RYBÍZOVÉ ŽELÉ DO LINECKÉHO CUKROVÍ

ZE SLADKÝCH MERUNĚK I
29.7.2019
6 TIPŮ NA ZPRACOVÁNÍ PŘEBYTKŮ ZE ZAHRÁDEK
6.8.2019

Jemné želé s nezastupitelnou chutí rybízu máme jednoznačně spojené s lineckými koláči a vánočními cukrovinkami. Právě teď je jeho čas.

Útoky ptactva na naše zahrádky zesilují se zráním rybízu, angreštu, ostružin a dalších bobulí, které jsou pro ně neodolatelným lákadlem. Pár dnů dovolené po naší krajině mě přesvědčilo o tom, že je bráníte ostošest. Zvláště keříky rybízu zachumlané pod síťkami byly na dálku snadno rozpoznatelné. Čeká vás tedy radostná sklizeň. Já raději sklidila už před týdnem, abych mohla předložit výsledek s receptem a několika zavařovacími postřehy.

Rybíz patří k ovoci, kterého máte buď hodně, nebo ho ve svém okolí ani neseženete. V prvním případě vás dříve čekaly hodiny odstopkování, k němuž patřila celá řada metod (vidličkou, hřebenem, před vařením, po vaření a pod.) - kdy je to úplně snadné. V okamžiku, kdy jsem zjistila, že to sice je snadné, nicméně mě tato činnost přiková na židli na pěkných pár hodin, pořídila jsem odšťavňovač. Například mechanický mlýnek vás osvobodí od otroctví a přesvědčí o tom, že vánoční cukroví s domácí rybízovou zavařeninou je přece jen nesrovnatelně lepší, než s tou kupovanou.

Pokud se smíříte se slupkami a milionem zrníček, pak si vyrobte rybízový džem, kdy se stopek zbavené ovoce povaří do změknutí a s přisypaným cukrem se prudce provaří (rybíz lze rozvařit i se stopkami a později propasírovat). Z rybízu dělám raději želé, ale ne to pravé, které se dá krájet, ale polotuhé, aby šlo pěkně mazat na koláče. Jedná se vlastně o tepelně zpracované pasírované nebo odstředěné ovocné pyré. Sem tam tu nějaké zrníčko zbude, ale to dělá rybíz rybízem.

Řadu pomůcek pro zavařování i nejrůznější odšťavňovače naleznete na našem e-shopu.

002

RYBÍZOVÉ ŽELÉ DO LINECKÉHO

Příprava: 60 minut i s vařením * Získáte: 11 malých skleniček

 

   2 kg rybízu s převahou červeného, hrubá váha

Z tohoto množství rybízu získáte 1,5 l odstředěné šťávy s dužninou; protože můžete mít rybízu méně, základní recept platí pro 1 l šťávy:

   1 kg krupicového cukru
   100 ml sektu nebo kvalitního suchého bílého vína
   šťáva z 1/2 citronu
 
1. Dobře opraný rybíz nahrubo odstopkujte, zbytek odstřeďte a získanou šťávu s dužninou odměřte po 1 l. Vlijte do nerezového kastrolu nebo kastrolu se silným dnem a uveďte do varu. Oheň zmírněte a vařte asi 10 minut.
 
2. Pozor - cukr nepřidávejte dokud se z ovoce neuvolní pektin - cukr jeho uvolňování brání. Když začne směs mírně houstnout, nyní přidejte cukr a citron, a míchejte při vyšší teplotě, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Směs přiveďte k bodu varu a nechte na chvíli prudce vřít, aby měl pektin s cukrem čas houstnout. Poznáte to tak, že směs nabude, objeví se pěna a hladina začne prudce bublinkovat. Tento celý proces může trvat 15-20 minut.
 
3. Pak proveďte želírovací zkoušku pomocí vychlazeného talířku nebo lžící (také ji nechám na chvíli v chladničce) - želé naberte na lžíci, aby byla potažená, nechte trochu zchladnout a pak ji nakloňte. Pokud směs zůstane na jejím okraji viset, pak bude želé hotové. Pokud je želé tekuté, pokračujte ve vaření a pak zkoušku zopakujte.
 
4. Je-li vše v pořádku, hrnec odstavte, vmíchejte sekt nebo bílé víno a horkým želé naplňte vypařené suché skleničky. Zavíčkujte je a ponechte dnem vzhůru, než vychladnou.

Rybíz je jedno z nejkrásnějších druhů ovoce. Pokud mi ptactvo nechá trošku bílého rybízu, klidně ho do granátové směsi přimíchám. Džemy, marmelády a želé tuhnou díky pektinu - gumovité látce, která se varem z ovoce uvolňuje. Smísí-li se s cukrem a kyselinou, pak směs výrazně zahustí. Ovoce obsahuje různé množství pektinu, ale červený a bílý rybíz je na tom hodně dobře. Má i vysokou kyselost, takže se vám dílo podaří. Máte-li rybízu hodně, můžete ho přidávat i k ovoci, které ho má naopak málo - například hrušky. Vytvoříte tak nové zvláštní chutě a nebudete muset přidávat např. želírovací cukr nebo práškový pektin (Želírfix a pod.). Přestože rybíz obsahuje hodně kyseliny, přidávám i do želé trochu citronové šťávy, protože zlepšuje barvu a zvýrazňuje chuť.

Jakmile je želé pod střechou - tedy pod víčky, můžete své dílko ještě vylepšit textilními krejzlíky. Je fakt, že si na své sbírky sklenic můžete zakoupit nová plechová víčka s natištěnými obrázky, koupit si pěkné sklenice s potiskem ovoce a nakonec je zkrášlit i zmíněnými textilními dekoracemi, s nimiž se ze zavařenin stanou vítané dárky z domácí kuchyně. Čisté ovoce bez konzervantů k nim dozajista patří.

ČERVENÝ RYBÍZ MÍSTO KRABIČKY MULTIVITAMÍNŮ

* To, že rybíz je plný vitamínu C je známé, stejně jako to, k čemu ho naše tělo potřebuje (asi 50 kuliček rybízu vám zajistí potřebný denní přísun céčka; ještě více vitamínu C má černý rybíz).

* Podobně jako brusinky, také červený rybíz funguje při zánětech močových cest. Zvláště listy se používají do léčivých směsí při zánětech ledvin.

* Máte-li rybízu opravdu hodně, vyrobte si na zimu rybízové šťávy, které jsou výrazně posilující při nachlazení i v rekonvalescenci. Pravidelné užívání funguje jako dobrá protichřipková prevence.

* Rybíz obsahuje vitamíny skupiny B1- B6, které jsou prospěšné pleti, nehtům i vlasům.

* Provitamín A a barviva v rybízu obsažená příznivě ovlivňují zrak a jsou užitečná při šerosleposti nebo pocitu unavených očí.

* Rybíz konzumujte i při problémech s křečovými žílami a hemoroidy, posiluje křehké cévy.

* Červený rybíz se řadí k účinným antioxidantům, které napomáhají zbavit náš organizmus volných radikálů.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.