DÁRKOVÉ MÁTOVÉ ČATNÍ Z CUKETY A RAJČAT

MARMELÁDA S RYBÍZEM A KIWI
5.8.2016
KŘEHKÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA
9.8.2016

stuha_hneda

Pokračuji v zavařování, protože sezona je v plném proudu. Je nejvyšší čas vytáhnout osvědčené recepty ze šuplíku.

Pokud jste při mytí sklenic narazili na nalepené loňské štítky co nejdou dolů, pak tu mám malý nápad, který vás za rok neotráví. Zbylo mi pár plastových cedulek pro označení výsadby. Polepím je kouskem tabulové fólie, na kterou se dá pohodlně psát křídou. Fólie je na rubu opatřena samolepicí vrstvou a drží dobře na všech hladkých plochách. Vystřihněte požadovaný tvar, z rubu sloupněte ochranný papír a štítek umístěte na zvolený povrch. Nevadí mu běžná vlhkost a lze ho pakovaně otřít mokrým hadříkem a po chvilce na něj znovu psát. Fólii lze nalepit také přímo na sklenici. Vytvoříte si pěknou ambaláž na dárek ze své spíže. Pro tuto chvíli jsem vybrala pikantní čatní.

stuha_hneda

MÁTOVÉ ČATNÍ Z CUKETY A RAJČAT

Příprava: 20 minut * Vaření: 50 minut

  • 4 velká zralá rajčata
  • 1 menší cuketa
  • 100 g třtinového cukru
  • 60 ml vinného octa
  • hrst lístků máty, nasekané na kousky
  • 3 bobkové listy
  • kousek celé skořicové kůry
  • 2 čerstvé chilli papričky, příp. sušené v množství dle chuti
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru, nakrájeného na jemné nudličky

1. Rajčata nakrájejte na plátky, cuketu oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vložte do hrnce s těžkým dnem. Kromě zázvoru přidejte veškeré ingredience a dobře míchejte, než se rozpustí cukr. Pak stáhněte plamen a směs nechte probublávat na mírném ohni asi 45 minut. Měla by zhoustnout do konzistence džemu.

2. Pak ochutnejte, dochuťte pepřem a solí a chcete-li mít základ hladký, pak jej rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte zázvor nakrájený na jemné nudličky a ještě 10 minut povařte, pozor na připálení.

3. Vyndejte skořicovou kůru a bobkový list a čatní nalijte do nahřátých sklenic. Hrdla sklenic přetáhněte potravinovou fólií, ihned zavíčkujte a po vystydnutí uchovejte v chladničce. Čatní by mělo zrát alespoň měsíc. Chcete-li várku uskladnit na zimu, sklenice krátce sterilujte v troubě nebo v zavařovacím hrnci.

004

Tyto ingredience budete potřebovat pro přípravu čatní. Rajská jablíčka jsou ovšem základem pro celu řadu pokrmů. Zpracovávají se do omáček, nakládají se, suší, dávají se do čerstvých salátů. Mám dojem, že je doma kupujeme tak často jako brambory.

005

Všechny složky vařte asi 50 minut, až se tekutiny odpaří. Čatní můžete rozmixovat tyčovým mixérem a teprve potom přidat drobné kousky zázvoru. Správně by měla být zelenina na čatní nasekaná nahrubo. Ale lze vytvořit hladkou, krémovou směs, to už záleží na vašich zvyklostech. Rovněž míru ostrosti si pečlivě hlídejte (pořádně ji podpoří chilli papričky i zázvor). Vaříte-li čatní poprvé, vyplatí se častěji ochutnávat.


 

003

Na dárkovou ambaláž potřebujete:

  • kousek hrubé jutové stuhy (koupíte v květinářství)
  • pár centimetrů černé tabulové fólie (koupíte v prodejně s tapetami; 1 m/45 cm široký stojí 90 Kč; 1 m/60 cm široký 110 Kč)
  • nůžky
  • křídu
  • přírodní provázek
  • vázací lýko
  • pergamenový papír na překrytí víček

Pruh juty zajistěte na sklenici kouskem transparentní lepenky. Sklenice lze také pouze omotat několika smyčkami provázku, aby se cedulky na bylinky dobře udržely na místě. Víčka překryjte papírem a zajistěte lýkem.

Někoho z vás bude víc bavit vaření, někoho zase potěší chvilka se zdobením sklenic a ukládáním do spíže. Není nic příjemnějšího, než pohled na plné police, které slibují lákavé chutě léta schované na zimu.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *