POCTIVÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA

HALLOWEEN JAKO OSLAVA PODZIMU: DÝŇOVÉ VDOLKY I VÁZA
25.10.2023
VELKÝ PRŮVODCE VÝBĚREM ZÁCLON
27.10.2023

Kdo umí dobrý guláš, automaticky umí i gulášovou polévku. Postup je hodně podobný, nakonec i v této polévce často stojí lžíce.

Když uhodí chladné podzimní dny, první, co mě v kuchyni napadne je - uvařit gulášovou polévku. V létě si na její existenci ani nevzpomenu, ale teď rozhodně přišel její čas. Polévku máme rádi víceméně „kousací”, což je v naší rodině terminus technicus pro polévku mající svou hustotu na pomezí samotného guláše. Její složení si ovšem přizpůsobte svým zvyklostem. Receptů je samozřejmě víc, takže si mezi nimi k téhle klasice dozajista naleznete svou cestu.

Gulášová polévka patří do oblasti uherské kuchyně. Neobejde se bez hovězího masa, které dává polévce výraznou chuť. Vaří se (táhne se) opravdu pozvolna a dlouho, aby zhoustla a zůstala jí masová chuť, kterou nepřehluší ani typická chuť sladké mleté papriky. Polévce sekundují nadrobno nakrájené brambory, zelenina a další koření, a vše dohromady vytvoří vydatný pokrm, který můžete směle vydávat za hlavní jídlo.

Příprava: 45 minut + pomalé vaření * Získáte: 5 porcí

  • 500 g kližky nebo hovězího krku, na kostky
  • 50 g sádla
  • 1 cibule, středně velká, nadrobno nakrájená
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžičky uzené mleté papriky
  • sůl, jemně mletý pepř
  • 4 - 5 brambor, na malé kostičky
  • 2 mrkve, na kolečka
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku, rozmělněné

Na dokončení

  • jíška z 50 g másla a 2 lžic hladké mouky
  • zakysaná smetana
  • čerstvý chléb

1. V širokém kastrolu rozehřejte sádlo a zprudka v něm opečte větší kostky masa. Vyjměte je ven, je-li třeba, do výpeku přidejte ještě trochu sádla a zpěňte na něm cibuli s kmínem, opečte ji dozlatova.

2. Maso vraťte zpět, přidejte protlak, obě papriky, sůl a pepř, a vše prudce orestujte - pozor, nespalte papriku, aby nezhořkla. Pak přilijte vodu těsně nad maso, obsah kastrolu dobře odmíchejte ode dna a přikryjte ho pokličkou. Základ polévky nechte velice pomalu vařit. Maso kontrolujte a je-li třeba, dolijte trochu vody.

3. Když je maso měkké, přidejte rozkrájené brambory, mrkev a malé kostičky červené papriky. Polévku dochuťte majoránkou a česnekem, a vařte do změknutí brambor. Nakonec podle potřeby vmíchejte máslovou jíšku, mouku provařte a polévku dochuťte. Podávejte ji společně se zakysanou smetanou a čerstvým chlébem.

Na guláš, respektive na gulášovou polévku, je nejlepší hovězí kližka nebo prorostlejší krk. Maso rozdělte na větší kousky a nechte ho na sádle ze všech stran zatáhnout. Pak ho vyndejte, zpracujte cibulku společně s kmínem dozlatova, a zase ho vraťte zpět... 

... když se maso vrátí zpět, zalijte ho těsně nad jeho úroveň a nechte ho pod pokličkou. Pozor - nevařit, prudce nebublat, nechat jen pěkně pozvolna táhnout, až maso vydá vše, co má. K změklému masu přidejte nakonec zeleninu a brambory a polévku dochuťte. Do gulášové polévky ráda přidávám čerstvou papriku nakrájenou na drobné kostičky, protože podpoří sladkost mleté papriky, která v polévce udává tón.

Kdo rád pálivou chuť, může si dopřát, ale to, co je na polévce nejpřitažlivější, je chuť masa a sladké papriky. V kontrastu lépe zafunguje kopeček husté zakysané smetany. To je, myslím, podzim jedna báseň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *