UTAJENÝ BROSKVOVÝ DORT

NAPÍNAVÉ PROMĚNY
1.3.2017
RÝMOVNÍK V PYŽAMU / RECYKLACE
3.3.2017

Pečení dortů je docela fajn záležitostí, když na to máte kvalitní pomocníky. Jako například nerezovou formu na pečení korpusů, která se přizpůsobí podle potřeby.

Pokud rádi zkoušíte nové recepty, dobře víte, že u rozpisů na dorty je vždy uvedeno do jak velké formy je těsto určeno. Tomu v domácích podmínkách těžko vyhovíte, protože každá z nás má tak maximálně 2 velikosti forem. Řeknete si, že se nic neděje, dort bude mít trošku jiný tvar. Ale nemusí to tak být.

Právě se mi dostala do rukou forma s posuvným pláštěm, která má v průměru rozpětí od 16 do 30 cm. Bez problémů s ní vytvoříte i patrový dort, který zaručeně musí mít správné proporce. Patrový dort pro vás nechystám, neboť, pokud forma funguje, upéct dva různě velké korpusy nebude nic zvláštního. Raději jsem vybrala jednoduchý recept na ovocný dort, který totiž bez opory formy nelze vyrobit. Nápad mi vznikl pod rukama nedávno, ale chyběla mi právě šikovná forma na dort a neměla jsem ho dostatečně vysoký. Myslím, že tentokrát bude podle mých představ.

Ve formě budu tedy nejen péct, ale hlavně přispěje k naplnění a zdobení dortu. Jediné, co je trochu zvláštní, je to, že dort uvidíte teprve, až bude hotový!


TESTUJEME POSUVNOU FORMU NA DORTY

001

Forma s posuvným pláštěm je zhotovená z nerezové oceli. Plášť je silný a pevný, takže k němu mám důvěru. Plášť lze pomocí kovových držátek proměnit na kruh o průměru 16 až 30 cm. Vysoký je 8,5 cm. Forma pochopitelně nemá dno, takže je třeba postavit ji na dokonale rovný plech, aby těsto nepodtékalo. Myslím, že si mohu trošku pomoci i alobalem, kterému jdou zvednout a upevnit okraje.


002

PIŠKOTOVÉ TĚSTO  Rozhodla jsem se pro piškot, protože se dobře hodí k ovocným chutím. Vybrala jsem si ho ale také proto, že neobsahuje tuk a je lehoučké. Nebyla jsem si jistá, že mám rovný plech na podložení a doufala jsem, že pěnové těsto plné sněhu bude dobře spolupracovat. Ušlehala jsem piškot ze 4 vajec a průměr formy nastavila na 24 cm. Dort bude tedy klasicky velký. Doufám – zatím se těsto krčí u dna.

003

OVOCNÝ KRÉM  Korpus zdvojnásobil svou výšku a povedl se. Alobal na podložení formy jsem nepoužila a malinko těsta mi podteklo. Nespálilo se, takže se nic neděje. Než korpus vychladne, připravím si krém. Ze střední části broskví odkrojím robustní obloučky, zbytek ovoce nakrájím na hrubší kousky a zamíchám do připraveného krému.

004

A TEĎ TO PŘIJDE  Od této chvíle dort zůstane utajený v plášti formy. Ale ta mu dá konečný tvar a postará se o to, aby byl výsledek opravdu – jako z cukrárny. Vychladlý piškot jsem vložila znovu do formy a pevně ji stáhla. Doporučuji umístit dort na tác, na kterém jej budete servírovat (dort bude mít pořádnou váhu a nevím, zda by s ním šlo dobře manipulovat). Kolem obvodu pláště jsem rozložila těsně vedle sebe obloučky broskví a dovnitř navrstvila nadýchaný krém tak, aby byl ve stejné výši jako broskve. Dávám chladit…

005

ZBÝVÁ JEŠTĚ ČOKOLÁDA  Stěrkou jsem uhladila povrch krému do roviny. Vidíte, že do konce formy zbývá ještě pár milimetrů, ty tedy zarovnám čokoládou. Pak už zbývá jen nechat dort pořádně vychladit, až do podávání.


 

LUXUSNÍ BROSKVOVÝ DORT

Příprava: korpus 15 minut, zdobení 30 minut * Získáte: dort o průměru 24 cm a výšce 8,5 cm

Korpus

  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 160 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky

Krém

  • velká plechovka broskvového kompotu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vanilkové cukry
  • 360–400 g zakysané smetany, 18%
  • 1 želatinový ztužovač, 50 g, Oetker
  • 100 ml šťávy z kompotu

Poleva

  • 200 g hořké čokolády
  • 15 g másla

1. Troubu vyhřejte na 170 °C. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Pak po částech zapracujte čtvrtinu cukru a dále po jednom zašlehejte žloutky střídavě se zbytkem cukru. Nakonec rychle vmíchejte prosetou mouku. Těsto musí zůstat nadýchané. Formu vymažte tukem a podložte ji rovným plechem s pečicím papírem. Těsto vlijte dovnitř a pečte asi 45 minut. Hotové těsto odskočí od boků formy.

2. Mezitím nechte okapat broskve a z každé půlky si nechte 2 středové širší plátky tvořící obloučky. Zbytek broskví nakrájejte na malé kousky.

3. Smetanu ušlehejte, přidejte vanilkové cukry a zašlehejte zakysanou smetanu.

4. Želatinový ztužovač dejte do širší misky, přilijte 100 ml kompotové šťávy a ruční metličkou rozšlehejte (pozor ztužovač hned želíruje) a ihned zašlehejte do hotového krému. Nakonec stěrkou vmíchejte rozkrájené broskve.

5. Zchladlý korpus 1× rozkrojte a na spodní plát navršte asi 1,5 cm krému. Přiklopte horním plátem a dort přesuňte na rovný tác. Pak je třeba nasadit posuvný rám dortové formy tak, aby těsně přiléhal. Vytvoříte si tak prostor pro zdobení další části dortu.

6. Povrch korpusu můžete natřít rumem a pak kolem celého rámu přitiskněte obloučky z nakrájených broskví. Dovnitř a do výše broskví navršte celý zbytek krému a povrch uhlaďte do roviny. Dejte vychladit na 3–4 hod do chladničky, případně do druhého dne.

7. Ve vodní lázni připravte čokoládu a nalijte ji na studený krém. Měla by vzniknout alespoň 3 mm vysoká vrstva. Je vhodné nechat dort ve formě až do podávání.

Potom ostrým nožem oddělte čokoládu od formy, plášť pomaličku rozevřete a sejměte z dortu. Můžete podávat :o)


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Co říct? Dort byl vysokánský, z formy vyklouzl bez úhony, ale bála jsem se, to jo :o) Když ho krájíte, porce jsou jak vysoustruhované. Forma se osvědčila na výbornou. O mytí a údržbě asi u nerezu není nutné hovořit, naprostá spokojenost. Poradila bych jediné, až budete péct korpus malého průměru, může vám trošku vadit výška pláště. Používejte ruční stěrku – takovou tu malou, do dlaně, abyste se pohodlněji dostali dovnitř. Forma je dobrým pomocníkem.

razitko_03


 

S formou jsem neměla sebemenší problém, těsto jsem pekla pouze ve formě vymazané tukem. Přesto ještě přidávám radu profesionální cukrářky Pavlíny Berzsiové: „Forma se z dortu jednoduše sejme tak, když ji slabě vymažete olejem a vysypete moučkovým cukrem. Tak se nepřilepí k náplni a strany dortu budou dokonale hladké a rovné.“ Stojí to za vyzkoušení, hlavně u vysoké vrstvy krému…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.