Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pokud máte za sebou poslední várku napečeného cukroví, pak vám určitě zbývají v chladničce bílky. A to ještě nějaké přibudou po přípravě vánoček. To jsou přesně ty potřebné pro sněhový dezert. Napečte si menší korpusy a uzavřete do krabice. Na Štědrý večer luxusně dokončí vaši slavnostní hostinu.
Hned v úvodu ještě jedna informace – šlehání bílků za vás obstará šlehač a celá příprava trvá jen 20 minut, takže stojí za to se obětovat. Alespoň u nás je to takový rituál, než s konečnou platností odpráším kuchyň ze závoje mouky a cukru a zavřu svou kuchařku s rodinnými recepty. Na sněhové pečivo se musí jít trošku speciálně, ale žádná věda to není. Pár drobných rad jsem soustředila na konci článku.
Jediné, co potřebujete k práci, je cukrářský sáček s větší, ostře řezanou hubicí. Tentokrát jsem využila jednorázové mikrotenové sáčky, a musím říct, že jsou šikovné. Jsou tenoučké a v rukách nemáte žádný překážející materiál. A hurá, odpadá mytí… Práce šla pěkně od ruky, což jsem byla ráda, protože pro účely focení jsem dělala celý proces 3×, ke každé krokovce zvlášť :o)
Tak, zase za rok!
MINI PAVLOVA
Příprava: 20 minut + sušení a zdobení * Získáte: 3 velké dezerty nebo 6 menších – velké porce jsou určeny vždy pro 2 osoby
Těsto
Krém
Na dozdobení
1. Ke šlehání použijte bílky krátce ponechané v pokojové teplotě. Vložte je do misky, přidejte špetku soli a začněte šlehat na malé otáčky, abyste do bílků dostali vzduch. Když se drobet nadechnou, přidejte výkon a ušlehejte pevný sníh, až bude dělat měkké špičky.
2. Nyní začněte přidávat cukr. Musí být hodně jemný, přidávejte ho po lžičkách a každou dobře zašlehejte. Hmota se začne zpevňovat. Tuto část procesu neuspěchejte, ta je nejdůležitější. Cukr se musí dokonale rozpustit. Poznáte to tak, že výsledná hmota se začne lesknout. Sníh mnohonásobně zvětší objem, leskne se a je tak pevný, že dělá ostré špičky.
3. Nyní povrch poprašte prosetým škrobem, přidejte ocet a s poslední lžičkou cukru vše zašlehejte. Je hotovo. Troubu vyhřejte na 150 °C.
4. Hmotu přesuňte stěrkou do sáčku – vejde se tam všechna, a na připravený pečicí papír nastříkejte šest 9 cm širokých koleček. Pracujte od středu směrem ven. Pečte nejprve 10 min při teplotě 150 °C, pak teplotu snižte na 120 °C a pokračujte ještě 45 minut. Plech ponechejte na středu trouby a kontrolujte, zda pečivo příliš netmavne. Mělo by zůstat jemně béžové vlivem zkaramelizování cukru. Korpusy se dost zvětší, takže s tím počítejte. Hotové pečivo ponechejte v mírně pootevřené troubě vychladnout, nejlépe přes noc.
Zdobení – Studenou smetanu ušlehejte do tuha. Přidejte do ní mascarpone pokojové teploty a 3 lžíce cukru a ručně metličkou zašlehejte. Tři korpusy nazdobte krémem, použijte opět zdobicí sáček a hubici s jemnějším prořezáním. Přidejte horní korpusy. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, zřeďte ji máslem nebo smetanou tak, aby byla polotekutá a lžící ji naneste na dezerty. Bohatě dozdobte semínky granátového jablka.
Do sáčku se vešla celá jedna várka sněhu. Vyjde na zmíněných 6 korpusů. Pokud netrefíte pravidelná kolečka, nakreslete si je pomocí hrnečku na rub pečicího papíru. Sníh nanášejte od středu směrem ke kraji a dodržujte velké rozestupy. Na následující fotce je vidět, jak korpusy vyrostly a přiblížily se k sobě.
Cukr jemně karamelizuje a tak našlehaný sníh vytvoří pěkný krémový povrch. Kdybyste při sušení použili vyšší teplotu, příliš ztmavnou. Když korpusy rychle vytáhnete z trouby a prudce je ochladíte, popraskají vám, jako mě při focení. Korpusy je třeba nechat pomaličku vychládat v troubě, ideálně po celou noc. Teď už zbývá jen Pavlovu nazdobit. Zvolila jsem čokoládu a sladká semínka z granátového jablka. S chutí krému, který pochoutku jemně provlhčí, máte před sebou dezert hodný krále!
NA CO SI DÁT POZOR PŘI SNĚHOVÉM PEČENÍ