VINNÁ KLOBÁSA S BRUSINKOVÝM KŘENEM

PYŽAMOVÝ MEJDAN
11.1.2017
DOMÁCÍ BAZALKOVÉ PESTO
13.1.2017

stuha_ruzova

Vinná klobása patří v mnoha ohledech k lahůdkám. Možná i proto, že se na stole objeví jen tu a tam. Mnozí z nás se po prosincových svátcích přikloní k dietnější stravě, ale klobása zabalená do strouhankového kabátku vážně stojí za hřích.

Vařila a smažila jsem v nerezové sadě nádobí KING Hoff, v které se jídlo připravuje opravdu skvěle. Zevrubně jsem se o ní rozepsala v článku Vánoční camembert, kde pánev ze soupravy skončila v troubě. Tentokrát zůstane na plotně a bude smažit, zatímco v hrnci si klobásky nejprve připravím.

Naučila jsem se vinnou klobásu před smažením ponořit do vroucí vody. Její obsah se zatáhne a později nevyteče ze střívka. Mám také lepší pocit ze smažení, které i když je intenzivní, tak trvá krátce. Mám pak jistotu, že klobása je dostatečně tepelně opracovaná.

Druhý sváteční oběd nového roku servírujte nejlépe doplněný brusinkovým křenem, ke kterému samozřejmě přidávám recept.

stuha_ruzova

VINNÁ KLOBÁSA V BYLINKOVÉ STROUHANCE S BRUSINKOVÝM KŘENEM

Příprava: 50 minut i s přípravou křenu * Získáte: 5 porcí

Vinná klobása

  • 1 kg vinné klobásy
  • hladká mouka na obalení
  • 2-3 vejce
  • 50-100 ml 12° piva
  • sůl a mletý pepř
  • hrst nasekané pažitky
  • čerstvá strouhanka
  • olej na smažení

Brusinkový křen

  • 100 g křenu, jemně nastrouhaného
  • 100 g kyselejšího jablka, nahrubo nastrouhaného
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1-2 polévkové lžíce naložených brusinek
  • sůl a jemně mletý barevný pepř

1. Dejte hřát hrnec vody a mezitím rozdělte klobásy do 5 porcí. Každou zakruťte do pevné spirály a propíchněte do kříže tak, aby šneci držely pohromadě.

2. Každou porci zvlášť ponořte do vařicí vody a nechte 2 minuty ponořenou. Pak pomocí špejlí šneky vytáhněte a nechte okapat.

3. Připravte si trojobal – hladkou mouku / vajíčka prošlehejte s pivem, solí a pepřem a jemně nasekanou pažitkou / čerstvě namletou strouhanku. Špejle u jednotlivých porcí odlomte a klobásu obalte klasickým způsobem.

4. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova.

Brusinkový křen – Nastrouhejte křen, jablko, přidejte smetanu a brusinky podle své chuti. Kdo rád sladké, pak dejte až 2 lžíce brusinek. Dosolte a opepřete. Pokud chcete vytvořit hladký krém, prožeňte připravené ingredience v chopperu. Povrch jemně dozdobte troškou brusinek.

Podávejte s bramborami nebo domácím chlebem a vychlazeným pivem.

klobasa1

Klobásu stočte do pevné spirály a do kříže zajistěte špejlemi. Používejte výhradně špejle s ostrými hroty, které povrch klobásek neroztrhají. Zpočátku si nechávám špejle delší, protože s jejich pomocí vytahuji klobásy z horké vody. Použijte velký hrnec, abyste měli dostatek manipulačního prostoru.

klobasa2

Klasický trojobal doplňte hrstí bylinek, opečená strouhanka je pak určitě chutnější. Křen ochucený jablky a brusinkami se ke klobáse výtečně hodí. Je také moc dobrý k vařeným masům, k uzenému i k teplé šunce. Myslím, že ho ochotně zařadíte do svého jídelníčku, stejně jako nové nádobí do kuchyně.

Dobrá rada

Vinnou klobásu ještě předtím, než ji naporcujete nožem, několikrát zakruťte kolem své osy a teprve v tomto místě střívko přeřízněte. Konce se docela dobře uzavřou.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.