Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tahle užitečná činnost je dokonalou prázdninovou relaxací. Je spousta důvodů, proč se do zavařování pustit. Pokud ještě váháte, vyzkoušejte nejdříve nakládání – například sýrů, oliv, anebo hříšně dobrého ovoce do rumu.
Já sama miluji zásoby. Nejsem snad takový křeček, ale mám ráda, když je o mé bližní dobře postaráno a také s oblibou sáhnu po nějaké té dobrotě v době, kdy je příslušná potravina vzácná a nedostupná (hm, tohle už téměř v dnešní době neplatí), ale řekněme, že by mohly být nedostupné některé ingredience a systém celého zpracování.
Pak jsou tu osvědčené rodinné recepty, od nichž očekáváme, že se každoročně zakousneme do té správné a jedinečné chuti, kterou jsme milovali už v dětství. Tohle všechno jde doslova zakonzervovat do úžasných sklenic a nacpat do polic ve spíži. Když si pak jednu z nich otevřu uprostřed zimy, není to jen zavařenina nebo sklenice hub, ale před očima mi defiluje slunečný kout na zahrádce s keři obsypanými rybízem či paseka v lese, za níž jsem se bála stádečka divokých prasat, ale stejně jsem tam pro ty houby vlezla. Všechny ty zážitky si zavaříte a zavřete s sebou pod víčka, a to blaho si pak namažete na chleba nebo sníte v kompotových miskách.
Toto všechno jsou důvody, pro něž vás chci vybídnout k zavařovacím pokusům, a přidávám hrst receptů, které jsou mnohokrát ověřené na mé rodině. Jediné, co k tomu musíte mít, jsou sklenice všech formátů a běžné kuchyňské potřeby. Na našem e-shopu si vyberete vše, co potřebujete.
1 Sladkokyselá pastva pro oči Ve své podstatě si takto vyhoďte z kopýtka na závěr velkého zavařování, jaké s sebou přinášejí třeba okurky nakládačky. U dvacáté páté sklenice se už můžete lehce začít nudit, takže si nakonec udělejte pár lahví, jak já říkám: “Do přední řady”. Ještě připomínám, že lák je určený na křehkou nakládanou zeleninu, kterou využijete jako přílohu k lehkým obědům. Sklenice s dekorovanými víčky veškerou parádu náležitě dotáhnou.
2 Pikantní večeře Naložený sýr patří přesně k těm dobrotám, které musíte vyzkoušet. Naložte ho společně se sušenými rajčaty, olivami a bylinkami do zajímavé sklenice, v které ho budete servírovat až na stůl. Pak už se jen snažte asi týden vyhýbat chladničce. Teprve potom si výborně pochutnáte.
3 Ostré mátové čatní z cukety a rajčat Z rajských jablíček můžete zavařovat po celé léto, a vlastně hluboko do podzimu, kdy jsou plody vyzrálé a šťavnaté. Vedle sušení rajčat a výroby oblíbených kečupů vyzkoušejte také čatní. Je to pikantní, často dost ostrá směs, která dochucuje hlavní jídlo. Obsahuje kousky zeleniny nebo ovoce a soustřeďuje dohromady sladkou i slanou chuť. Určitě stojí za ochutnání.
4 Bylinkové nakládané olivy Ne, že by olivy samy o sobě nebyly pochoutkou, ale – mohou být ještě lepší. Možná jste je na svých cestách potkali, takže máte spoustu inspirace. Během okamžiku si je můžete připravit i doma, pro své hosty. Alespoň já je nakládám téměř pokaždé. Stačí jednou ochutnat… K olivám patří česnek a výrazné bylinky, jako je saturejka nebo směs provensálského koření. No, a samozřejmě i krásný porcelán.
5 Ovoce v rumu Přehlídka nejkrásnějšího ovoce, které podávám většinou na silvestrovský stůl, má kořeny v nejteplejším létě. Od června do září trpělivě vrstvím jednotlivé druhy ovoce do sklenice s dobře těsnicím víčkem a společně s cukrem a rumem je zakonzervuji na zimu. Ovocná směs je pak úchvatnou lahůdkou při dochucení zmrzlin a za hřích stojí samozřejmě ovocná bowle se sektem.
Doufám, že jsem vás dostatečně naladila na zavařovací vlnu! Ať se vám všechno podaří.