Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Září je symbolem hned několika velkých událostí. Začíná školní rok, rána jsou čím dál chladnější a hlavně: ostružiny jsou právě v těchto dnech opravdu černé a sladké.
Nevím jak u vás, ale u nás, na úpatí Brd, byla chladná rána už minulý týden. A netuším, jak je to možné, ale s chladnými rány přichází na naší zahradě také čím dál sladší ostružiny. Ty srpnové tu zkrátka nejsou nikdy tak dobré jako ty zářijové (a některé roky sklízíme až do října a ty jsou ještě lepší!).
Z ostružin každoročně peču několik našich oblíbených moučníků a moc ráda v nich využívám také padaných jablek, kterých touhle dobou máme už dost a dost. Když jsem ale na našem e-shopu našla mezi novinkami tenhle muffinový plech i s pestrobarevnými silikonovými košíčky, bylo mi hned jasné, že letos se budou péct hlavně muffiny, a to i ty ostružinové. Recept jsem použila svůj oblíbený univerzální na medové těsto, do toho se totiž hodí prakticky každé ovoce. Silikonové košíčky považuju za praktičtější než klasické papírové, protože se dají jednoduše umýt a nemusím se bát, že by došly.
A konečně: muffiny jsou ideální svačinka do školy nebo na cesty. V muffinových košíčcích jde upéct prakticky jakékoliv těsto a takto upravená buchta má oproti klasickému krájení na kostky jednu obrovskou výhodu: v krabičce či sáčku se mnohem méně drobí.
Příprava: 15 minut + 20 minut pečení * Získáte: 12 muffinů
„Suché“ ingredience
„Mokré“ ingredience
Na dokončení
1. Jako vždy u pečení, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V tomto případě sice chladné mléko nezpůsobí žádnou velkou kalamitu, ale med se v teplejším bude rozmíchávat mnohem lépe. Ingredience jsem vám rozdělila na suché a mokré, protože krása tohoto receptu spočívá v absolutní jednoduchosti: v jedné míse smíchejte všechny suché, v druhé smíchejte všechny mokré.
2. Jak už bylo řečeno, med se bude lépe rozmíchávat v teplejším mléce, pokud je med hodně hustý nebo pastovaný, rozehřejte zvlášť i ten. Malá poznámka patří k vanilkovému extraktu – pokud místo něj použijete vanilkový cukr, nezapomeňte úměrně tomu ubrat i lžíci medu, recept je sám o sobě sladký dost. Důkladně vše prošlehejte metlou.
3. Prošlehané mokré suroviny nalijte do mísy s těmi suchými: moukou, kypřicím práškem a solí. Opět pořádně promíchejte, až vznikne hladké těsto. Nakonec opatrně vmíchejte ostružiny, já jsem si jich pár nechala bokem, abych je pak mohla zamáčknout i navrch naplněných muffinů, aby byly po upečení co nejhezčí.
4. Naplňte připravený plech se silikonovými (nebo papírovými) košíčky. Nejlépe to jde pomocí dvou velkých lžicí nebo ještě lépe – s velkou lžicí a stěrkou. Pokud chcete hezké muffiny, které vyběhnou kousek nad lem formy a tam se rozšíří, plňte košíčky téměř do rovna s formou. Pokud byste chtěli upéct základ na cupcaky (tedy „muffiny“ ozdobené ještě krémem), plňte košíčky jen asi do 2/3, aby upečené košíčky byly rovné a připravené tak akorát na zdobení.
5. Navrch podle potřeby zamáčkněte ještě pár ostružin a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova.
Dřevěný podnos z mangového dřeva možná může vypadat jako zbytnost, já jsem z něj ale nadšená! Díky kovovému úchytu (který jde snadno odšroubovat a podnos je tím pádem i perfektně skladný) se snadno přenáší, je stabilní a taky je velký tak akorát na pořádnou kopu muffinů, buchet nebo jen klidně jen ovoce.
Co by se vám mohlo hodit?
Další články, které by vás mohly zaujmout