SNÍDAŇOVÁ TURECKÁ VEJCE

LANGOŠE SE ZAKYSANOU SMETANOU
LANGOŠE SE ZAKYSANOU SMETANOU
8.8.2025
ŠPENDLÍKOVÁ ZAVAŘENINA
ŠPENDLÍKOVÁ ZAVAŘENINA
12.8.2025

Turecká vejce – recept se stal virálním hitem, oblíbeným jídlem nejen u influencerů, ale i řady dalších milovníků dobrého jídla. Turecká vejce jsou důkazem, že v jednoduchosti je krása i chuť. Příprava nezabere příliš času, ale vzpomínat na tento chuťový požitek budete ještě dlouho.

Lahodný jogurt, vejce, pikantní paprikové máslo a kopr – i tak by se v kostce dal popsat recept na turecká vejce. Bohužel tento strohý popis jen těžko vystihne, jak ve skutečnosti zmiňovaná  kombinace báječně chutná. Zdánlivě jednoduché ingredience se snoubí v sofistikovaný pokrm, který někdo rád snídá, někdo jej bude rád večeřet. Tak jako tak poskytne tělu notnou dávku bílkovin, takže vás zasytí na dlouhou dobu. Jako přílohu podávejte dobré pečivo. Na našem blogu najdete celou řadu receptů na domácí pečivo, které se k tomu pokrmu bude hodit. 

Turecká vejce

TURECKÁ VEJCE

Ingredience na 2 porce:

Doba přípravy: 15 minut
Doba tepelné úpravy: 10 minut

300 g hustého bílého jogurtu

2 stroužky česneku

Sůl

4 vejce

Ocet

30 g másla

½ lžičky mleté papriky

Špetka kajenského pepře

½ lžičky chilli vloček

Kopr

Čerstvě mletý pepř

Turecká vejce

Základem je opravdu kvalitním řecký jogurt

Postup přípravy: 

  1. Jogurt ochuťte prolisovaným česnekem a solí. K přípravě můžete použít lis na česnek
  2. V hrnci přiveďte vodu těsně pod bod varu. Vmíchejte půl lžíce octa a utvořte vír. Do víru opatrně vklepněte nebo vložte vejce z naběračky či mističky. Vařte při mírném varu 4 minuty. Poté děrovanou naběračkou přendejte ztracené vejce do studené vody a pokračujte s přípravou dalších vajec. Po uvaření dvou vajec je dobré vodu vyměnit.
  3. V menší pánvičce nebo rendlíku rozpusťte máslo. Když začne pěnit, vsypte mletou papriku, kajenský pepř a chilli vločky. Míchejte na středním stupni asi půl minuty.
  4. Do talířů naservírujte jogurt. Na jogurt položte po dvou vejcích. Vejce přelijte ochuceným máslem. Posypejte trochou nakrájeného kopru a opepřete. Podávejte s pečivem.

 

Turecká vejce jogurt s česnekem

Lis na česnek vám přípravu usnadní

Do tureckých vajec se nejčastěji používá řecký jogurt, a to hned z několika důvodů. Oproti klasickému bílému jogurtu má hustší a krémovější konzistenci, vyšší obsah bílkovin a m jemnější a plnější chuť. Při výrobě zbavuje části syrovátky, takže je méně vodový a krásně drží tvar. 

Pokud si doma vyrábíte vlastní domácí jogurt, na jogurt řeckého typu ho přeměníte jednoduše. 

 

Jak z domácího jogurtu udělat hustý „řecký“?

  1. Připravte si plátýnko nebo jemné sítko, které položíte přes misku.

  2. Nalijte do něj jogurt a nechte ho vykapat v lednici – stačí 1 až 3 hodiny podle toho, jak hustý ho chcete.

  3. Výsledkem bude jemný, krémový a hustší jogurt, podobný řeckému. Syrovátku z misky můžete využít třeba do smoothie nebo do těsta na chleba.

Snídaně do postele? Proč ne! V tomhle povlečení se vám bude snídat jedna báseň.

Velkou výhodou povlečení z mikrovlákna je, že rychle schne. Pokud se vám náhodou při snídani ušpiní, rychle ho vyperete a do večera máte čište povlečeno. A bez žehlení.

Tipy na snídani s vejci

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *