ŠTĚDROVEČERNÍ KRAMBL S DATLEMI

VŠE, CO DĚLÁ DOMÁCÍ POHODU
19.12.2018
NOVOROČNÍ NUGÁTOVÝ LIKÉR
2.1.2019

Crumble - krambl, je božský ovocný pokrm, který hezky navazuje na českou tradici pojídání dušených jablíček ochucených skořicí pečených v troubě.

Horká jablka vonící kořením si dělával i můj děda (jakožto jediné teplé jídlo, které uměl připravit), a když jsem ho přitom načapala, dostala jsem pár zlatavých kousků na talířek. Krambl se připravuje všude po světě a jeho vylepšené verze bývají pořádně vyšperkované. Nejčastěji bývá ze švestek, hrušek nebo jablíček, v létě pak stojí za ochutnání rebarbora. Do drobenky, která ovoce přikryje jako poklička (aby se pod ní krásně rozdusilo), se přidávají ořechy, mandle, strouhaný marcipán i rozinky, do ovocného základu zase amaretto nebo kapička whisky. Výsledkem je luxusní dobrota, jejíž chutě jsou proměnlivé podle toho, jaké máte při ruce suroviny.

Vonící ovoce pod křupavou kůrčičkou mandlové drobenky je v zimě lákavým dezertem. Můžete si ho však vychutnat i za studena, s kopečkem crème fraîche. Chystáte-li krambl pro početnou společnost na chalupě, dejte ho do pěkného zapékacího pekáčku a servírujte s ním přímo na stůl. Každý si ochotně nabere svou porci na talířek. Pokud je však součástí slavnostního menu, pak bývá vhodnější připravit každému hostu speciální porci do malých zapékacích mističek. 

Svůj krambl jsem vám chtěla nabídnout ve slavnostní misce ve tvaru hvězdy, ale jak už to v tomto období bývá, zboží se právě vyprodalo. Takže s omluvou nabízím alespoň výtečný recept a spolu s ním další zboží z našeho e-shopu :o)

003

SVÁTEČNÍ CRUMBLE

Příprava: 30 minut + zapékání * Získáte: 4 porce v malých zapékacích miskách

Ovocný základ

  • 5 velkých blum
  • 12 datlí
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 hrušky
  • máslo na vymazání forem

Mandlová drobenka

  • 150 g máslových sušenek, rozsekaných nahrubo
  • 3 lžíce vloček
  • 3 lžíce mandlové mouky nebo mandlové lupínky
  • 100 g másla
  • 1 lžička skořice
  • na dokončení hrst nasekaných mandlí

1. Troubu vyhřejte na 180 °C. Zapékací mističky vymažte máslem.

2. Ovoce očistěte a nakrájejte na hrubé kousky, slupky ponechejte, rozdusí se. Do rendlíku dejte blumy a datle, přidejte 1 lžíci vody a 3 lžíce třtinového cukru, a zahřívejte na středním plameni 8-10 minut. Hrušky přidejte až v polovině tohoto času, aby se nerozpadly. Ovoce pustí šťávu, ale mělo by zůstat pevné. Nechte zchladnout.

3. Mezitím si připravte drobenku z uvedených ingrediencí.

4. Ovoce přesuňte do misek, pokud pustilo příliš šťávy, nechte ji stranou. Ochutnejte, zda je sladké podle vašich představ. Trošku ho urovnejte a navrch přidejte načechranou drobenku. Není třeba dávat příliš vysokou vrstvu. Přidejte hrst mandlí a dejte do trouby. Pečte 20-25 minut, až povrch zezlátne. Pokud ovoce vybublá po krajích na povrch, je to v pořádku.

Krambl musí vonět po másle a v drobence je nejlepší mandlová mouka nebo jemně namleté ořechy. A pokaždé se tam motají nějaká semínka. Dejte, co právě máte, a udělejte něco pro své zdraví. Přidejte porci vloček a podrcené lněné nebo celé slunečnicové semínko, které má krásně oříškovou chuť.

V zimě mám nejraději - kromě českých jablíček a hrušek - kombinaci s blumami. Jsou maličko nahořklé a ve výsledné chuti zajímavé. Ovoce je třeba před podáním do trouby podusit, ale pokud k sobě dáváte různě pevné ovoce, připravujte ho postupně. Například hrušky přidejte až nakonec, jinak by se vám vedle blum úplně rozdusily na kaši. Drobenky není třeba závratné množství. Málo by se propekla. Rozhodně nevadí, když bublající ovoce vystoupí až na povrch.

ještě pár tipů

  • Místo ořechů můžete přidat do drobenky nastrouhaný mandlový marcipán.
  • Drobenku nijak nesladím, ale ovoce před zapékáním ochutnejte. Pokud bylo málo zralé nebo kyselé, jako např. rybíz, přidejte pod drobenku trochu třtinového cukru.
  • Pokud neradi datle, přidejte hrst brusinek namočených v rumu.
  • Datle rychle změknou a ovoce výborně osladí.
  • Když ovoce pustí hodně šťávy, někdy se do něj vmíchá část drobenky, která ji vsákne. Ve výsledku bude chuťově vše stejné, ale ovoce nevypadá tak hezky.
  • Chcete-li se hodně rozmazlovat, přidejte na vlažný krambl kopeček zmrzliny z vlašských ořechů.

Užijte si překrásné Vánoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.