OSTRUŽINOVÉ MUFFINY S MEDEM

KÁVA OSVĚŽUJÍCÍ, OCHUCENÁ, V KVĚTNÍKU. KTERÁ JE TA VAŠE NEJ?
30.8.2024
JAK DAROVAT RUČNÍK? ORIGINÁLNĚ SLOŽENÝ!
4.9.2024

Září je symbolem hned několika velkých událostí. Začíná školní rok, rána jsou čím dál chladnější a hlavně: ostružiny jsou právě v těchto dnech opravdu černé a sladké.

Nevím jak u vás, ale u nás, na úpatí Brd, byla chladná rána už minulý týden. A netuším, jak je to možné, ale s chladnými rány přichází na naší zahradě také čím dál sladší ostružiny. Ty srpnové tu zkrátka nejsou nikdy tak dobré jako ty zářijové (a některé roky sklízíme až do října a ty jsou ještě lepší!).

Z ostružin každoročně peču několik našich oblíbených moučníků a moc ráda v nich využívám také padaných jablek, kterých touhle dobou máme už dost a dost. Když jsem ale na našem e-shopu našla mezi novinkami tenhle muffinový plech i s pestrobarevnými silikonovými košíčky, bylo mi hned jasné, že letos se budou péct hlavně muffiny, a to i ty ostružinové. Recept jsem použila svůj oblíbený univerzální na medové těsto, do toho se totiž hodí prakticky každé ovoce. Silikonové košíčky považuju za praktičtější než klasické papírové, protože se dají jednoduše umýt a nemusím se bát, že by došly.

A konečně: muffiny jsou ideální svačinka do školy nebo na cesty. V muffinových košíčcích jde upéct prakticky jakékoliv těsto a takto upravená buchta má oproti klasickému krájení na kostky jednu obrovskou výhodu: v krabičce či sáčku se mnohem méně drobí.

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení * Získáte: 12 muffinů

„Suché“ ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

„Mokré“ ingredience

  • ¾ hrnku mléka
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 vejce
  • ¼ hrnku běžného kuchyňského oleje
  • ½ hrnku medu
  • 1–2 lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení

  • 1 ½ – 2 hrnky ostružin

1. Jako vždy u pečení, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V tomto případě sice chladné mléko nezpůsobí žádnou velkou kalamitu, ale med se v teplejším bude rozmíchávat mnohem lépe. Ingredience jsem vám rozdělila na suché a mokré, protože krása tohoto receptu spočívá v absolutní jednoduchosti: v jedné míse smíchejte všechny suché, v druhé smíchejte všechny mokré

2. Jak už bylo řečeno, med se bude lépe rozmíchávat v teplejším mléce, pokud je med hodně hustý nebo pastovaný, rozehřejte zvlášť i ten. Malá poznámka patří k vanilkovému extraktu – pokud místo něj použijete vanilkový cukr, nezapomeňte úměrně tomu ubrat i lžíci medu, recept je sám o sobě sladký dost. Důkladně vše prošlehejte metlou.

3. Prošlehané mokré suroviny nalijte do mísy s těmi suchými: moukou, kypřicím práškem a solí. Opět pořádně promíchejte, až vznikne hladké těsto. Nakonec opatrně vmíchejte ostružiny, já jsem si jich pár nechala bokem, abych je pak mohla zamáčknout i navrch naplněných muffinů, aby byly po upečení co nejhezčí.

4. Naplňte připravený plech se silikonovými (nebo papírovými) košíčky. Nejlépe to jde pomocí dvou velkých lžicí nebo ještě lépe – s velkou lžicí a stěrkou. Pokud chcete hezké muffiny, které vyběhnou kousek nad lem formy a tam se rozšíří, plňte košíčky téměř do rovna s formou. Pokud byste chtěli upéct základ na cupcaky (tedy „muffiny“ ozdobené ještě krémem), plňte košíčky jen asi do 2/3, aby upečené košíčky byly rovné a připravené tak akorát na zdobení.

5. Navrch podle potřeby zamáčkněte ještě pár ostružin a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Dřevěný podnos z mangového dřeva možná může vypadat jako zbytnost, já jsem z něj ale nadšená! Díky kovovému úchytu (který jde snadno odšroubovat a podnos je tím pádem i perfektně skladný) se snadno přenáší, je stabilní a taky je velký tak akorát na pořádnou kopu muffinů, buchet nebo jen klidně jen ovoce. 

Co by se vám mohlo hodit?

Další články, které by vás mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *