VÁNOČNÍ KÁVOVÝ LIKÉR

Adventní věnec s ptáčky
7 denní výzva pro pohodový advent
20.11.2025

Předvánoční čas je spjatý s pečením vánočního cukroví, ale také se sháněním dárků. Domácí likér nejen, že dokáže zpříjemnit předvánoční pečení i sváteční čas strávený u stromečku, ale uchovaný v pěkné lahvičce se stužkou či jiným zdobením potěší jako jedlý dáreček. Tedy spíš pitelný dáreček.

Dáreček v podobě domácího kávového likéru udělá velkou radost, a přitom jeho příprava zabere jen chvíli a potřebujete na něj pár ingrediencí. Pokud máte možnost, připravte do likéru čerstvou kávu z kávovaru – ideálně dvě silnější lunga (2x 50 nebo 60 ml), popř. připravte nálev z mleté kávy. Pravá vanilka zase dodá kouzelné aroma, které obzvlášť o vánočních svátcích tak milujeme. Bílý rum je možné nahradit tuzemákem, ale bílý rum poskytne poněkud „čistší chuť“ a nechá více vyniknout použitým ingrediencím. Jeho neutrální chuť posílí chuť vanilky i skořice, tuzemák zase dodá mírně karamelové aroma.

Pro likéry jsou ideální lavičky s klipovým uzávěrem, do kterých jsme je nalili i my. Sklo se dobře udržuje a díky uzávěru se nevylije ani kapka. 

VÁNOČNÍ KÁVOVÝ LIKÉR

KÁVOVÝ LIKÉR SE SKOŘICÍ

Ingredience:

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience na cca 900 ml:

200 ml 30% smetany

1 vanilkový lusk

100 – 120 ml silné kávy

1 lžička mleté skořice

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (400 g)

200 – 250 ml bílého rumu (dle chuti)

Postup přípravy: 

Smetanu vlijte do hrnce. Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vydlabejte semínka. Ty rozmíchejte ve smetaně a lusk vložte do hrnce. Přidejte kávu, skořici a přiveďte k varu. Hrnec sundejte ze sporáku a nechte asi 5 minut odpočinout. Vanilkový lusk vyndejte z hrnce.

Do hrnce nalijte kondenzované mléko a rum dle chuti. Dobře promíchejte.

Likér přelijte do lahviček, uzavřete a po zchladnutí uchovávejte v lednici. Před podáváním láhví párkrát otočte dnem vzhůru.

VÁNOČNÍ KÁVOVÝ LIKÉR

Základem likéru jsou dobré suroviny

Bílý rum vs. tradiční český tuzemák – jaký je rozdíl?

Bílý rum je destilovaný nápoj vyrobený z cukrové třtiny nebo melasy a není ochucený, což znamená, že jeho chuť je čistá, jemná, s výraznými tóny alkoholu a mírnou sladkostí. 

Tradiční český tuzemák je naopak aromatizovaná pálenka, která obsahuje koření a bylinky, což mu dává specifickou, někdy i lehce nasládlou chuť s nádechem vanilky, karamelu a různých bylinek. Pokud chcete do svého receptu přidat trochu české tradice s výrazným kořeněným podtextem, tuzemák bude tou správnou volbou.

VÁNOČNÍ KÁVOVÝ LIKÉR

Vanilka a skořice dodá vánoční chuť

Po přidání alkoholu už směs nevařte. Přidání alkoholu do likéru až po vaření směsi je klíčové, protože alkohol by při vaření ztratil část své chuti a síly. Alkohol má totiž vysoký bod varu, což znamená, že by se při zahřívání mohl odpařit, čímž by došlo k úbytku jak aromatických složek, tak i jeho charakteristické síly. Pokud přidáme alkohol až po odstranění směsi z ohně, zachováme jeho chuť i vůni, což je pro kvalitní likér nezbytné. Díky tomu bude výsledný likér jemný, s plnou chutí alkoholu a koření, aniž by se jeho charakter ztratil během vaření. V lednici vydrží likér cca dva měsíce. Jeho rozležení není potřeba, připravit ho tak můžete na poslední chvíli. 

Vychutnejte si likér v heboučkém pohodlí

Další vánoční likéry

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *