PTÁKOVINY PRO DLOUHOU CHVÍLI

DESATERO PRO ÚTULNÝ BALKON
26.5.2021
Napínací potahy u vás doma
29.5.2021

Čeká nás nejspíš deštivý víkend a tak připravte dětem trochu zábavy. Umotejte si s nimi hebké ptáčky jen tak pro radost.

Nevím, zda vám dám na ně správný návod, ale rozhodně funguje, jak níže popisuji. Ptáčky jsem viděla při jedné rovněž deštivé procházce za okny místní knihovny. Líbili se mi a tak jsem zkusila jednoho smontovat, protože bylo na první pohled patrné, jak se to asi dělá. Nevím, kdo tak hezký nápad vymyslel, a omlouvám se, že ho využívám, ale možná tak uděláme radost dalším dětem, které mají právě dlouhou chvíli.

Původní ptáček byl hodně barevný, a tak mě jednotlivé barevné prameny napověděly, jak si počínat. Zvolila jsem mírnější barevnost, ale určitě využijte všechny odstíny přízí, které doma najdete. Mohou mít různou sílu i kvalitu, jen páraná vlna, se myslím nehodí, protože „rovná peříčka” vypadají líp. Aranžmá na jarním okenním parapetu skvěle dokončila záclona Marianna, posetá krajkovými ptáčky.

Pokud se vám zalíbí, nabízíme kromě velikosti 350 × 160 cm také balkonový komplet, a mimoto celou řadu hotových žakárových záclon, které stačí jen vyklepat ze sáčku a pověsit!  

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU PTÁČKA Z VLNY

Popisuji zde ptáčka vyfotografovaného na okně, v závěru článku naleznete ještě další barevné typy. V každém případě budete potřebovat 3 barevné příze, jejich odstíny libovolně zaměňte za uvedené. Až si jednoho ptáčka vyzkoušíte a bude vám jasný postup, dále si barvy namícháte mnohem zajímavějším a pestřejším způsobem. Připravte si:

  • hnědou přízi
  • zeleně melírovanou přízi
  • smetanovou přízi
  • 2 drobné černé korálky
  • silný karton na zobáček
  • lepidlo v tavné pistoli
  • jehlu a černou nit
  • ostré nůžky

KROK 1: PŘIPRAVTE SI PRAMENY PŘÍZÍ

Prameny jsou přibližně stejně objemné. Abyste nemuseli stříhat po jednotlivých nitkách, najděte si nějakou pomocnou šablonu, například kuchyňské prkénko apod. Přízi na něj můžete navinout a prostřihnout. Smetanovou přízi hned svažte v polovině:

  • nastříhejte hnědou přízi pro bříško v délce 26 cm
  • nastříhejte hnědou přízi + 4-5 zelených melírovaných nitek umístěných na střed pro hlavičku a záda v délce 26 cm
  • nastříhejte smetanovou přízi pro křidélka v délce 22 cm

KROK 2: HLAVIČKA 

Přes hnědý pramen přeložte v polovině pramen s melírem a pevně ho svažte hnědou nitkou. Melír bude tvořit hlavičku ptáčka, zbytek jsou záda.

KROK 3: BŘÍŠKO

Nyní melírovaný pramen otočte směrem k sobě, aby se vám lépe pracovalo. Celek zvedněte, konce hnědého pramenu urovnejte nitkami k sobě a také svažte přízí. Hnědý pramen bude tvořit bříško. Vzniklý celek bude mít pravoúhlý tvar - viz následující obrázek.

KROK 4: VÝPLŇ TĚLA S KŘIDÉLKY

Hlavu se zády a bříško máme hotové. Nyní vytvořte výplň těla tak, že si ze smetanové příze navinete malé klubíčko. Připravený smetanový pramen, který máte uprostřed převázaný (viz krok 1) položte přes klubíčko tak, abyste ho schovali. Představte si protilehlá křidélka a tam na klubíčku přízi pěkně urovnejte. 

Nyní vezměte do ruky hnědé prameny hlavičkou doleva a obalte jimi smetanový základ. Vpravo začne vznikat ocásek, tam ptáčka pevně chytněte a levou rukou urovnejte všechnu přízi. Jakmile budete spokojeni, ocásek pevně svažte přízí. Nejlepší bude, když vám s tím někdo pomůže, abyste vytvarovaného ptáčka nepustili. Výsledek vidíte na dalším obrázku.

KROK 5: KOMPLETACE A DETAILY

Tělíčko je hotové, zbývá vytvořit detaily na hlavičce. Z kartonu vystřihněte malý zobáček a pomocí tavného lepidla ho vlepte do místa, kde se kříží svrchní a spodní pramen hnědé příze. Přišijte drobné korálky jako oči. Ocásek urovnejte a sestřihněte do špičky, případně ho zkraťte, je-li k tělíčku příliš dlouhý. 

PTÁČEK JE HOTOV

Ještě srovnat peříčka, případně přistřihnout ocásky a můžete hledat větvičku, na niž ptáčky naaranžujete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.