RYCHLÝ SLUNEČNICOVÝ CHLÉB

TŘÍKRÁLOVÁ LUCERNIČKA / RECYKLACE
6.1.2017
6 TIPŮ JAK V ZIMĚ NALOŽIT S CITRONY
10.1.2017

stuha_hneda

Kyprý, voňavý a dobrý chléb lze udělat i velice rychlým způsobem. Bez kvásku a příprav. Jednoduše si ho upečte v plechové formě.

Rento recept vám nabízím jako řešení, když doma chybí chleba. Jsou takové situace. Ani za nic se vám nechce večer ven nebo také nemáte kam pro něj jít. Přesně v takovéto chvíli jsem ochotná strčit pár ingrediencí do hnětače a za chvíli se všude kolem line vůně upečených slunečnicových semínek. Řekla bych, že vše, co k výrobě chleba potřebujete, máte obvykle ve spíži.

K pečení slunečnicového chleba se často používá celozrnná pšeničná mouka, takže barva krajíčků je taková medově zlatavá. Tuto mouku dávám spíše v případě, kdy peču tmavý, vícezrnný chléb. Základ mého receptu tvoří pšeničná mouka chlebová, která ale také není docela bílá. Někdy se do těsta přidávají nastrouhané vařené brambory, ale těsto raději kypřím ovesnými vločkami. Je to moc chutné a výsledek je nadýchaný a křupavý po štědře přidaných semínkách slunečnice.

Když těsto vložíte do vymazané plechové formy (tato patří do skvělé sady pečicích forem), máte za hodinku a půl teplý chléb na stole!

stuha_hneda

SLUNEČNICOVÝ CHLÉB DO FORMY

Příprava: 15 minut + kynutí 45 minut

  • 500 g tmavé pšeničné chlebové mouky (používám Předměřickou)
  • 100 g ovesných vloček
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 plné lžičky sušeného droždí
  • 500 ml vlahé vody
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 g loupaných slunečnicových semínek

1. Hranatou formu vymažte sádlem. Do zadělávací mísy dejte přesetou mouku, vločky, přimíchejte sůl a sušené droždí.

2. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr, ve směsi vytvořte důlek a směs zalijte. Vypracujte těsto hnětacími háky. Zprvu je promísené těsto lepkavé; je třeba hnětat ještě alespoň 5 minut, až je těsto kompaktnější a odděluje se od stěn. Povrch bochánku poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 30 minut kynout.

3. Poté vařečkou přimíchejte slunečnicová semínka a nakypřené těsto přesuňte do vymazané formy. Povrch hustě posypte semínky a poprašte moukou. Formu opět přikryjte a těsto nechte 10-15 minut odpočinout. Těsto bude pracovat, takže formu naplňte kousek pod vyznačený okraj. Mezitím vyhřejte troubu na 200 °C.

4. Vykynuté těsto vložte do trouby na střední rošt a pečte 30-35 minut, až bude povrch pevný a zlatavý. Pak chléb vyndejte, vyklepněte na rovný plech, a vložte zpět do trouby otočený semínky dolů. Že je chléb upečený poznáte podle toho, že zní dutě, když poklepete na jeho spodní stranu. Nyní je ještě třeba opéct dozlatova zbývající strany. Chléb by měl být křupavý ze všech stran.

5. Hotový chléb nechte vychladnout na drátěné mřížce, protože pod těstem se sráží voda. Vydrží vláčný několik dní, ale jen těžko se dočká druhého dne :o)

001

První kynutí trvá 30 minut. Zde, než jsem jenom otřela upatlané boky misky, těsto už pracovalo a bochánek se nafukoval před očima. Nechám ho v klidu a nakonec ještě přimíchám slunečnicová semínka. Dvojím kynutím a zpracováním se do těsta dostane více vzduchu. Samozřejmě si můžete práci urychlit a všechny ingredience zpracovat najednou. Ale vím, že takto je chléb poréznější a o chlup kypřejší.

002

Druhé kynutí je už krátké, stačí 10-15 minut. Odehrává se ve formě, a i zde už vidíte, že se těsto kulatí. Upozorňuji na to proto, že formu je třeba naplnit tak 1,5 cm pod okraj, aby vám těsto nevyběhlo přes okraj formy. Upečený chléb nakonec převýšil formu o víc jak 4 cm. Myslím, že v nadhledu to není vidět, ale těsto opravdu dost nabude, tak s tím počítejte. Do této formy se mi celá dávka těsta nevešla, takže mi zbylo ještě na mini bochníček.

Ještě připojuji trochu povídání o moukách a ingrediencích. Tento základní recept si můžete ozvláštnit, jak vás napadne. Připište mi své postřehy dolů pod článek do komentářů, určitě vyzkoušíte zase něco jiného.

Dobré rady

  • Z těsta můžete vytvořit 2 malé bochníčky a jeden si třeba zamrazit.
  • Pokud preferujete tmavší chléb, použijte místo pšeničné žitnou chlebovou mouku. Počítejte s tím, že těsto bude i při zpracování hutnější.
  • Rovněž můžete použít celozrnnou pšeničnou mouku a místo slunečnicových semínek namíchat směs dýňových jader a lněného semínka.
  • S oblibou připravuji chléb ze špaldové mouky, z které peču i spoustu sladkého pečiva. Mouka dodá chlebu jemnou oříškovou chuť.
  • Pokud máte rádi koření, pak místo slunečnicových semínek přidejte do těsta 1 lžičku chlebového koření (kupuji od fy Sonnentor). Obsahuje kmín, koriandr a fenykl a chlebu dodá více klasické chuti.

stuha_hneda

10 Comments

  1. Markéta napsal:

    Ráda bych věděla, kde se dá taková forma na chleba koupit ???
    Děkuji
    Markéta

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Markéto,
    forma na chleba je součástí kompletu pečicích forem. Celá sada stojí 499 Kč a zakoupíte ji na naší adrese: https://www.decodoma.cz/Kompletni-sada-na-peceni.html. Momentálně jsou na skladě poslední 2 ks. Proklik do e-shopu naleznete i v článku těsně nad receptem. Srdečně zdravím.

  3. annaprelovska napsal:

    Kde koupim požadovanou mouku a luupane slunečnicove semínka

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Prelovská,
    ozývám se po dovolené – takže se omlouvám za prodlení. Předměřická mouka pšeničná – tmavá chlebová (cituji) má žlutý pytlík a koupíte ji v Tescu, jinak výrobce distribuuje i do malých samoobsluh, mouky všeho typu koupíte leckde. Mrkněte na odkaz, určitě jste balení už potkala: https://mlynyvozenilek.cz/sortiment/psenicne-mouky/balena.
    Loupaná slunečnicová semínka jsem včera viděla v Lidlu, jinak je zakoupíte v běžné síti velkoobchodů v menších baleních po 100-150 g, a všude ve specializovaných obchodech s bio potravinami.

  5. Vladimíra Vašáková napsal:

    Dobrý den, začínám péct chléb. Tento slunečnicový se mi velmi líbí. Mohu ho péct po celou dobu ve formě na chléb? Jaká je celková doba pečení chleba? Děkuji za odpověď. Vašáková

  6. Jana napsal:

    Paní Vašáková,
    chléb je možné upéct jen ve formě, to trvá zhruba 45 minut, aniž byste ho vyklepla ven. Někdo má rád pevnou kůrku i na bocích, takže proto lze chléb dopéct tzv. naruby. Záleží také na formě, můžete mít větší i hlubší než jsem měla já, kam se nevešla celá porce těsta. Uvidíte napoprvé, jak bude večka propečená a udělejte si poznámky na příště. Myslím, že ale určitě nic nezkazíte.

  7. Eva M napsal:

    Dobrý den, raději peču z čerstvých kvasnic. Odpovídá množství takových kvasnic množství těch sušených? Také bych ráda podotkla, že když otočím chleba semínky dolů, skoro všechny mi vypadají do trouby:-( Jinak chuťově je strašně dobrý!

  8. Jana napsal:

    Hezký den, Evo,
    rozumím, mám to také tak. Přepočet pro čerstvé droždí versus instant je tento – 1 sáček sušeného droždí (většinou 7 g) je 21 g čerstvého droždí (půl kostky). Chléb obracet nemusíte :o), když tak na velký plech, ale pokud se peče déle ve formě, udělá menší kůrku, záleží i na troubě i na tom, jak vám chutná.

  9. Dvořáková Blanka napsal:

    Dal by se tento chleba upéct i v domácí pekárně děkuji za odpověď Dvořáková Blanka

  10. Jana napsal:

    Hezký den, paní Dvořáková,
    pekárnu momentálně nemám, abych chléb vyzkoušela, ale většina přístrojů má objem nádoby 2 l, takže s tímto receptem by se pekárna měla popasovat. Ingredience pro takový typ pekárny váží celkově do 540-550 g, takže tady jsme v normě. Záleží také na hutnosti těsta, aby si s ní poradily hnětací háky. Sama bych to asi riskla, ale nerada doporučuji, co nemám ověřené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.