JARNÍ STŮL SE SOVIČKAMI

ZMĚNA JE ŽIVOT
9.3.2016
PAPÍROVÁ KAPSA NA KOLEDU
11.3.2016

stuha_ruzova

Jaro je období plné radosti, a tak pokud si plánujete koupit nějaké veselé nádobí, nastala právě správná atmosféra! Vyberte si například porcelán s pastelovým sovím dekorem.

Vlastně nevím, proč jsou sovičky tak oblíbené. Vy to víte? Asi je to jen móda, ale sovy potkáte na každém kroku. (Vida, já je mám na obalu na telefon.) Každopádně je skvělé, že je milují i dospěláci. Takže vás takový servis bude doma těšit, i když vám děti odrostou a vyletí z hnízda. Porcelán se hodí ke snídaním, na odpolední svačiny… A protože jsem náhodou potkala vykrajovátko ve tvaru sovy, přidávám rychlý nápad na sušenky, které jdou pověsit na rozkvetlé jarní větvičky. Velikonoce si navrch oslaďte čokoládou, na kterou máme soupravu na soví fondue.

stuha_ruzova

LINECKÉ SUŠENKY

Příprava: 20 minut + vychlazení těsta

  • 210 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • citronová kůra z 1 bio citronu
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • pikantní červená zavařenina (ze špendlíků, z višní apod.)
  • vykrajovátko ve tvaru sovy + drobná kytička na vypíchnutí otvorů
  • úzká stužka

1. Suroviny dejte do robotu, vypracujte základ těsta. Přesuňte ho na vál, zabalte do fólie a nechte rozležet v chladničce do druhého dne.

2. Těsto vyválejte na placku vysokou zhruba 3 mm a pomocí vykrajovátka vytvořte sovy a přeneste je na plech s pečicím papírem.
Varianta 1 – na zavěšení: Ze všech tvarů vypíchněte malým vykrajovátkem soví obličejík a dejte péct.
Varianta 2 – na talíř: Z poloviny tvarů vypíchněte malým vykrajovátkem otvor v bříšku, druhou polovinu nechte plnou.

3. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C, až těsto zrůžoví.

4. Sovy na zavěšení (s otvory v obličejíku) spojte zavařeninou, stužky připojíte později. Sovičky s vykrojenými bříšky vytvořte slepením plného a vykrojeného tvaru. Cukroví nechte alespoň týden rozležet.

sovicky1

Čokoládové fondue je takovým malým svátkem. K mlsání se hodí nakrájené kousky ovoce, ale můžete si vylepšit i velikonoční sušenky.

sovicky2

Sušenky zavěste na rozkvetlé jarní větvičky. Nebojte se, že se tam zapráší. Nezapomeňte na dobrý čaj v baňaté soví konvici. Veselý stůl lze doplnit plastovými prostírkami – a houf dětí může přijít!

Ještě tip pro dospělé – do zavařeniny přidejte jednu či dvě lžíce dobrého rumu. Sušenky se rychleji rozleží a řekla bych, že jsou ještě lepší!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.