UPEČTE SI PRÁZDNINOVÝ BAGEL

DOMÁCÍ CITRONÁDA A JASMÍNOVÝ ČAJ
28.6.2024
OVOCNÉ KNEDLÍKY 3x JINAK (A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC)
3.7.2024

Zatímco u nás nedáme dopustit na rohlíky a housky, Američané si nedovedou představit snídani bez naplněných bagelů. Tohle pečivo u nich zdomácnělo a možná se tak stane i u vás doma.

Máme tu první prázdninový den, a i my ostatní co jej neprožíváme s dětmi, máme hned veselejší náladu. Na své starty do prázdnin přece nelze zapomenout a snadno se nám propisují do současnosti. Dnešní ráno (a ta následující) to chce zkrátka něco rozverného. Například dobrou snídani s dárkovým hrnkem.

Porcelánové hrnky s plyšovým parťákem máme na e-shopu v několika verzích (viz galerie pod článkem). Do prázdnin se hodí  dětem i dospělým naprosto dokonale. Oslí úsměv mě okouzlil nejvíc, a tak přidávám něco k ranní snídani. Jsou to bagely, na které jsem se už dlouho chystala. Toto rohlíkové pečivo k nám doputovalo až v 90. letech 20. století a dnes bývá na pořadu mnoha kaváren a restaurací. V obchodech bagely moc nekoupíte a to i přesto, že toto pečivo se vyznačuje delší dobou spotřeby.

První zmínky o bagelu pocházejí z roku 1620 od židovské komunity v polském Krakově. Jeho charakteristický prstencový tvar je tedy stovky let starý a nic se na něm nemění ani dnes. Umožňuje nejen rychlé a rovnoměrné propečení těsta, ale navíc se tehdy ukázal středový otvor velice praktickým, když jeden z prodejců přišel na to, že se jím dá protáhnout provázek nebo tyčka pro přepravu zboží a pro vystavování ve výkladních skříních. Bagely získaly velikou popularitu mezi Newyorčany, v Kanadě i Velké Británii, přičemž za nejlahodnější kombinaci chutí se považuje čerstvý sýr, uzený losos s okurkou a koprovým dresinkem. 

Ještě na jednu zvláštnost vás musím upozornit. Nakynuté a vytvarované těsto do kroužku se před pečením vkládá do vroucí vody a chviličku vaří! Neobávejte se, že bagely přestanou kynout. I po této horké proceduře se v troubě nafouknou ažaž. Dejte je raději dále od sebe. Po upečení dozlatova jsou bagely na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, ale hutné a při plnění příliš nedrobí. Naplňte je čímkoli - naslano šunkou, vajíčky, sýry i zeleninou, ale i nasladko. Kdybyste k tomu potřebovali skvělý džem, ve čtvrtek nabídnu maliny s chia semínky.

A pokud by vás přece jen život moc utiskoval, kupte si hrnek s nápisem: „Každý den s úsměvem”, třeba to po ránu drobet pomůže :o)

Příprava: 30 minut + vaření a pečení * Získáte: 9 ks

  • 450 g hladké mouky, proseté
  • 7 g sušeného droždí (sáček)
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce - 1 stranou na potření
  • 25 g medu + 2 lžíce do vody
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g vlažné vody
  • troška hrubé mouky
  • na posypání - sezamová, lněná semínka, nemletý mák, růžový pepř apod.

1. Do mísy robotu dejte mouku, droždí, sůl a vše promíchejte stěrkou.

2. V misce prošlehejte 1 vejce s 25 g medu a olejem na hladkou emulzi. V mouce vytvořte důlek, přilijte vlažnou vodu a přidejte prošlehané ingredience. Hnětacím hákem vytvořte pomalým hnětením těsto. Setřete ho ze stěn mísy a nechte ho zpracovávat po dobu 10 minut. Během této doby těsto přestane lepit, stane se hladké a vytvoří soudržnou kouli. Ještě ji krátce propracujte na vále a vložte ji do misky vytřené olejem. Těsto přikryjte a nechte kynout asi 1 - 1,5 hodiny, kdy minimálně zdvojnásobí svou velikost.

3. Pak těsto vyklopte na čistý vál a zvažte ho. Váhu vydělte 9 a z těsta vytvořte válec, rozdělený na 9 stejných kousků každý o váze cca 80 g. Na vále nepoužívejte mouku, těsto je pružné a nelepí. Z každého kousku vytvořte kouli, pak palci uprostřed promáčkněte otvor a vzniklý kroužek navlékněte na rukojeť vařečky. Točte s ní tak dlouho, až se bagel zvětší. Bagely přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout.

4. Do vysoké pánve dejte asi 1,5 l vody, oslaďte ji medem a uveďte k varu. Pak bagely po 4 ks vložte pomocí děrované obracečky do vařící vody a vařte je ½ minuty. Pak je obraťte na druhou stranu a také vařte ½ minuty. Vylovte je zpět na drátěnou podložku, nechte okapat a přesuňte je na plech opatřený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 190 °C horkovzduch / na 220 °C horní a spodní ohřev.

5. Zbylé vejce prošlehejte, bagely potřete a hustě posypejte semínky. Pečte asi 17 / 25 min dozlatova. Pečivo by mělo po upečení klasicky zvonit, uvnitř má porézní strukturu.

  • Na vále nepoužívejte mouku, těsto by bylo příliš hutné, ale především to není nutné, protože hladké a pružné těsto nelepí a dobře se s ním pracuje. 
  • Jednotlivé kousky si odvažte, aby vaše bagely byly stejně veliké.
  • Nejprve vytvarujte bochánky a pak z nich vytvořte kroužky. Počítejte s tím, že těsto stále kyne pod rukama, takže se nebojte kroužky víc zploštit a při tvarování vařečkou je víc vytáhnout. Aby tolik nepracovaly při kynutí, můžete je odložit na vál mírně posypaný hrubou moukou. Tuto fázi jsem podcenila a kroužky se pak hodně stahují a kynou do výšky.
  • Při vaření se používá do vody i jedlá soda (na 1,5 l asi 2 lžičky), která vytvoří na povrchu těsta charakteristické puchýřky. Nepoužila jsem ji.
20240627_003

SYPEJTE SEMÍNKY I KOŘENÍM, KTERÉ MÁTE RÁDI

Před pečením bagely hustě posypejte semínky nebo je ponechejte hladké jako to znáte z restaurací. Chápu to, při rozkrajování posypaných bagelů si doma naděláte slušný nepořádek, ale takhle nám víc chutnají. Těsto samotné nijak nedrobí, tím se liší od našich housek. Hotové bagely mají vydržet vláčné 3 dny, ale nemohu informovat, snědly se okamžitě.

Bagely jsou nejlepší ještě teplé, ostatně to se týká každého pečiva. Jen ten první den jsou na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Teď už jen zbývá naplnit svou porci tím, na co máte právě chuť.

Snídáte-li s úsměvem, pak ještě dodám, že plyšový oslík má očko pro upevnění na batoh, do kočárku atp. Hrnek je hezký tip na dárek pro přátele, pro něž naleznete níže další vinšování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *