Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Červené i bílé zelí oplývá tolika zdraví prospěšnými látkami, že mu právem náleží zeleninový piedestal. Většina ostatní zeleniny mu dosahuje tak - po první mohutné listy.
Chcete-li přežít zimu bez bacilů, jezte pravidelně zelí pro jeho vysoký obsah vitaminu C. Chcete-li hubnout, jezte zelí, protože vás perfektně zasytí a v jedné porci napočítáte pouhých 30 kalorií. A chcete-li se opravdu dobře starat o své zdraví, opět jezte zelí, protože je to jeden z nejsilnějších zdrojů vlákniny, pomáhající v boji s obezitou, nemocemi srdce i s rakovinou.
Nejcennější je konzumace čerstvé zeleniny. Zelná šťáva dokáže pomoci při tak vážných chorobách jako je dna nebo revmatismus. Potřebujete-li posílit imunitní systém, pak jezte fermentované zelí, které je plné probiotik. K oblíbeným úpravám patří kysané zelí nebo kimchi. Pravidelná konzumace spolehlivě odstraní zácpu a vašemu trávení pomůže nastartovat perfektní chod. Zelí zkrátka berte do života jako bonus. Cennou surovinu využijte pro celou řadu receptů obohacujících repertoár vašeho zimního jídelníčku.
Je zima, všude se topíme v haldách sněhu, a jak tak běhám po městě, všímám si nabídky restaurací. Nedivím se, že nejčastěji vídám nabídku kysela a zelňačky. Myslím, že za lákavou výzvou přijde pěkná řádka strávníků. Tyhle polévky jsou totiž ničím nenahraditelné. Zřejmě je to nakažlivé, protože oblíbenou zelnou polévku ochotně plánuji už na zítra. A vřele vám ji doporučuji, nejen proto, že se vaří z kysaného zelí obsahujícího kyselinu mléčnou, která vám udělá pořádek ve střevech. Samozřejmě si dejte misku vychlazeného zelí ještě předtím, než zbytek skončí ve smaltovaném hrnku na plotně...
Dušené zelí ochucené červeným vínem a brusinkami si zamilujete pro jeho lahodnou a výraznou chuť. A to i navzdory tomu, že se dozvíte, že dlouhým dušením přijde o většinu svých cenných látek. Jistě by nebylo rozumné konzumovat zelí pouze v této úpravě. Ale jednou za čas se výtečně hodí jako skvělá příloha k masu a stojí za to vyrobit si při jedné práci pár sklenic navíc. Až bude třeba, jen sáhnete do spíže.
Zelenina nakládaná na sladkokyselo je v našich končinách hodně oblíbená. Papriky plněné zelím už jsou takovou klasikou, a dokonce tak bezvadnou, že si ji můžete nachystat i teď, uprostřed zimy. Zelí připravené k naplnění paprik vám bude chutnat i samotné, takže nezapomeňte ujídat za čerstva. A nezapomeňte se vybavit pěknými sklenicemi, kterým to na stole sluší.
O tom, že červené zelí je ještě zdravější než bílé, si přečtěte v článku, v němž se také dozvíte, jak si připravit chutný křupavý salát. Kdybyste přemýšleli o tom, proč je v salátu majonéza, pak je to kvůli vitaminu K obsaženému v zelí, který naše tělo nedokáže zpracovat bez přítomnosti tuků (vitamin K potřebujeme pro správnou stavbu kostí a pro dobrou srážlivost krve). Majonéze se lze samozřejmě vyhnout, i když salát perfektně dochutí. Použijte bílý jogurt, ale pak přidejte pár lžic kvalitního olivového oleje.
JEŠTĚ MALÁ PŘIPOMÍNKA NA ZÁVĚR - Vyčetla jsem, že 7 minut klasického dušení zelí zničí méně zdraví prospěšných látek, než 2 minuty vaření v mikrovlnné troubě. Takže co nejvíc chroupejme, krouhejme a nakládejme!
2 komentáře
Dobrý den,velmi mě zaujaly recepty z červeného nebo bílého zelí,které mě inspirovaly.
Děkuji a těším se na další recepty.Jistě si zpestřím svůj jídelníček co nejdříve.
Hezký den, Anno,
začíná mrznout, a to je přesně ten čas, kdy přijde chuť na zelí ve všech podobách. Určitě vyzkoušejte, co vám bude vyhovovat. Také děkuji, připravím další recepty.