Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
U nás doma se právě dojídá cukroví. Letos ho bylo maloučko, svátky jsem špikovala čerstvým pečením – vánočkami, štrúdlem a medovníkem. Poslední krabici křehkého cukroví jsem schovala na tento víkend. Rozloučení s ním je zde.
Pocukrované cukroví z vinného těsta jsem už představila v článku Kouzelný váleček a recept naleznete zde. U nás je toto cukroví moc oblíbené, a aby nám nezevšednělo, každý rok peču jiné tvary. Letos došlo na sněhové vločky, které jsou milé a dekorativní, a teď se dokonce potkaly i se sněhem za okny!
V zimě používám neutrální lněné ubrousky, které se hodí k porcelánu i ke keramice. Vůbec mi nevadí používat i papírové ubrousky s pěknými dekory. Každý den není svátek a kromě toho se s nimi dají dělat kouzla. Na látkových i na ostatních ubrouscích vyniknou pěkné příbory. Tyto s imitací dřeva jsou momentálně mými favority. Úplně stačí převázat je stužkou a dozdobit obarvenými proutky nebo tulipánem, až budeme blíže k jaru. Tentokrát přidám ještě kousek cukroví, jako lahodné sousto před podáním oběda.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
Tady snad návod ani nepotřebujete, spíše se zmíním o různých možnostech a obměnách. Připravte si:
Stuha, která tvoří kroužek na ubrousek by měla být kvalitní, tím pádem se nebude mačkat a jednoduchou smyčku s uzlíkem půjde navléct na ubrousek opakovaně. Servírovací tác se vám jistě osvědčí, protože s každou věcí nemusíte zvlášť běhat ke stolu. Pokud si dám na aranžmá záležet, vyměním občas barevný karton na dně tácu. Neděste se, že jsem použila papír se skvrnami, na kterém zahlodal zub času. Je absolutně nový, jen je z kolekce ve stylu vintage. Líbí se mi.
VINNÉ CUKROVÍ
Recept na cukroví se jmenuje Opilý les s hvězdami, ale jak vidíte, vykrajovat můžete libovolné tvary. K ubrouskům však během roku můžete přidat i jiné sousto. Francouzi mají ve zvyku podat před jídlem předkrm, byť by to byla naprostá maličkost. Klidně stačí i sýrová sušenka, protože nastartovat chutě je správné. Třeba i kouskem zbylého cukroví. Vážně je to příjemné.
Tác s příbory je hezkou ozdobou stolu. Nachystejte si ho během vaření, když zároveň prostíráte. Cukroví místnost nádherně provoní vanilkou.