Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Přišel krásný jarní rebarborový čas. Komu bují tato úchvatná rostlina na zahradě, měl by se rozdělit se sousedy.
Rebarbora, alias reveň kadeřavá se těší v tuto dobu největší síle. Zpravidla vykvétá mohutným květem a dává najevo, že se doba její sklizně krátí, neboť se v rostlině začne ukládat velké množství kyseliny šťavelové, která neprospívá ledvinám. Z rostliny jíme pouze silné vrubovité řapíky a nikdy nekonzumujeme listy obsahující jedovaté látky i zmíněnou kyselinu šťavelovou.
Reveň patří neodmyslitelně k prázdninovým zahrádkám našich babiček a tetiček, kdy už se z výše uvedených důvodů nekonzumovala, a její dvoumetrový vzrůst patřil k dominantám v terénu. Do této doby si však i dnes užíváme všech dobrot, do nichž se s touto zajímavou zeleninou můžeme pustit. Především jsou to koláče a štrúdly, moučníky kombinované s tvarohem a jahodami, zavařeniny i náplně do knedlíků, kde lze kombinovat reveň s bobulovým ovocem i jablíčky.
Vlastníte-li vzrostlou reveň, vylámejte včas její řapíky, a kromě toho, že se podělíte s přáteli, uložte ji do mrazáku nebo zavařte formou kompotů. Zvláště ty patří k velkým pochoutkám, přičemž nejlepší jsou čerstvě připravené a vychlazené. Zde je pár rad, na co si dát při zpracování a konzumaci reveně pozor:
Při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny. Raději sáhněte po hrnci či kastrolu se smaltovaným povrchem. Máte-li rádi cibulákové dekory, v galerii pod článkem objevíte i další typy zboží se vzory ladícími s kuchyněmi v chalupářském nebo vintage stylu.
Příprava: 45 minut + pečení v troubě
Nálev
Do trouby
1. Řapíky odvažte, umyjte a oloupejte. Do kastrolu nalijte 500 ml vody a oloupané části vložte dovnitř. Přidejte 2 sáčky rakytníkového čaje, směs uveďte do varu a 8 minut vařte. Krásně červený nálev sceďte pro pozdější využití.
2. Mezitím očištěnou reveň šikmo nakrájejte na 3 - 4cm špalíčky, vložte je do kastrolu a urovnejte do roviny. Přilijte nálev a ne-ní-li reveň potopená, dolijte trochu vody. Nemusí být úplně pod hladinou, protože později pustí šťávu a nálevu bude dost. Jde o to, aby se stejnoměrně propekla. Troubu zapněte na 200 °C.
3. Do kastrolu přidejte cukr, vanilku a koření a vše dobře promíchejte. Nechte chvíli stát, aby se cukr rozpouštěl, znovu promíchejte a kastrol přikryjte poklicí (má-li kovovou úchytku) nebo ho dokonale překryjte alobalem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 minut.
4. Po 20 minutách směs promíchejte, čímž zkontrolujete, zda se cukr dokonale rozpustil, a přidejte borůvky. Dejte dopéct na posledních 10 minut.
Hotový kompot podávejte vychlazený s kouskem meduňky, nebo máte-li ho hodně, sterilizujte ho 20 minut při 90 °C. Sklenice na chvíli otočte a uskladněte je v chladu a temnu.
Rebarboru mnoho lidí nadevše miluje. Ti, kteří neochutnali velice specifické a výjimečné pochoutky z této zeleniny, se trochu bojí, že jim uškodí. Jste-li zdrávi a nebudete rebarboru konzumovat obden, vaše tělo bude v pořádku. Určitě ochutnejte lahodný kompot, který se leckde podává zcela rozvařený a pak se v podstatě pije. Řapíky reveně varem dost rychle změknou, protože se zbaví šťávy a jejich struktura se zbortí. Napodruhé ji můžete jen krátce provařit a vyzkoušet si, co vám chutná lépe. V každém případě však jezte reveň pouze tepelně upravenou. Borůvky přidávám nakonec, je to výborná kombinace chutí, ale stejně tak můžete přidat například i mrazený červený rybíz, pokud se potřebujete zbavit loňské úrody.
Příprava nálevu je jednoduchá a trvá jen pár minut. Je zde vidět, že oloupaná slupka z reveňových řapíků začíná pouštět barvu, ale ještě jí hodně pomůžu:
TIP: Abych získala krásně červený nálev, svařím nejprve oloupané třásničky z povrchu řapíků - jednak proto, že právě zde je uložena vzácná část minerálních a aromatických látek, navíc povrch neobsahuje kyselinu šťavelovou a kompot je potom méně kyselý. Slupky odevzdají nálevu pouze růžový odstín, takže mu pomohu ještě přídavkem sáčků s čajem. Mým oblíbeným je rakytník, který nálev zabarví do syté červené a přidá porci zdraví navíc.
Věřte mi, že si opravdu pochutnáte. V kompotu je spousta chutí, které se vám budou pomalu promenádovat na jazyku. Pokud máte reveně dost, zavařte si ji na zimu. Kompot se svou trochu exotickou chutí je výborný samotný i k masu a pokud šťávu slijete, a naředíte sodou, s potěšením ji vypijete, zatímco kompot uložíte do tvarohové peřinky na kynutý koláč...