DÓZA NA KÁVU A NA SUŠENKY

KRÁSNÁ OKNA A DVEŘE
29.9.2017
5 TIPŮ NA NÁPLNĚ DO TĚSTA
3.10.2017

ornament_01

Jakmile přijde na pořad řádka sychravých dní, startují doma recepty na voňavé čaje i bylinné a zázvorové sirupy. Ovšem, i když horké nápoje příjemně probarví monotónní konzumaci kávy, na druhou kolej ji neodsunou. Bez kávy si mnozí z nás neumějí představit start do nového dne.

Chrastící zrnka čerstvě pražené kávy nic nenahradí. Nemluvě o její vůni. Káva se stala součástí lidské kultury. Začínáme s ní den, káva uzavírá skladbu celého menu, vítáme s ní hosty, s hrnkem kávy obvykle sedíme u práce; mohla bych ještě dlouho pokračovat. Podstatné je, že vědecké výzkumy zbavily kávu strašidla čehosi nezdravého, a naopak prokázaly, že je v mnoha ohledech zdraví prospěšná. Mimo jiné bylo konstatováno, že pití 3-5 šálků kávy denně snižuje pravděpodobnost rozvinutí Alzheimerovy choroby nebo demence ve stáří, i diabetu 2. typu.

A tak vás nepřekvapí, že voda a káva jsou na celé zeměkouli dva nejčastěji přijímané nápoje. Protože si kávu můžeme (s rozumem) užívat do sytosti, pořiďte si na ni veškeré vybavení, jaké si chcete dopřát. Výkonným kávovarem počínaje – hrníčky, z nichž chutná – konče. Já jsem se momentálně zakoukala do oválové plechové dózy Presso, do níž se vejde buď celé balení zrnkové kávy, nebo napečené sušenky, které se v ní ideálně rozleží. Není nad to, přidat k hořké kávě i sladké sousto. Mrkněte na dózu ze všech stran. Je tak reálná a plastická, že vás na první pohled poplete. Mít hezké a vtipné věci kolem sebe, zpříjemní i studené podzimní dny…

ornament_02

kava1

SKVĚLÉ PLECHOVÉ DÓZY

Mám je nesmírně ráda a dávám do nich ledacos – napečené cukroví, kuchyňské suroviny, které nepoužívám každodenně, nasušené bylinky. Dózy většinou dobře těsní, a tak zachovají potravinám aroma a omezí k nim přístup vzduchu. Tato dóza má víčko s panty, takže ho nebudete hledat (to se mi stává neustále). Vidíte, jak je dekor výrazně plastický.

kava2

POHLED ZEZADU

Detail se šňůrou je opravdu vtipný. Chvíli jsem koukala, kam kabel pokračuje :o) Při focení jsme se dost pobavili – a hlavně, pili lahodnou kávu. V závěru článku naleznete další nabídku věcí, které se vám při přípravě kávy mohou hodit.

Ještě pár slov o kávě

  • Za nejkvalitnější, a nejvíce konzumovanou kávu na světě, je označována káva Arabica. Druhou z ceněných káv je káva Robusta, která má rovněž své příznivce, a obsahuje dvakrát tolik kofeinu než Arabica.
  • Káva by se měla spotřebovat do 15 minut po umletí, takže vše hovoří pro přípravu kávy v kvalitních kávovarech. Po uplynutí této doby již mletá zrna ztrácejí aroma, ale i chuť.
  • Cena, i místo kde nakupujete, prozradí mnohé o kvalitě kávy. Běžná káva zakoupená v hypermarketu může být až 1 rok stará, nemluvě o tom, že obsahuje malé procento arabiky a zbytek obyčejně tvoří levnější robusta. Nakupujte raději ve specializovaných obchodech. Je lepší pít méně kávy, ale pochutnat si.
  • Pokud si necháte vybranou kávu na místě umlít, nestyďte se vzít si s sebou malou dózu a sáček s kávou ihned dobře uzavřete. Vyplatí se to, stejně jako častější nákup menšího množství kávy.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.