NAKLÁDANÁ CHERRY RAJČATA

SVÍCEN Z KVÍTKŮ HORTENZIE
1.10.2020
KOLEKCE NÁPADŮ PRO PODZIMNÍ TVOŘENÍ
6.10.2020

Konzumace čerstvé zeleniny má největší cenu, nicméně pokud váš skleník letos zaznamenal tučné výnosy, schovejte si trochu zásob na zimu.

Kdo jí často a pravidelně rajčata, bude dlouho zdravý. Rajčata snižují riziko výskytu rakoviny a významně chrání náš imunitní systém. Benefitů mají tyto plody ještě mnohem víc. Obsahují spoustu vlákniny a minerálů, a z důležitých antioxidantů především vitamin C a betakaroten. Díky tomu, že rajčata lze konzumovat na všechny způsoby, každý z nás má možnost najít si svůj nejoblíbenější. Například dětem rajčata příliš nechutnají, ale rajskou omáčku zvládnou s velkou chutí.

K vynikajícím pokrmům patří omáčky k masům, italským těstovinám a samozřejmě výtečné čerstvé saláty. Na zimu se rajčata suší i nakládají na sto dalších způsobů, od pikantních po sladkokyselé. A to nemluvím o kečupech a kombinacích s dalšími druhy zeleniny do čatní nebo čalamád. Pro nakládání na zimu využívám cherry rajčata. Jednak proto, že malé plody se dobře poskládají do sklenic, a pak jsou sladší a pevnější, než velká salátová rajčata. Tím pádem se méně rozvaří a jsou vhodná k tepelným úpravám na kamnech i v troubě, kde má být ještě rajče rajčetem - např. na těstovinách, slaných koláčích apod. Do rajské omáčky jsou pak vhodnější velká rajčata, protože mají mnohem víc šťávy. Pokud vám rajčata dozrávají už mimo keříčky -  necháváte je tzv. dojít - pak určitě ještě zčervenají, ale nebudou tak vybavena chutí. Právě tyto plody je pak ideální naložit, protože je dochutíte kořením a dalšími ingrediencemi.

K rajskému zavařování se mi osvědčily půllitrové sklenice KARO. Ty, které naleznete na našem e-shopu mají tvar soudků a jsou opatřeny červeně kostkovanými víčky. Skvěle zapadnou do každé kuchyně a budou vám sloužit řadu let.

Příprava: 45 minut * Získáte: recept je připraven pro 1 sklenici o objemu 0,5 l

  • svazek čerstvého kopru
  • 450-500 g malých, zralých rajčátek

Nálev

  • 100 ml vody
  • 50 ml octa
  • 200 ml olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 - 1 ½ lžíce cukru, dle chuti
  • ½ lžičky soli
  • 3 šalotky, nakrájené na kolečka
  • 5-6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 hřebíčky

1. Do sklenice dejte pár snítek kopru a vložte do ní umytá rajčata, přičemž každé několikrát propíchněte vidličkou.

2. Svařte nálev - Do kastrolku dejte vodu, ocet, olej, citronovou šťávu, cukr a sůl, a vše dobře promíchejte. Směs zahřejte k bodu varu, aby se cukr a sůl dokonale rozpustily. Pak přidejte zeleninu a koření, plamen stáhněte a nechte asi 7-10 minut probublávat.

3. Horký nálev nalijte na rajčata, přidejte opět snítku kopru a sklenici pevně uzavřete. Zavařujte po dobu 20-25 minut při teplotě 90 °C.

Horký nálev vystačí na 1 půllitrovou sklenici. Je sladkokyselý a kořeněný, výborná je i naložená cibule a česnek. Máte-li to rádi, k receptu si přidejte libovolné množství. Rajčata v nálevu změknou a ke své chuti přidají chuť koření a sladkost. Zavařování je o trošku kratší, než při nakládání okurek, jinak je postup stejný, takže využijte troubu nebo hrnec tak, jak jste zvyklí.

Chystáte-li večírek se studeným pohoštěním, určitě na tahle rajčata nezapomeňte. Jsou výborná jako předkrm, ideálně se hodí k sýrům s bílou plísní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.