5 TIPŮ NA NÁPLNĚ DO TĚSTA

DÓZA NA KÁVU A NA SUŠENKY
2.10.2017
3.10.2017

Aby těsta koláčů, buchet a řezů byla ještě lepší, vláčnější a voňavější, naplňte je tím, co máte nejraději. Nejčastěji sáhneme po sezonním ovoci, po tvarohu a máku. V naší zemi jsou to nejzamilovanější stálice a vlastně není třeba nic vymýšlet…

Nádivky a náplně však mají svá jednoduchá pravidla, která je třeba dodržet. Jinak se potkáte s pěkně otravným zápolením s vytékající nebo jinak lepicí hmotou. U tohoto pečení platí to, co pokaždé. Musíte si všechno osahat a vyzkoušet. Pak už je všechno snadné.

„Pečení je jedlá forma lásky!“, říká pekařská expertka Anneka Manning. A já jí dávám za pravdu. Bez toho, že svou práci věnujete druhým s potěšením a láskou, by ani nemělo smysl umazat si ruce. A tak se vesele pusťte do zápolení s těsty. Soustředila jsem pro vás své rodinné a ověřené recepty, které zaručeně vyjdou, a využila jsem k nim řadu šikovných cukrářských potřeb z našeho e-shopu.


nadivky1

1 TVAROHOVÁ NÁPLŇ  Použijte měkký tvaroh, tučný nebo polotučný, nejlépe balený ve fólii. Pokud využijete tvaroh z vaničky, dejte pozor, zda není řídký. Chcete-li ho spotřebovat, nechte tvaroh vykapat v cedníčku, aby zbyl jen hustý základ. K dalšímu zahuštění dobře poslouží vanilkový pudink, případně samotná škrobová moučka. Právě to je ta surovina, která směs dobře propojí. K základním chutím tvarohových náplní do křehkého těsta nezapomeňte přimíchat hrubě strouhané mandle nebo v rumu namočené rozinky, asi 50 g na 250 g tvarohu. Do bleskových rohlíčků můžete dát také klasickou ořechovou náplň. Recept na ni naleznete pod článkem.

nadivky2

2 OVOCNÁ NÁPLŇ  Tady nejde o tradiční náplň do těsta, která se peče společně s ním. Spíše jde o doplnění jemného třeného těsta, které je připravené z tvarohu. Hroznové víno k němu dobře pasuje. Nedá vám to mnoho práce, a přitom z téměř obyčejné bábovky vznikne efektní pohoštění. Hroznové víno byste si nyní měli dopřát hodně často. Je jeho sezona; je zralé a sladké, plné minerálů i vitaminů. Obsahuje vitamin C a všechny vitaminy skupiny B (kromě B12) potřebné pro pevné nervy a vyživení mozku. Fruktóza jen mírně zvedá hladinu cukru v krvi, a kyselina listová prospívá krvetvorbě. Častá konzumace hroznového vína vás lehce zbaví únavy i podzimních depresí.

nadivky3

3 JABLEČNÁ NÁPLŇ  Sladká jablíčka a klasické chutě skořice a oříšků patří k naprosté klasice, která nyní, na podzim, přepadne naprosto každého. Pokud už máte za sebou pečení několika nohavic štrúdlů, víte, o čem mluvím. Nabízím teď ještě jednu variantu. Když se mi nechce strouhat jablka do řezů na plech nebo krájet jablíčka do závinů, nechám je vcelku. Jen je rozpůlím, mírně naplním domácím džemem a schovám je pod těsto, které obkreslí jejich tvar. Když jablečnou peřinu rozkrájíte po upečení na malé kousky, získáte v podstatě takové jablečné buchty, nebo ve větších kusech lahodné, vonící řezy. Ach, stojí za to! Pokud se pustíte do jablečné náplně na koláč, jablka nastrouhejte a dochuťte skořicí a třtinovým cukrem podle kyselosti jablek. Směs nechte vykapat a pak ji mírně zahustěte piškotovými drobečky.

nadivky4

4 MARMELÁDY A DŽEMY  Je-li to třeba, náplně do kynutého těsta trošku zahustěte, aby vám z něj nevytékaly. Zvláště z koblih by ovocná náplň neměla utíkat, protože v tu chvílí se těsto nespojí a marmeláda vyteče do horkého oleje. Tam se upraží a vy musíte začít znovu. Do řídkého džemu přidejte lžičku rumu, (do světlých ovocných směsí špetku citronové kúry) a pak vše zahustěte jemně strouhaným jablíčkem, trochou želatiny, nastrouhaným perníkem apod. Záleží na chuťových kombinacích. Lehce pikantní bude v každém případě povidlová náplň, která vás zlobit nebude.

nadivky5

5 MAKOVÁ NÁPLŇ  Připravuje se v mléce nebo smetaně, a za tepla, takže suroviny se dobře provaří a spojí. Napoprvé si spíše dejte pozor, abyste neuvařili hustou kaši, která se bude špatně roztírat. Ale i tady je snadná pomoc – ke zředění postačí trocha smetany, po trošce vychladnutí i strouhaná jablka; k zahuštění více perníku nebo jemně rozemletých piškotů. Máte-li dostatek ořechů, pak je přidejte. Vznikne naprosto největší dobrota. Recept na makový cop s čokoládou naleznete zde.

Níže přidávám ještě recept na ořechovou náplň, a kdybyste si třeba netroufli na bleskové rohlíčky nebo na makový cop, proklikněte se u článků na krátká videa, která vás přesvědčí o tom, že to hravě zvládnete!

stuha_ruzova

DOBRÁ OŘECHOVÁ NÁPLŇ

  • 2 dl mléka
  • 90 g krupicového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • přírodní vanilkový extrakt
  • 2 lžíce rumu
  • dětské piškoty, nahrubo rozdrcené

Mléko nalijte do kastrůlku a zahřejte, přisypejte cukr a míchejte do rozpuštění. Pak přimíchejte ořechy a vanilku a směs nechte přejít varem. Ihned odstavte, přidejte rum a piškotové drobečky v množství podle potřeby.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.