Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lehkých zeleninových salátů jsme si za léto užili do sytosti. V tento čas je třeba k nim přidat trochu kalorií.
Přísun vitaminů je třeba doplňovat celoročně, takže zelenina by měla být na jídelníčku každý den, byť v malém množství (obvykle se uvádějí 3 malé šálky). Když přijdou chladné dny, máme snahu velké saláty, které podáváme jako hlavní jídla, trochu upozadit. Často cítíme potřebu vydatnější stravy. Tělo dobře ví, o co si na zimu říct, a tak do jídelníčku přidejte sytější zálivky a k salátům zakousněte například horký vaječný svítek s parmezánem. Jde to dohromady víc než dobře.
Také zelenina samotná v zimních měsících ztrácí na vyzrálosti a tím pádem na své chuti. Proto je dobré naučit se pár fíglů z kuchyně zkušených kuchařů, kteří pro nás vymysleli zálivky, které dají zelenině výraz. Jednou z nejznámějších je francouzská zálivka zahrnující zdravé tuky, med a česnek. K salátu, v němž je cuketa a lehce osmažené krémové žampiony, podávám parmezánový svítek se smetanou a muškátovým oříškem. Zaručuji, že to vše dohromady vás pořádně zasytí. Salát podávám ve velkých miskách nebo hlubokých talířích podobného tvaru. K servírování jsem vyzkoušela tuto šedou keramiku s granitovým dekorem, která vypadá moc dobře. Lze ji objednat prostřednictvím našeho e-shopu, kde objevíte také menší misky s nejrůznějšími dekory pro vydatné podzimní polévky.
Příprava: 45 minut * Získáte: salát pro 2 osoby
Francouzská zálivka - 120 ml
Salát
Salátový svítek - 2 ks, smažte na menší pánvi
1. Nejprve vytvořte zálivku. Veškeré ingredience vložte do sklenice se šroubovacím víčkem a důkladně protřepejte. V chladu zálivka vydrží až 1 týden.
2. Osmažte žampiony na směsi másla a oleje, lehce osolte (pozor, zálivka bude také slaná) a nechte je vychladnout. Oloupanou a nakrájenou cuketu s rajčaty vložte do mísy, přidejte žampiony a 2 plné lžíce zálivky. Vše opatrně promíchejte. Povrch zasypejte petrželkou a nechte odležet.
3. V misce prošlehejte 4 vejce do pěny, přidejte strouhaný parmezán, krupičku, smetanu a vše prošlehejte. Směs osolte a okořeňte, nakonec přidejte šunku a cibulku. Husté těsto rozdělte přibližně na 2 části a první rozetřete do rozpálené pánve s olejem. Ihned stáhněte plamen a placku nechte pomaličku propéct. Jakmile vypadá zpevněně i na povrchu, stěrkou ji oddělte od dna a obraťte na druhou stranu. Svítek opečte dozlatova. Stejně upečte i druhou placku.
Horké svítky rozkrájejte na klínky a podávejte s ochuceným salátem.
Francouzská zálivka se hodí na všechny druhy salátů, výtečně chutná na všech listových. Pokud ji neznáte, určitě si ji oblíbíte. Vyrobíte ji během okamžiku - veškeré ingredience zavřete do sklenice a pořádně protřepejte. Stejně tak učiňte i před použitím do salátu, protože zálivka má snahu se dělit.
Výroba svítku připomíná pohádku O Koblížkovi. Tenhle je však dost vylepšený. Těsto vypadá hutně, ale svítek se nakonec nadýchne a vyskočí. Obracím ho až v okamžiku, kdy se těsto zpevní i na povrchu. Aby byl svítek propečený, připravujte ho zvolna.
Ve Francii a Itálii je běžné dávat do salátu čerstvé žampiony. Ze žampionů se připravuje chutné carpaccio, kdy se žampiony očistí, oloupou a použijí se jen opravdu čerstvé hlavičky ze šlechtěných odrůd zakoupených v obchodech. Žampiony jsou také známy všem příznivcům raw food (syrové stravy), protože znamenají velký přínos pro naše zdraví. Ale pro svůj salát si plátky žampionů připravte na másle a s malou špetkou soli tak, jak jste zvyklí.