Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Horká bramborová placka v zimě zahřeje ruce i žaludek. Ani se od ní neumastíte, protože sejkory se pečou téměř nasucho.
OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ I
to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct.
Asi víte... sejkory jsou známé bramboráky z našich oblíbených hor Krkonoš. Říkalo se jim sejkory kerkonošské a dělaly se v každé chalupě z brambor uskladněných na zimu a v zimě se taky nejčastěji pekly, protože se připravovaly na tálech rozžhavených kamen. Topilo se, povídalo, ujídalo. Do podobné atmosféry se můžete ponořit i dnes. Sněhu je kolem stavení dost a chuť na bramborové placky se dostaví fofrem. Určitě nebude vadit, když se v rámci pokroku chopíte skvělé palačinkové či lívancové pánve s dokonale nepřilnavým povrchem. Bramboráky se z ní budou sypat jedna dvě.
Rozdíl mezi bramboráky obecnými a sejkorami je v tom, že první jsou nacucané omastkem, povrch mají rustikálnější a často jsou vyšperkované škvarky, uzeným masem apod. Sejkory se oproti tomu pečou zcela bez tuku a tak je můžete považovat za dietnější. Základní recept obsahuje pouze brambory, vejce, sůl a kmín. Brambory se strouhají hodně najemno a protože placky jsou malé, aby se dobře obracely, dělá se vždy větší várka, asi tak jako lívanců. Brambory v mezičase tmavnou a některé odrůdy až zmodrají. Jakmile se do hmoty přidalo vajíčko, snad právě ta barevnost připomínala zbarvení peříček sýkorek.
Recept, který se dělá u nás doma, je někde na pomezí mezi plackami a tradičním bramborákem, ale neznáte-li, vyzkoušejte. Mnozí k plackám přidávají špetku česneku a stejné koření jako k bramborákům, nasladko se k základnímu receptu přidávají jablečná povidla či švestková klevela. Budu ráda, když se ozve někdo z horského kraje a poví víc.
Příprava: 1 hodina * Získáte: 24 ks placek
1. Omyté brambory oloupejte, zvažte a nastrouhejte najemno. Odkládejte je do síta pod nímž je miska pro zachycení tekutiny. Nastrouhanou várku brambor nakonec vymačkejte, tekutinu nechte chvilku odstát.
2. Bramborovou hmotu přesuňte do mísy a přidejte škrob, který se usadil na dně vymačkané tekutiny. Je to viditelná bílá vrstva zbývající po odlití tekutiny. Pokud jste měli málo škrobovou odrůdu brambor, přidejte 2 - 3 lžičky sypkého škrobu. Pak v mléce rozšlehejte vejce a přidejte zbývající ingredience kromě mouky. Hmotu promíchejte a zasypejte moukou podle potřeby. Výsledná hmota by měla být řidší.
3. Rozpalte pánev, vymažte ji špekem nebo velice mírně rozpuštěným sádlem a na každou lívancovou plochu dejte kopeček bramboráku. Pomocí obracečky (nebo jiným šikovným nástrojem) hmotu roztlačte na placku a opékejte 2 - 3 minuty dozlatova. Po obrácení pečte o malou chvilku déle, až budou sejkory propečené. Další várky už se většinou obejdou bez tuku.
Placičky ukládejte na sebe do vyhřáté misky, aby zůstaly vláčné a teplé. Okamžitě konzumujte, ale ještě předtím si je můžete potřít sádlem nebo máslem.
Základem je silnostěnná pánev, na níž se těsto nespálí. Sejkory jsou z jemného těsta, které dokonale přilne. Když je ještě připlácnete (používám k tomu nástroj na šťouchané brambory, což je ideální rovná nerezová plocha s otvory), vytvarují se jedním pohybem a opečou se velice rychle.
Kolik čeho dát zjistíte velice snadno - po první várce. Určitě nezůstane jen u ní, a tak další dochucení je na vás. Máte-li mechanický krouhač nebo robot, se strouháním brambor nebude žádná potíž. Přece jen to dá chvíli práce, tak si pořiďte dobré pomocníky. Ať si ke kouřící míse sejkor sednete co nejčastěji!