Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Repertoár sladkých šlehaček může být zcela neomezený. Smetanu s vysokým podílem tuku lze v podstatě ochutit na přání.
Dozdobit moučník nebo dezert šlehačkou je příležitostí udělat celek ještě přitažlivějším. V podstatě vám stačí zmrzlinový krém, pudink nebo čerstvé ovoce, abyste dokázali téměř bezpracně naservírovat božské laskominy, na které se srdce směje.
Šlehačky máme spojené s čerstvostí, a o to víc chutí vzbuzují (všichni víme, jak vypadá unavená a zažloutlá šlehačka, brr). Zato nadýchaná spirálka sněhobílého krému vzbuzuje přímo nebeské představy. Ve spojitosti s kvalitním našleháním smetany se vždy hovoří o spoustě kalorií, protože smetana musí obsahovat vysoký podíl tuku. Ale ne vždy je to tak hříšné. Sníte-li jen pár lžiček v kombinaci se zdravým ovocem, můžete si to s klidným svědomím dovolit.
Připravte si před blížícími se svátky ty nejpěknější misky a poháry, zdobicí sáčky a trezírovací špičky, a těšte se na pohodové mlsání. Stojí to za to!
PAŘÍŽSKÁ A KÁVOVÁ ŠLEHAČKA Z FOTOGRAFIE
Pařížská šlehačka (vpředu)
Smetanu dejte do kastrůlku, zahřejte k bodu varu, a za stálého míchání v ní rychle rozpusťte rozlámanou čokoládu. Přidejte prosátý cukr, vše dokonale prošlehejte metličkou a směs nechte kratičce přejít varem. Odstavte a nechte 12 hodin chladit. Druhý den krém ušlehejte elektrickým šlehačem nastaveným na nízké otáčky pěkně do tuha. Šlehačku vložte do cukrářského sáčku s řídce řezanou špičkou - vzniknou volné a hluboké vlny.
Kávová šlehačka (vzadu)
Vychlazenou smetanu s cukrem a práškovou kávou ušlehejte elektrickým šlehačem, až se začnou tvořit měkké špičky, pozor na přešlehání. Tuhou šlehačkou naplňte cukrářský sáček s hustě prořezanou špičkou - vzniknou jemné a mělké vlny.
DALŠÍ RECEPTY NA OCHUCENÉ ŠLEHAČKY
Čokoládová šlehačka bez vaření
Do šlehače dejte cukr a kakaový prášek, přidejte vychlazenou smetanu a nejprve na nízké otáčky, a pak na vyšší, ušlehejte smetanu do tuha. Jakmile se začnou dělat měkké špičky, šlehač vypněte a šlehačku použijte podle potřeby.
Koňaková šlehačka
Vychlazenou smetanu vyšlehejte s cukrem, až se začnou tvořit měkké špičky. Okamžitě přidejte vaječný koňak, a opatrně došlehejte. Šlehačku použijte dle svého záměru.
Pařížskou šlehačku nepřipravíte za chviličku. Není to vůbec pracné, ale základ (ganache) si vytvořte den před použitím, protože ho musíte nechat pořádně vychladit. Tvoří ho rozlámaná čokoláda, rozpuštěná ve vysokotučné smetaně. Tohle je kalorická bomba, to ano, ale patří ke skutečným cukrářským specialitám. Pařížská šlehačka se vám bude hodit na celou řadu dortů a moučníků. Vařením získá pevnost a jde ji opravdu dobře našlehat. Čokoládu nikdy nerozpouštějte nad plamenem, zcela byste znehodnotili její strukturu. Rozpustit ji můžete pouze v misce a v páře, ale v případě ganache je to jinak. Přivedete smetanu k bodu varu, čokoládu vmícháte, dokonale rozpustíte a je hotovo.
Každá šlehačka vypadá dobře jen čerstvá. Své výtvory tedy zdobte až před podáváním, a do poslední chvilky je nechte v chladu. Ke zdobení pařížskou a kávovou šlehačkou jsem využila jednoduchý základ poháru vytvořeného z mléčného pudinku. Může být jen středně hustý, málo sladký (sladkost mu dodá šlehačka) a lze do něj přidat kousky ovoce v alkoholu nebo kandované třešně. Takto zvládnete rychlé a efektní pohoštění i bez pečení.
Ke zdobení šlehačkou používám jednorázové sáčky, které jdou beze zbytku vyprázdnit. Práce se šlehačkou musí být rychlá, protože ji nemůžete v dlaních zahřívat. Sáček vyprázdněte a jednoduše vyhoďte.