KRAJKOVÉ PARMEZÁNOVÉ PALAČINKY

SPÍ U VÁS HOSTÉ?
25.1.2017
KVĚTINÁČOVÁ SPÍŽ
27.1.2017

Palačinky připravené naslano mohou být po kalorickém prosinci vítanou změnou v jídelníčku. Připravte si je k lehké rychlé večeři, nebo je podejte hostům jako překvapivým způsobem naservírovaný předkrm.

K vytvoření krajkového vzhledu těsta je zapotřebí cukrářský sáček nebo silikonová zdobička s menším otvorem. Palačinkové těsto je hodně řídké, takže čím menším otvorem proteče, tím vznikne jemnější a zajímavější pavučinka. Toto mi je vcelku jasné, ale přesto bych se ráda pokusila vytvořit palačinku za pomoci dávkovače, který se užívá k dávkování porcí těsta na muffiny, lívanečky, čokoládu apod. Slouží k tomu otvor ve dně nádoby, jehož průměr lze mírně regulovat. Otvor je pro můj záměr velký, ale zkusím to, i když vím, že k tomuto účelu není dávkovač přímo určen.

Další důležitou věcí, kterou musím mít, je kvalitní pánev. Vím, jak se klasické palačinky rády potrhají; a když už je budu mít potrhané záměrně, bude zapotřebí smažit na skutečně dobrém povrchu, aby se palačinky daly obrátit. Předpokládám, že se skvělým výsledkem to zvládne pánev z nerezové sady nádobí KING Hoff.


 

TESTUJEME DÁVKOVAČ TĚSTA

13215_z1

Dávkovač má tvar odměrky, která pojme 1 l těsta. Díky mechanizmu, který ovládáte stisknutím rukojeti, se uvolní záklopka z otvoru ve dně nádoby, a těsto vyteče přímo do formiček, košíčků na muffiny, na pánev a pod. Tímto způsobem je možné kontrolovat množství vylévaného těsta a tvořit stejné porce. Dávkovací odměrka je zhotovená z plastu a kovu.


 

krajkove1

PŘIPRAVENÉ TĚSTO  Připravila jsem si řidší těsto s příměsí parmezánu, které je výjimečně dobré, a nalila ho do dávkovače. Když nestisknete rukojeť, otvor ve dně nádoby je bezpečně uzavřený. Ještě je tu pár surovin, které bych ráda použila k vytvoření zeleninových špízů. K palačinkám budou moc dobré.

krajkove3

ZKOUŠÍM PAVUČINU  Nemůžu říct, že by mi to nějak zvlášť šlo, to ale přičítám své nešikovnosti. Dávkovač se ovládá velmi dobře, ale je určen na to, aby se otvor otevřel naplno. Já ještě nemám ten správný cit, abych dávkovač přiškrtila, aby mi vytékaly úzké cestičky těsta.

krajkove2

VPRAVO JE PRVOTINA  Tady vidíte – vlevo 3. pokus, a vpravo 1. pokus. Přece je to rozdíl. V každém případě dávkovač je šikovný na všechno ostatní smažení a pečení, kde se počítá s hustším lívancovým nebo třeným těstem. Pánev s nepřilnavým povrchem mě nezradila. Krajková palačinka se ihned odlepila a šla krásně obrátit (toho jsem se bála nejvíc). Myslím, že fotograf Honza už může odložit aparát a dostane ochutnat…


PARMEZÁNOVÉ PALAČINKY

Příprava: 15 minut * Získáte: 1/2 l těsta

  • 300 ml mléka
  • 130 g hladké mouky
  • 50 g jemně strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • 1/2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl

1. Do misky dejte suché ingredience, promíchejte je a postupně přidejte olej a mléko. Těsto prošlehejte ruční metličkou do hladké hmoty, vlijte do dávkovače a nechte 20 minut odpočinout.

2. Rozpalte pánev vytřenou olivovým olejem a rychlými pohyby na ni nalijte co nejmenší pramínky těsta. To znamená, že stisknete páčku na rukojeti a budete se snažit otvor co nejvíce zúžit. Krajkovou palačinku osmažte z jedné strany, otočte (jde to kupodivu dobře) a osmažte z druhé strany.

3. Složte ji na čtvrtinu a k připravené porci přidejte špízy z kousku avokáda, sušené šunky, datlového rajčete a černých oliv. Podávejte s dipem ze zakysané smetany s rozmělněným česnekem a nasekanou bazalkou.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

S dávkovačem se mi pracovalo výborně. Nejvíc ze všeho jsem ocenila, že jsem se obešla bez zbytečného nepořádku kolem plotny. Druhý den jsem použila dávkovač k tomu, k čemu je určen – k vytvoření malých piškotových dortíků, takže jsem těsto dělila mezi malé bábovkové formičky. Kolem ani neukáplo. Myslím, že můžete získat dobrého kuchyňského pomocníka. Dávám tři hvězdičky.

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.