5 CHUŤOVEK K PIVU A VÍNU

BYLINKOVÝ CUKETOVÝ CHLÉB
7.6.2021
VYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ
9.6.2021

Chutné jídlo a sklenka dobrého moku je jen částí příjemného celku. Ten zbývající díl, hodně důležitý, dělají přátelé.

Dlouho jsme se neviděli. Uplynul čas, kdy jsme byli odkázáni na telefon a displeje počítačů. Naučili jsme se být ostražití, abychom chránili sebe a rodinu před nemocí, a už to v nás zůstane. To je dobře, protože nic není jako dřív. Ale přátelství a ohleduplnost teď cítíme nějak víc a obnovené osobní kontakty jsou vřelejší a lepší. Přátelé jsou součástí našich životů, a konečně si můžeme od srdce popovídat. Nalijte si společně sklenku vína a vychutnejte si zpomalení denního tempa. 

Sklenka bez vhodného jídla není to pravé, ale přípravy na setkání by neměly být zátěží přinášející stres. Nemusíte podávat několik chodů, připravte jen něco jednoduchého, co se dá uzobávat a nebrání v konverzaci. Využijte sezonní suroviny, na něž je vždycky chuť a zjednodušte si přípravy, ať máte čas na sebe. Některé pokrmy lze připravit předem - například upečený chléb, nebo studený masový nářez, ale také se můžete všichni sejít v kuchyni a věnovat se pomalé přípravě salátů nebo smažení langošů. 

K příjemným chvílím patří také čas strávený na čerstvém vzduchu. Máte-li možnost posedět v zahradě, rozšiřte přípravu pokrmů na grilování a vytvořte si nápojový bar s koktejly, domácími limonádami a různými druhy piva. Začíná být krásně! 

Sušená rajčata, černé olivy, bazalka, gouda, co vám to říká? Zkrátka to, že vznikne dobré jídlo. Chléb je to mimořádný, můžete ho jíst zcela samostatně, třeba s lehkým zeleninovým salátem. Jedná se o francouzský chlebíček plný zeleninových ingrediencí a sýra. Hodí se k červenému i bílému vínu a především k posezení s přáteli. Pečení je víc jak jednoduché, jen všechny ingredience smíchejte dohromady a těsto vylijete do hranaté formy na chléb. Na e-shopu jich naleznete hned několik.

K typicky české specialitě, kterou lze povýšit na manu nebeskou, patří bezesporu dobře vychlazené pivo. Hermelín je obdobou francouzského sýra camembert a lze si vybrat z mnoha levnějších variací. U sýrů tohoto typu je nejdůležitější doba zrání a totéž platí při nakládání. Na pochoutku je třeba pár dnů počkat, ale pak opravdu stojí zato. Přidejte do ní kapary, pastu ze sušených rajčat a dost česneku, to vše pod řídící taktovkou výrazného koření.

Pokud jste pozvali hosty na skleničku, sluší se nabídnout něco malého na zub. Ideální řešení nabídne studené kuchyni hotové listové těsto, které si jednoduše přinesete z obchodu a zpracujete. Dobrot se z něj dá udělat nepřeberné množství. Jednou z nich jsou slané tyčinky dokončené rozmarýnem a parmskou šunkou. Jsou k ujedení, takže jich udělejte větší množství. K jejich přípravě budete potřebovat jen plech do trouby a minimum času. Nejlépe se hodí k bílému vínu. 

Zdravé olivy by měly být na jídelníčku co nejčastěji. Máte-li je rádi, nabídněte je jako pochoutku hostům. Zelené olivy upravené do lehce pikantního tónu díky feferonce, limetce a česneku, se hodí jak k bílému vínu, tak i k lehčím druhům piv. Naložte je do uzavřené sklenice a ponechte je v chladničce do druhého dne. Hned se mohou konzumovat, třeba jako předkrm. Prostřít k němu můžete na talířové soupravě se shodným dekorem. 

Zlatavé langoše k nám doputovali z Maďarska, kde se často jedí se zeleninovým lečem. Původně se pekly z chlebového těsta, ale dnes jsou nadýchanější díky obsahu vařených brambor, a pak jsou také vylepšené k dokonalosti smetanou, tučným sýrem a zakysanou smetanou. Pokrm není právě z nejdietnějších, ale s půllitrem piva patří k velkým pochoutkám. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *