CHLEBÍČEK SE SUŠENÝMI RAJČATY A OLIVAMI

BAREVNÝ KOKOS NA SVÁTEČNÍ LASKOMINY
24.3.2017
6 TIPŮ UBROUSKŮ NA VÁŠ JARNÍ STŮL
28.3.2017

Keramické formy na pečení jsou k nezaplacení. Nic se v nich nepřipaluje, upečená těsta se krásně vyklopí, formy se velice snadno umyjí. Vyberte si takový tvar, který budete často používat. Je zbytečné, abyste skladovali věci, které vám zaberou místo bez užitku.

Hranatá keramická forma je ideální pro přípravu celé řady jídel, takže se v domácnosti téměř nezastaví. Hodí se pro pečení nasladko i naslano, např. masa a sekané, k zapékání nákypů, těstovinových jídel, plněných paprik, i k pečení chleba. Nejprve jsem v ní zkusila upéct sladké třené těsto (mramorovaná buchta s čajem Matcha), a tentokrát došlo na chléb. Chtěla jsem otestovat různé konzistence těsta.

Chléb vám nabídnu vynikající. Není to přílohová záležitost, ale jí se samostatně, protože je výrazně ochucený. Jedná se o francouzský chlebíček plný zeleninových ingrediencí a sýra. Hodí se k vínu a k posezení s přáteli, což se vám s blížícími se svátky může hodit. Jeho příprava je víc jak jednoduchá. Všechno smícháte dohromady a těsto vylijete do formy. Úspěch při pečení i konzumaci vám garantuji.

Ochucené chlebíčky, a pečení chleba vůbec, je v kuchyni nesmírně oblíbenou disciplínou. Voňavému pečivu málokdo z nás odolá a to domácí má vždycky náskok před vším ostatním. Vyzkoušeje to!


TESTUJEME KERAMICKOU MÍSU NA ZAPÉKÁNÍ

15334_z1

Keramická zapékací mísa je určená pro pečení a zapékání. Uchová jídlo dlouho teplé a je vhodná na přípravu pokrmů i pro přímé servírování na stůl. Odolává teplotám až do 230 °C a je vhodná i do mikrovlnné trouby. Nevkládejte ji do myčky na nádobí. Rozměry formy jsou 25 × 15 × 9 cm.


001

ZÁKLADNÍ INGREDIENCE  Postup je následující – sypké přísady dejte do jedné mísy, prošlehaná vejce smíchejte s tekutými přísadami do druhé, a nakonec si přichystejte ochucovadla a bylinky. Doporučuji použít žluťoučký sýr Gouda nizozemského původu, který se vyrábí z kravského mléka a patří k nejchutnějším sýrům vůbec.

002

RODÍCÍ SE TĚSTO  Smíchané misky se sypkými a tekutými přísadami dají vzniknout řídkému těstu, které je hladké a nadýchané. Nyní je čas na nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájená rajčátka, olivy a bazalku. O zbytek se postará trouba. Tak je to jednoduché…


CHLÉB SE SUŠENÝMI RAJČATY A OLIVAMI

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut * Forma: 25 × 15 cm

  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku (nejlépe s vinným kamenem od dmBio)
  • 3 velká vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml 12% smetany
  • 120 g sýra Gouda, nastrouhaného nahrubo
  • 100 g sušených rajčat v oleji, odkapaných a nakrájených na kousky
  • 60 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na kusy
  • hrst čerstvě nasekané bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř 

1. Do větší misky přesejte mouku a prášek, přidejte sůl (pozor na rajčata, jsou slaná) a dost pepře. Vše ručně promíchejte vařečkou nebo stěrkou.

2. V menší misce prošlehejte vejce a přidejte olej a smetanu. Tekutinu víc jak z poloviny vlijte do sypké směsi, promíchejte a po přidání zbytku vše spojte pomocí ručního mixéru s hnětacími háky do řidšího hladkého těsta.

3. Nyní přidejte sýr, rajčata, olivy a bylinky a ručně promíchejte. Troubu vyhřejte na 180 °C.

4.  Zapékací mísu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto přesuňte do mísy a dejte péct na 45-50 minut. Hotový chlebíček nechte vychladnout a vyklopte z formy.

Podávejte nakrájený na 1,5 cm široké plátky, nejlépe s bílým vínem.

Drobné rady

  • Používám kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem, který vytváří nadýchanou konzistenci. Především je bez fosfátů a bezlepkový.
  • Pokud nahradíte několik lžic olivového oleje ochuceným olejem ze sušených rajčat, těsto bude barevně výraznější jako mám já. Opět pozor na přesolení.

 

SEČTENO A PODTRŽENO

Přiznávám se, že mám keramiku ráda. Peču v ní ráda, líbí se mi dávat jídlo na stůl v horkých kouřících mísách, ráda vnímám hezké barvy a design pekáčků a mís v okénku trouby. Ale kromě toho má keramika hodně pozitiv, která jsem už vyjmenovala na začátku. Fialová forma splňuje vše. Negativa vyplývají z technologie výroby a musíte je přijmout. Nepatří však k výtkám. Keramiku nesmíte vystavovat rychlým změnám teploty, to znamená, nedávejte ji z chladničky přímo do trouby, horkou mísu po pečení nezalévejte studenou vodou, nádobí nevkládejte do myčky. Ve všech případech by mohl popraskat povrch glazury. Keramika musí být silnostěnná, takže nádobí je oproti nerezu nebo smaltovanému plechu pochopitelně těžké. S tím prostě počítejte.

Budete-li dodržovat podmínky, které nádobí potřebuje, odmění se vám dlouhou životností. Mě se v obou případech peklo výborně. Oceňuji to, že forma má ucha a manipulace s ní je o to bezpečnější. Když při pečení horkou formu obrátíte vzhůru nohama, ozve se jen charakteristické žuchnutí – a vy se můžete blaženě těšit na výsledek. U mě má forma víc jak tři hvězdičky.

razitko_03

2 Comments

  1. Daniela napsal:

    Milá paní Jano,
    přeji Vám k svátku všechno nejlepší, hodné zdraví, štěstí a
    spokojenosti,
    Daniela Linhartová
    P.S. Jsem ráda, že jsem objevila kontakt na Vás.

  2. Jana napsal:

    Milá paní Danielo,
    mnohokrát Vám děkuji, potěšila jste mě. Často na Vás vzpomínám. Ozvu se mailem. Krásné jaro přeje, Jana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.