PLNĚNÉ HAMBURGERY

OPORA PRO HYACINTY
1.4.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO BERANA
5.4.2016

Když se mi dostalo do ruky tvořítko na hamburgery, trošku jsem nechápala, proč je na světě. Hamburgery si přece dokážu velmi rychle vytvořit v dlaních.

Stačilo si přečíst návod, abych pochopila, že pokud si chci hamburger naplnit jako koblihu, pak mám v ruce neocenitelného a rychlého pomocníka. Vzhledem k tomu, že včerejší nedělní slunce vyhnalo na zahrádky nejen pilné zahrádkáře, ale zalétla ke mě první vůně od rozpálených grilů, myslím, že je čas zahájit sezonu.


TESTUJEME FORMU NA PLNĚNÉ HAMBURGERY

forma

Forma se skládá z pláště, oboustranně použitelného pístu a pak má ještě 2 dna. Ta mě trošku zmátla, ale vše funguje, jak má. Tvořítko s vysokým dnem a plochým víčkem použijete pro variantu 1 – k vytvoření hamburgeru, který má krásně rovné okraje, a po vypečení dokonale pasuje do americké housky. Varianta 2 – mnohem zajímavější – je ta, kdy použijete vysoký píst k tomu, aby se v základu masové směsi vytvořil důlek pro náplň. V tomto případě použijete nižší dno, aby byl prostor ve formě větší.


hamburger1

PŘIPRAVTE SI  masovou směs, buď podle svých chutí, nebo zkuste recept, který je přiložen k formě. Dělám v podstatě to samé, jen maso zjemňuji zakysanou smetanou. Můj recept naleznete na konci článku. Na obrázku vidíte připravenou formu s vysokým dnem a rovným víčkem pro klasický hamburger.

hamburger2

VARIANTA 1 – KLASIKA  Masovou směs navršte do formy s vysokým dnem. Víčko otočte rovnou stranou dolů a směs lehce vtlačte do formy. Jak vidíte, vznikne krásně rovný povrch. Nyní formu obraťte dnem vzhůru a dno zatlačte směrem od sebe, jako píst. Na talíř vám vypadne krásně zformovaný masový puk.

hamburger3

VARIANTA 2 – PLNĚNÝ HAMBURGER  Masovou směs lžící navršte do poloviny formy s nízkým dnem. Víčko otočte výstupkem dolů a vtlačte ho dovnitř. V masové směsi se vytvoří důlek. Ten naplňte podle své chuti. Použila jsem směs naložených žampionů a kořeněných sušených rajčátek. Nahoru navršte masovou směs, víčko otočte rovnou stranou dolů a hamburger dotvarujte. Opět ho pomocí pohyblivého dna vytlačte z formy ven.


HAMBURGER PLNĚNÝ RAJČATY A HOUBAMI

Příprava: 30 minut * Pečení: 15 min po každé straně * Grilování: 5–6 minut po každé straně * Vytvoříte: 4 porce

  • 750 g mletého vepřového a hovězího masa
  • 15 g zeleného pepře
  • hrst lístků čerstvého tymiánu
  • 6 ml worcesteru
  • 15 g francouzské hořčice
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 sezamové bulky

Náplň

  • sušená rajčata a naložené houby s kořením a zeleným pepřem

Na dochucení

  • česnekový dip ze zakysané smetany, srdíčka salátu, plátky červené cibule, plátky čedaru

SEČTENO A PODTRŽENO

Jeden hamburger byl jako druhý. V podstatě na tom tolik nezáleží, ale mleté maso s překvapením uvnitř je chutnou novinkou, která obohatila náš domácí jídelníček. Druhou várku jsme snědli se smetanovými bramborami a zeleninovým salátem. Řekla bych, že náplň si vedle jemných brambor vychutnáte ještě lépe. Takže forma k nám přinesla další možnosti pečení z mletého masa. Tentokrát nechválím jen já, ale ochotně se připojuje i mužská část naší rodiny…

razitko_03

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.