Vítejte u decoDoma!

Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.

Předvánoční čas je spjatý s pečením vánočního cukroví, ale také se sháněním dárků. Domácí likér nejen, že dokáže zpříjemnit předvánoční pečení i sváteční čas strávený u stromečku, ale uchovaný v pěkné lahvičce se stužkou či jiným zdobením potěší jako jedlý dáreček. Tedy spíš pitelný dáreček.
Dáreček v podobě domácího kávového likéru udělá velkou radost, a přitom jeho příprava zabere jen chvíli a potřebujete na něj pár ingrediencí. Pokud máte možnost, připravte do likéru čerstvou kávu z kávovaru – ideálně dvě silnější lunga (2x 50 nebo 60 ml), popř. připravte nálev z mleté kávy. Pravá vanilka zase dodá kouzelné aroma, které obzvlášť o vánočních svátcích tak milujeme. Bílý rum je možné nahradit tuzemákem, ale bílý rum poskytne poněkud „čistší chuť“ a nechá více vyniknout použitým ingrediencím. Jeho neutrální chuť posílí chuť vanilky i skořice, tuzemák zase dodá mírně karamelové aroma.
Pro likéry jsou ideální lavičky s klipovým uzávěrem, do kterých jsme je nalili i my. Sklo se dobře udržuje a díky uzávěru se nevylije ani kapka.

Doba přípravy: 30 minut
Ingredience na cca 900 ml:
200 ml 30% smetany
1 vanilkový lusk
100 – 120 ml silné kávy
1 lžička mleté skořice
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (400 g)
200 – 250 ml bílého rumu (dle chuti)
Smetanu vlijte do hrnce. Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vydlabejte semínka. Ty rozmíchejte ve smetaně a lusk vložte do hrnce. Přidejte kávu, skořici a přiveďte k varu. Hrnec sundejte ze sporáku a nechte asi 5 minut odpočinout. Vanilkový lusk vyndejte z hrnce.
Do hrnce nalijte kondenzované mléko a rum dle chuti. Dobře promíchejte.
Likér přelijte do lahviček, uzavřete a po zchladnutí uchovávejte v lednici. Před podáváním láhví párkrát otočte dnem vzhůru.

Bílý rum vs. tradiční český tuzemák – jaký je rozdíl?
Bílý rum je destilovaný nápoj vyrobený z cukrové třtiny nebo melasy a není ochucený, což znamená, že jeho chuť je čistá, jemná, s výraznými tóny alkoholu a mírnou sladkostí.
Tradiční český tuzemák je naopak aromatizovaná pálenka, která obsahuje koření a bylinky, což mu dává specifickou, někdy i lehce nasládlou chuť s nádechem vanilky, karamelu a různých bylinek. Pokud chcete do svého receptu přidat trochu české tradice s výrazným kořeněným podtextem, tuzemák bude tou správnou volbou.

Po přidání alkoholu už směs nevařte. Přidání alkoholu do likéru až po vaření směsi je klíčové, protože alkohol by při vaření ztratil část své chuti a síly. Alkohol má totiž vysoký bod varu, což znamená, že by se při zahřívání mohl odpařit, čímž by došlo k úbytku jak aromatických složek, tak i jeho charakteristické síly. Pokud přidáme alkohol až po odstranění směsi z ohně, zachováme jeho chuť i vůni, což je pro kvalitní likér nezbytné. Díky tomu bude výsledný likér jemný, s plnou chutí alkoholu a koření, aniž by se jeho charakter ztratil během vaření. V lednici vydrží likér cca dva měsíce. Jeho rozležení není potřeba, připravit ho tak můžete na poslední chvíli.