VÍTÁNÍ PODZIMU

DÁRKOVÉ ROZJÍMÁNÍ
15.10.2015
HOUBY KE KAFI
18.10.2015

ornament_01

Je málo tak milých dekorací, kterým nikdy neodoláme. Věnečky k nim patří. V některých je nevinnost, v některých romantika, v jiných zase síla magie a v dalších odevzdání. Do věnců zaplétáme kus přírody a zdobíme si svůj domov v duchu nadešlé sezony.

Dříve jsem si myslela, že kdo nemá dům, bytelné dveře, branku nebo vchod do zahrádky, nemá si věnec kam pověsit. Ale pak jsem šla za kamarádkou do domu se spoustou pater, a jak jsem hledala její byt, míjela jsem několikery dveře ozdobené věnečky. Bylo to moc příjemné. Čisté a různorodě dekorované dveře působily přátelsky a přesně tak, jako rodiny bydlící za nimi. Stojíte-li před takovými dveřmi, víte, že vás čeká přívětivé uvítání.

Když přijde podzim, nabízí se velká spousta přírodních materiálů, z nichž lze věneček uplést nebo jen dozdobit. Máte několik možností – z nejbližší vycházky si přinést drobné šišky, plody a suché listy, kterým nevadí postupné uvadání, anebo si vybrat z naší nabídky hotový věnec v podzimním aranžmá. Dáte-li přednost vlastnímu tvoření, budete potřebovat pouze lepidlo v tavné pistoli, svou fantazii a trošku trpělivosti.

Základ věnce udává korpus. Do kruhu lze stočit vinnou révu, jemné proutky vrby nebo břízy; oblíbené jsou korpusy ze slámy, kterou udržíte pohromadě omotáním provázku. Nejobyčejnějším pomocníkem je korpus z lisovaného polystyrénu. Stojí pár korun a jeho výhodou je to, že do něj můžete ledacos zapíchnout. Zanedlouho budeme vázat věnce z jehličin. S větvičkami jde dobře pracovat, jsou ohebné a v potřebném tvaru je zajistí slabý vázací drátek. Jen si při svém zápolení nezapomeňte natáhnout pevné rukavice. Já jsem si usnadnila práci koupeným věnečkem z vinné révy. Líbí se mi, že je pěkný sám o sobě a rozhodla jsem se nechat několik místeček nezaplněných, aby byl základ vidět.

ornament_02

venec1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Nejprve si připravte korpus věnce (chcete-li z vinné révy; v tuto dobu ho zakoupíte téměř v každém květinářství) a dále ještě:

  • lepidlo v tavné pistoli
  • nůžky
  • nasušené přírodniny na dozdobení věnce – kousky hortenzie, ježaté kuličky platanu (pozor, alergikům vadí), žaludy, drobné šišky a svazeček umělých červených bobulí
  • ptáčka zavěšeného na stužce, nebo jiný pěkný dekorační předmět

Střed věnce můžete nechat prázdný, ale někdy věneček vytvoří působivý rám, který si sám o něco řekne. Tvořte pomalu a uvidíte, jak se situace vyvine. Mě se do aranžmá připletl kovový ptáček z prodejny Madal Bal. Nejkrásnější červené bobule právě dozrávají na větvičkách skalníku. Rychle opadají, ale v tuto chvíli jsou zářivé. Později je můžete nahradit těmi umělými, z květinářství.

venec2

ZDOBENÍ PATŘÍ KE CHVÍLI POHODY

Korpus položte na papír, abyste si nezničili stolní desku od horkého lepidla. Připravte si veškerý materiál na zdobení a nahřejte lepidlo v tavné pistoli. Potom si kolem korpusu rozmístěte jednotlivé přírodniny. Přibližně v té podobě, kterou chcete mít na věnci. Suroviny si nechte poblíž míst, kam je budete později lepit, pokud se udrží na korpusu, tak přímo tam.

Začněte lepit na horní straně věnce a postupujte do kruhu. Korpus z révy spotřebuje více lepidla (než třeba slámový), protože je výrazně plastický a lepidlo vám bude stékat dovnitř proutků. Vytvořte si vrstvu, do které pak vmáčknete přírodniny. Ale není to problém.

Pozor na prsty, k upevnění dekorací je vhodné použít například dřívko, velkou pinzetu apod. Počítejte s tím, že s jemnými větvičkami už nepůjde pohnout, takže lepte poté, co si budete jisti s jejich umístěním. Po dokončení aranžmá provlékněte zadní stranou věnce stužku nebo provázek pro upevnění na zeď, či na dveře.

Užijte si krásný a barevný podzim a kousek si vezměte s sebou domů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.