Vítejte u decoDoma!

Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.

Vánoční pečení nemusí začít až s prosincovým shonem. Naopak. Podzimní večery jsou ideální příležitostí vyzkoušet si recepty, které krásně provoní domov, potěší chuťové buňky a připraví vás na sváteční atmosféru. Říkáme tomu malý trénink na Vánoce, ale s chutí a bez tlaku.
Vybrali jsme pro vás 5 receptů na sušenky, které si zamilujete. Některé voní po koření a dětství (ano, spekulky i zázvorky nechybí), jiné jsou jednoduché a ideální na první společné pečení s dětmi. Všechny ale mají jedno společné – probudí ve vás chuť na Vánoce dřív, než řeknete „perníček“. Na jejich uskladnění se vám budou hodit různé dózy.
Sušenky po upečení nechte zcela vychladnout, teprve pak je ukládejte. Uchovávejte v suchu, v uzavřené nádobě nebo plechovce, ideálně v temnu a mimo přímé světlo nebo teplo. Vyhněte se vlhkému prostředí – vlhkost výrazně zkracuje trvanlivost.
Kakaové tlapy s mandlemi jsou jednoduchá a zábavná víkendová sladkost pro děti. Snadná příprava, práce s těstem a vynikající výsledky, které se časem rozleží na skvostné mlsání. Ideální do plechové dózy pro domácí dobroty. Napečte si je dopředu a pak je můžete kdykoliv servírovat dětem.
Sušenky spekulky pochází z dnešního Nizozemí a Belgie, u nás se ale zabydlely už před několika desítkami let. Jestli máte rádi ke kávě klasické lotusky, zamilujete si je na první zakousnutí. Pro jejich upečení nemusíte nutně používat tradiční formy s reliéfem nebo embosovaný váleček, úplně postačí vykrajovátka. Doporučujeme těsto dobře vychladit (ideálně přes noc), vyválet spíš na tenčí plát (cca 3–5 mm) a péct na střední teplotu.
Zázvorky byly nejprve výsadou zámeckých a měšťanských kuchyní. Až během 19. století se zázvor začal používat i v ostatních domácnostech a sušenky se s oblibou podávaly k odpolednímu čaji. Zázvorky se musejí nechat pořádně rozležet. Prospějí jim klidně 3 týdny. Po upečení jsou výborné, takže ochutnejte; pak rychle tvrdnou, to se nelekejte, protože vše napraví čas. Postupně se spořádaně rozleží.
Levandulové madlenky jsou jemné a aromatické cukroví, které kombinuje nadýchané těsto s vůní levandule. Madeleines – madlenky, mají chuť máslového piškotového těsta, nejčastěji s příměsí mandlové mouky, citronů nebo levandulových květů. Tvarují ve formičkách u nás známých pro pečení vánočních tlapek neboli pracen. Práci vám usnadní silikonová forma, protože pak není potřeba drobné tvary vymazávat.
Tyto sušenky jsou křehké, nepříliš sladké a plné zdravých ingrediencí. Najdete v nich ovesné vločky, brusinky i trochu čokolády. Správně se cookies tvarují tak, že se hromádky těsta nechají roztéct do tvaru placiček přímo v troubě. Nepotřebujete tedy nic speciálního na pečení. Jen se snažte, aby byly hromádky podobně veliké.