Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Mleté maso je skvělou surovinou. Sáhnu po něm pokaždé, když potřebuji uvařit rychle, a když čekám strávníky, jejichž chutě moc neznám.
Mleté maso ochotně přijme nabízené příchuti, takže je pokaždé a pro každého jiné. Může být namixováno z různých druhů masa a upraveno pikantně, nebo naopak jemně s bylinkami. Hodí se k němu ostré omáčky, letní salzy i lahodné majonézy a samozřejmě různé druhy ovoce a zeleniny. Tím, že je maso tvárné, rovněž si s ním můžete dělat ledacos – tvarovat ho pomocí forem, zpracovávat rukama, nebo z něj dělat špízy. Na ty potřebujete zformovat malé kousky a nejjednodušší jsou masové kuličky.
Ty, které jsem připravila, jsou z vepřového masa. Jsou výtečné, přitom recept je strašně jednoduchý. Hotové kuličky lze smažit na pánvi, v troubě i na grilu pod širým nebem. Přišlo mi vtipné špízy podávat na hranatých táccích, jejichž papírovou předlohu jejich výrobce přepracoval do porcelánu.
POZN.: V tuto chvíli porcelánové tácky na e-shopu nenajdete, jsou totiž vyprodané. Mějte prosím strpení, až doběhne další dodávka. Na táccích jsem servírovala před časem kakaové palačinky a tácky se tak líbily, že se ve skladu dalšího uveřejněného materiálu nedočkaly.
BYLINKOVÉ ŠPÍZY
Příprava: 1 hodina * Získáte: 36 ks kuliček / 18 špízů
kuličky
dokončení špízů
příloha
1. Mleté maso vložte do robotu, přidejte veškeré ingredience a zpracujte na vláčnou kaši. Pokud pracujete raději rukama, směs dobře propracujte. Dále budu péct v troubě, protože focení se odehrávalo doma.
2. Troubu předehřejte na 220 °C. Mokrýma rukama vytvořte větší kuličky a naskládejte je těsně vedle sebe do pekáčku s několika lžícemi oleje. V oleji je třeba kuličky omastit ze všech stran, aby se neslepovaly.
3. Pečte zhruba 30 min, během pečení je třeba kuličky alespoň 2× otočit.
Kuličky nechte lehce vystydnout na papírových utěrkách. Mezitím rozkrojte napůl cherry rajčátka, mozzarellu rozkrájejte na větší kusy a obalte je v nasekaných bylinkách. Na špízovou jehlu navlékněte masovou kuličku, mozzarellu, rajče, mozzarellu a kuličku. Podávejte s jogurtovým dipem a kouskem opečené cereální bagety.
Pokud použijete techniku, pak masová směs vznikne téměř bez vás. Při dalším zpracování si nezapomeňte několikrát namočit ruce. Pak jdou kuličky krásně kutálet. Nezapomeňte, jak je důležité mleté maso okamžitě zpracovat. Můžete si ho nechat namlít u řezníka nebo koupit připravené ve vaničce, ale v každém případě ho přeneste rychle do chladničky. Správná teplota pro skladování masa je do 2 stupňů C. Dejte přednost masu balenému v ochranné atmosféře.
Aby byly bylinkové kuličky z vepřového masa ještě bylinkovější, klidně k nim přidejte pár snítek tymiánu. Hlavně je celé obraťte v oleji, aby se při pečení neslepovaly. Výborné zkušenosti mám s keramickými pekáčky. Mám mnoho tvarů a střídám je podle potřebné velikosti. Pekáčky se výborně myjí a udržují. Nezapomeňte na kvalitní chňapky a utěrky, protože pekáče dokážou být pořádně horké.
Špízová skládačka vychází z chutí, které se vzájemně doplňují. Veškeré ingredience by však neměly přehlušit chuť masa. Pokud ve výsledku cítíte šťavnaté maso, bylinky a sladkost rajčete, pak máte na jazyku to, co jsem si přála.
Dobrou chuť!