OVOCNÝ DORT MOTÝL I BEZ PEČENÍ

JAK SE PEČOU ROZTOMILÍ BRUMÍDCI: JEDNODUCHÝ RECEPT NA SLADKÉ MEDVÍDKY
JAK SE PEČOU ROZTOMILÍ BRUMÍDCI: JEDNODUCHÝ RECEPT NA SLADKÉ MEDVÍDKY
10.5.2025
JAK NA POUTKA NA RUČNÍKY
JAK NA POUTKA NA RUČNÍKY
12.5.2025

Nepečený dort ve tvaru motýla je skvělý dezert pro děti, který spojuje jednoduchou přípravu s atraktivním vzhledem. Originální tvar dělá z tohoto dortu ideální volbu na oslavy i běžné dny, kdy chcete potěšit malé i velké.

Dort pro dětské mlsné jazýčky stihnete ještě dnes. Stačí k tomu malý nápad.

Děti to letos vůbec nemají jednoduché, i na ně dopadly starosti dospělých. Odměňte je dnes malou oslavou. Sluníčko svítí jak malované a tak Den dětí nemusí být jen v kalendáři.

Co k tomu budete potřebovat? Máte-li kde koupit dortový korpus, přiberte jednu čirou želatinu, proběhněte ovocnými stánky a vyberte to, co vaše děti jedí nejraději. Dál už postupujte podle vyobrazení. Do hodiny se nad vaším stolem bude vznášet pestrobarevný ovocný motýl, což mě vedlo i k tomu, směle zařadit dort mezi nepečené dezerty. A pokud se přece jen pustíte do pečení domácího piškotového korpusu, i to zvládnete než odkape kompotované ovoce...

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: zdobení korpusu 30-45 minut podle toho, jak si vyhrajete

Piškotový korpus

  • nejlépe kupovaný
  • pokud stíháte péct, pak recept naleznete ZDE - těsto vložte do velké koláčové nebo dortové formy, aby nebylo příliš vysoké

Ovocná mozaika

  • plechovka ananasu vykrojeného do kruhů
  • plechovka mandarinek
  • 3 zralá, ale pevná kiwi
  • hrst čerstvých jahod
  • hrst čerstvých malin
  • cokoli na tykadla (tyčinky a marshmallow)
  • sáček čirého želé na dort, v prášku, cca 10-12 g
  • vykrajovací formičky

Při tvarování motýla postupujte podle následujících fotografií, při zdobení vycházejte z vlastních surovin a své fantazie. Dobrým pomocníkem jsou také vykrajovací formičky na cukroví.

POZN.: Počítejte s tím, že motýl je poměrně rozměrný a s rozevřenými křídly se nevejde na běžný dortový tác. Také je třeba, abyste měli tác s rovnými okraji, aby se motýl nedeformoval. Doporučuji zdobit přímo na něm, protože se s křídly hůře manipuluje, zvláště máte-li korpus nízký.

1  Vystihnout tvar motýla vám pomohou rozkrojené poloviny dortového korpusu. Vychladlý dortový korpus (dávám přednost domácímu piškotu, který si nechám trochu ztuhnout v chladničce) rozdělte na 2 části, které budou tvořit křídla.

2  Obě poloviny prohoďte a mírně od sebe odkloňte. Máte-li připravený tác na němž budete servírovat, doporučuji umístit budoucího motýla na něj, abyste s díly nemuseli manipulovat. Domácí piškotové těsto je křehoučké jako vánek a v momentě, kdy ztěžkne ovocem, potřebujete k jeho přenosu dost pozornosti.

3  Zdobení je zábavné. Máte-li dortík už na servírovacím tácu, pěkně si ho zaneřádíte, ale to zase odčiníte. Nyní máte dvě možnosti - pokud pracujete s hodně šťavnatým ovocem, je dobré piškot natřít malou vrstvou marmelády (jahodové nebo broskvové, meruňkové) a pak ubrat sladkosti z horní želatinové vrstvy, anebo zdobit přímo a osladit želatinu. První jarní ovoce to trochu potřebuje.

4  Při zdobení máte volné ruce, využijte vykrajovací formičky a cokoli vás napadne. Mozaika nemusí být takto pravidelná, jen zachovejte pár párových prvků a ty dejte do stejných míst, abyste zachovali iluzi křídel - např. oka z ananasu. Ještě vymyslete tykadla, ta mohou být i ze snítky bylinek. Nakonec ovoce zalijte vrstvou čiré želatiny, kterou vyrobíte podle návodu na sáčku.

jak na želatinu

  • Na tento dort stačí 10-12 g práškové želatiny.
  • Většinou se prášková želatina smíchá s trochou cukru a vše se rozpustí v uvedeném množství studené vody nebo kompotové šťávy, kterou takto využijete.
  • Za stálého míchání směs zahřejte a krátce povařte, trvá to tak 15 sekund.
  • Želatina je zprvu absolutně tekutá, tím se nedejte mýlit. Vezměte lžíci a rychle překryjte všechno ovoce. Než se dostanete k další vrstvě, už bude základ ztuhlý. To je ten správný okamžik, kdy na něj rychle nalijte zbytek želatiny a dort nechte chvíli v klidu.
  • Želatina na dortu ztuhne i v teplém prostředí.
  • Kdyby vám připravená želatina ztuhla už v kastrůlku a ze lžíce vám visely kousky, nevěšte hlavu, kastrůlek znovu mírně zahřejte a želatinu opět rozpusťte.
  • Pokud chcete zalít klasický kulatý dort vyšší vrstvou želatiny - ne takto, ale pěkně do roviny, pak je třeba hotový dort uzavřít do rámu dortové formy a želatinu vylít dovnitř najednou. Rám nejprve vyložte pruhem pečicího papíru, který po sloupnutí zanechá dortu krásné hrany.
  • Na červené ovoce existuje i červená prášková želatina.

 

Udělejte radost těm nejmenším

Toto 100% bavlněné povlečení je krásně hebké, vašim dětem zpříjemní spánek a do pokojíčku přinese roztomilou atmosféru. Povlečení je vybaveno praktickým zipovým zapínáním pro snadné převlékání. Povlečení splňuje podmínky certifikátu Oeko-tex Standard 100, zaručujícího nezávadnost i pro děti do 3 let. Pro perfektní set nabízíme i dětská prostěradla.

V nabídce našeho e-shopu naleznete i další ložní povlečení, vybírejte z velkého množství motivů.

Tipy na formy z našeho e-shopu

Dortové formy s odnímatelným dnem jsou vhodné pro pečení dortů, sladkých i slaných koláčů a kišů, ale také k přípravě aspiků a nepečených dezertů. Díky přezce na boku formy obsah snadno vyjmete

Další nepečené recepty

Vyzkoušejte naše recepty a sdílejte svůj pokrm s námi na Facebooku nebo Instagramu s #decoDomaDezerty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *