NAKLÁDANÝ SÝR

KAPSY NA DÁRKY
23.10.2015
2 TIPY PRO SLADKÝ ZIMNÍ SPÁNEK
27.10.2015

stuha_zelena

Podzim je časem návštěv a setkávání. Jakmile se nadýchnu vzduchu prostoupeného barvami, pokaždé dostávám chuť na koncerty, výstavy, na povídání s přáteli. Je čas na sdělování zážitků. Úplně nejlépe se povídá v zázemí domova a u sklenky dobrého vína. To pak přijde ke slovu můj oblíbený recept na skvělý předkrm a samozřejmě také na chutný dárek, který lze vzít s sebou jako poděkování za pozvání…

V každém ročním období si nechávám stranou pár pěkných sklenic, které se stávají součástí mých jedlých dárků. Když nemají krásná víčka, všelijak je dozdobím. Ovšem dózy s proplétanými víčky imitujícími ratan to nepotřebují. Pořídit si je můžete nejen v různých objemech (od 300 do 720 ml), ale také v kulatém i hranatém provedení a s víčkem v čokoládové nebo bílé barvě. K naloženému sýru jsou naprosto ideální, protože působí rustikálně.

K nakládání je úplně nejlepší salátový sýr řeckého typu. Vyzkoušet můžete i fetu, ale nakonec třeba i mnohem dietnější tvaroh na strouhání. Vůbec není špatný. Olej, do kterého ingredience naložíte, lze nakonec přecedit a použít pro naložení masa apod. Sýr je potřeba nechat uležet v chladničce alespoň jeden týden. Počítejte s tím, pokud si lahůdku chystáte pro návštěvu. V každém případě – až budete sýr nakládat – udělejte si část také pro sebe. Jinak hrozí, že bude rodina ochutnávat a na hosty docela nic nezbude…

stuha_zelena

NAKLÁDANÝ SÝR SE SUŠENÝMI RAJČATY

Příprava: 20 minut + rozležení 1 týden

  • olivový olej
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • kuličky růžového pepře
  • 70 g sušených rajčat
  • hrst zelených oliv
  • čerstvě mletý pepř
  • 250 g salátového sýra řeckého typu (fety, tvarohu na strouhání)
  • 1 pálivá paprička (nemusí být), pár lístků bazalky

1. Do větší misky nalijte olivový olej a prošlehejte 2 plné lžíce bazalkového pesta. Přidejte celé koření, na proužky nakrájená rajčata, celé olivy a čerstvě mletý pepř.

2. Sýr nakrájejte na úhledné kostičky, vložte do misky a promíchejte. Pracujte opatrně, aby se kostičky nepolámaly. Řecký sýr je tučný a snadno se rozdrobí. Směsí naplňte připravenou dózu a je-li třeba, dolijte olivový olej. Můžete přidat pár lístečků bazalky a pokud chcete, pálivou papričku pro pikantnost. Sklenici těsně uzavřete víčkem.

3. Sýr dejte do chladničky a nechte týden rozležet. Podávejte jako předkrm, nejlépe s čerstvě opečenou bagetou.

 

doza syr1

Připravte si čtvrt kg salátového sýra, olivový olej, bazalkové pesto,  sušená rajčata, hrst zelených oliv, kuličky růžového pepře. Otužilejší strávníci přidají pálivou papričku.

doza syr2

Do 700 ml sklenice se sýr vejde tak akorát. Olej se všemi ingrediencemi sýr ochutí, ale dejte mu alespoň týden čas, aby se chutě propojily.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.