KARAMELOVÝ BANOFFEE PIE

DOMÁCÍ PĚNOVÉ ŽUŽÚ S ČAJEM MATCHA
17.2.2017
5 TIPŮ JAK VTIPNĚ SERVÍROVAT VEJCE
21.2.2017

stuha_hneda

Nepečené dorty jsou skvělou záležitostí. V prvé řadě jsou rychle hotové a při jejich přípravě na vás rozhodně nebudou číhat žádné kulinářské nástrahy. Vyzkoušejte tento skvělý irský koláč, který si vysloužil světovou proslulost.

Nedávno jsem seděla s kamarádkou v oblíbené francouzské kavárně, v které se rády scházíme a ochutnáváme dobrá vína. Honila nás mlsná, a tak jsme si popřály něco na zub. Smlsly jsme úžasný banánový koláč a já se okamžitě začala pídit po jeho přípravě. Zjistila jsem, že tento tradiční recept je původně z Irska, ale je nesmírně oblíbený po celém světě. Slíbila jsem Vlastě, že ten pravý recept seženu a předám dál; takže tady je.

V prvé řadě budete potřebovat pěknou kulatou formu, která dá koláči tvar. Původně se dělal do takové veliké mělké mísy. Moc pěkný kousek porcelánu, ale takový jsem v našich obchodech neviděla. Základem koláče je korpus ze sušenkového těsta, který se někde pár minut zapéká, někde vůbec. Pak už jen budete vrstvit dobrotu za dobrotou. Nejprve čokoládu (také se někde nedává, ale čokoláda dobře zpevní spodek koláče), pak karamel, čerstvé zralé banány a našlehanou smetanu. Něco vám to připomíná? Nejspíš některý z oblíbených pohárů. Garantuji vám, že jakmile se všechny ingredience rozleží a vychladí, budete ztraceni, jako my dvě.

stuha_hneda

KARAMELOVÝ BANOFFEE PIE

Příprava: 45 minut s chlazením + 2 hod vaření karamelu * Forma: o průměru 26 cm, 8-12 porcí

Korpus

  • 270 g karamelových sušenek Lotus nebo Bebe
  • 100 g másla
  • 50 g čokolády plus lžíce másla

Náplň

  • plechovka kondenzovaného mléka
  • 5 středně velkých banánů
  • 300 ml 33% smetany
  • čokoládové hoblinky nebo kvalitní kakao

1. Karamel – Plechovku s mlékem neotvírejte. Vložte ji do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená asi 3 cm pod úrovní hladiny. Vařte zvolna 2 hodiny pod pokličkou, kontrolujte zda je stále dostatek vody nad plechovkou. Výsledkem bude zkaramelizované mléko. Nechte ho zchladnout, plechovku otevřete v okamžiku, kdy bude obsah vlažný. Karamel musí být vláčný a téct, takže ho nenechte zcela vychladnout.

2. Připravte si korpus – Karamelové sušenky rozlámejte a nadrobno rozdrťte v mixéru. V závěru přidejte rozpuštěné vlažné máslo a mixujte, dokud nevznikne hmota. Měla by mít konzistenci mokrého písku. Sušenkovou drť natlačte do formy, na jejíž dno dejte pečicí papír. Pokud se vám zdá  korpus spíše sušší (pozor, každé sušenky vstřebají tuk trochu jinak), pak radím, dejte formu asi na 10 min do trouby vyhřáté na 170 °C a korpus předpečte. Pokud máte sušenky pěkně kompaktní, pak bude zcela stačit nechat korpus vychladit 30 min v chladničce (pokud si děláte karamel domácí), nebo až do ukončení přípravy karamelu z kondenzovaného mléka.

3. Mezitím si rozehřejte čokoládu s máslem a dno připraveného korpusu namažte. Opět dejte do chladu.

4. Náplň – Banány nakrájejte na vysoká kolečka. Rozložte je těsně vedle sebe na celou plochu koláče. Potom nalijte na banány vlažný karamel v tak vysoké vrstvě, jak si přejete. Nechte 20 minut chladit. Ušlehejte smetanu (neslaďte ji) a připravte si čokoládové hoblinky pomocí škrabky na zeleninu.

Smetanu navrstvěte na koláč lžící tak, aby vytvořila šlehačkové pusinky. Povrch poprašte hořkými čokoládovými hoblinkami. Koláč nechte vychladit a podávejte rozkrájený na klasické dortové porce. Nezapomeňte však nejprve ostrým nožem oddělit boky koláče od formy.

001

Banány, čokoláda, karamel – klasické chutě, nad které není. Aby správně vyzněly, ponechejte jim svou přirozenost. Použijte hořkou čokoládu a smetanu neslaďte; nechte ji jen završit chuť banánů. Vyberte si vyzrálé plody, jinak koláči vezmete hlavní ingredienci. Sladký karamel se postará o to, aby všechno spojil do lahodného celku.

002

Korpus si můžete předpéct, nebo nechat tak, jak původní recepty kážou. Pouze ho dáte na čas do chladničky. Protože se vám mezitím připravuje z mléka karamel, korpus se do té doby zpevní. Obecně platí, že jemná drť máslo víc spolyká a je vhodné ji dát do trouby, hrubší a cereální sušenky mnohem lépe drží pohromadě a stačí je vychladit. Zpevnění dna korpusu napomůže i vrstva čokolády, kterou nemůžete nic zkazit.

003

Karamel z plechovky je dost sladký, můžete ho naředit smetanou, nebo 100 g povoleného másla a trochou vody. A to i v případě, že vám příliš zhoustl. Myslím, že příště dám určitě přednost domácímu karamelu vyrobenému z cukru, másla a smetany. Je jemnější, tekutější a méně sladký.

O výjimečných účincích banánů na náš organizmus asi není třeba hovořit. Připomenu jen, že vedle důležitých látek a vlákniny obsahují banány tolik potřebné antioxidanty, podporují zdravé srdce, regulují hladinu cukru v krvi, zvyšují citlivost buněk na inzulin. V jednom plodu je pouze kolem 100 kalorií a celý banán je prakticky tvořený pouze vodou a sacharidy. Jezme jich tedy co nejvíce – a občas si dopřejme i sladký poklesek v podobě banánového koláče.


stuha_hneda

2 Comments

  1. Marie Jelínková napsal:

    prosím, jak děláte domácí karamel? máte recept? jinak vypadá to bezvadně, jen to budu muset zkusit z bezlepkových sušenek:)

  2. Jana napsal:

    Paní Jelínková,
    karamel si vytvoříte ze 300 g krupicového cukru / 200 g smetany 30-33% / 130 g másla. Pozor, tekutina může později prskat, doporučuji vyšší hrnec s těžkým dnem. Do hrnce dejte cukr, občas míchněte, a nechte na středním plameni zkaramelizovat. Cukr se vlastně jen taví, mění barvu a končí nahnědlý. Zde si určíte, jak ho chcete mít tmavý, ale nepřežeňte to, může se spálit. Pak přidejte máslo a vše rozmíchejte dohladka. Mezitím si ohřejte smetanu (studená nesmí do té horké směsi, prskalo by to!) a opatrně ji nalijte do základu. Vznikne hladká řidší omáčka. Přeceďte ji a dejte do sklenice do chladničky. Karamel ztuhne a pro další použití ho krátce ohřejte ve vodní lázni. Lze ho přidat do polev, krémů apod.
    * Ještě přidávám karamelovou omáčku – můžete vyzkoušet. Je ideální na poháry, na zmrzlinu a čerstvá na dort: Do kastrůlku dejte 30 g másla a vmíchejte 2 lžíce hladké mouky. Přidejte 450 ml smetany a míchejte do zhoustnutí. Pak přimíchejte 165 g třtinového cukru a 150 g krupicového cukru. Omáčka je hladká a použijete ji horkou i studenou.
    * Dostala jsem informaci, že je možné využít i koupené karamelové Salko a jen ho trochu naředit…je spousta možností. Ať se vše povede!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.