…

Vztah ke grilu, k tomuto skvělému vynálezu, máme asi pod kůží všichni. Přece jen je v nás zakódován pocit – jíst pod širým nebem nad odlesky planoucího ohně. Někde hluboko v duši je v nás ukotven princip lovu a zpracování kořisti. Dnes sice obvykle běžíme „dobře ulovit“ jen k řezníkovi, ale i tak máme z dobrého kusu masa pořádné zadostiučinění. K plánovanému menu na čerstvém vzduchu, ale patří i lehčí pokrmy. Například skvělé špalíčky kukuřičných klasů, lososové špízy nebo úchvatné saláty z grilovaných cuket apod.

K přílohám si připravte vedle čerstvé zeleniny také bulgur, ochucený kuskus nebo brambory s koprovým dipem. Ach, můžeme pokračovat donekonečna, ale to podstatné u této zábavy je to, že při grilování se sejdou přátelé. A to je zcela určitě spojnice všeho našeho snažení. Jen stěží najdete společenštější způsob vaření.

Takže je nejvyšší čas vygruntovat gril, a pokud žádný nemáte, pouvažujte, zda to není škoda. Na našem e-shopu najdete spoustu dobrých typů i vše, co je kolem grilování zapotřebí. A co všechno potřebujete na víkendovou grilovací párty?

  • Mít dobrou náladu a chuť udělat něco pro druhé, to se rozumí samo sebou. Nemusíte právě vymýšlet cosi výjimečného, stačí, když se zamyslíte nad svými hosty. Přijde-li někdo, koho neznáte, může vás zaskočit tím, že něco zásadního nejí. Třeba právě maso. Informace se k vám nemusí dostat včas, takže buďte připraveni i na to, a nabídněte třeba rybu a saláty, nebo připravte čočkový burger. Je výtečný.
  • Jako hostitelé, si rozdělte práci mezi sebou. Nebudete se plést jeden druhému pod nohy a každý uděláte to, co děláte raději.
  • Zvete-li početnou společnost, pošlete pozvánku i s připravovaným menu. Je takovou nepsanou slušností hostů přispět něčím k jídelníčku, takže se vám sejdou suroviny, s kterými vytvoříte pokrmy, které plánujete, a ne zbytečnosti do lednice.
  • Co lze, to si nachystejte dopředu. Počítejte s tím, že hosté nejedí vždy u stolu, takže preferujte malé dílky masa, které se dají jíst i jednou rukou, takže si vše naporcujte. Naložte kousky kuřecího masa do marinády – například do jogurtu se skořicí a citronovou kůrou, okořeňte kuřecí paličky a zakápněte je bylinkovým olejem, připravte si kuřecí medailonky. Preferujete-li klobásy, vyzkoušejte třeba krůtí klobásy bez lepku, sóji a glutamátu. Nepřehlédněte také informaci o tom, kolik procent masa obsahují.
  • Nachystejte si zásobu dřevěného uhlí a briket. Můžete si pořídit také praktický komínový startér briket.
  • Kvalitní grilovací náčiní ochrání vaše ruce. Přichystejte si vysokou chňapku, praktickou misku s nepřilnavým povrchem, silikonovou mašlovačku a náčiní s nerezavějící oceli. Nezapomeňte na dlouhé grilovací jehly. Špízy patří k dobrotám, které budou chutnat i dětem.
  • Mějte v zásobě větší množství prkének na krájení a servírování. Nebudete-li mít nablízku dostatek vody na umývání, prkénka kontaminovaná masem raději odkládejte a berte si další. Na venkovním vzduchu se bakteriím daří báječně.
  • Když jsme u hygieny, připravte zahradní koš na jednorázové talíře a pohárky, a připravte pořádnou dávku ubrousků. Budou se po nich všichni shánět.
  • Večer může být chladno a hosté s tím někdy nepočítají. Nabídněte jim lehké plédy nebo teplé polštářky na židle. Na příjemný komfort u vás budou všichni rádi vzpomínat. Užijte si nádherné léto na zahradě!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.