MÁČENÉ ČOKOLÁDOVÉ PERNÍČKY

VÁNOCE PATŘÍ DĚTEM
20.11.2019
ADVENTNÍ SVÍCEN Z FORMY NA BÁBOVKU
25.11.2019

První adventní neděle - železná, bude příští týden. Tento víkend máme nejvyšší čas sestavit plán domácího pečení.

S tím souvisí i nákup surovin na sladkosti. Možná už jste se do toho pustili, také nakupuji postupně, protože celá řada ingrediencí se nezkazí. K vytvořenému základu sestávajícímu z mouky, ořechů, oříšků, másla, cukrů apod., se teď přidají různé speciality podle toho, co budete péct. Vytáhněte rodinné recepty, s láskou protřepejte ty rukou psané a předávané z mámy na dceru, a naposledy se rozhlédněte po uklizené kuchyni. Brzy po ní bude veta :o)

Pečení o železné neděli začíná obvykle perníčky. Je to tak v mnoha domácnostech, protože perníkům se sluší být rozleželými a vláčnými. Někdy dělám recept, z něhož vyplavou perníčky i na poslední chvíli, ale v tuto chvíli peču perníčky, které se uležet zkrátka musí. Stojí zato vydržet, protože pak jsou v nich všechny chutě akorát. Těsto je nesladké a celkem obyčejné, jen s příměsí medu a kakaa. Sladkost mu dodají až jablíčková povidla plná skořice a čokoláda navrch. Tenhle perník dělám ze špaldové mouky a hodně připomíná slepované mikulášské tvary se švestkovými povidly z mého dětství. Sladké a voňavé pečení začíná, tak si ho rozhodně užijte...

Příprava: 15 minut + pečení * Získáte: 38 slepených kousků

Na těsto

  • 160 g hladké špaldové mouky
  • 60 g másla, povoleného
  • 1 vejce
  • 2 plné lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice nebo perníkového koření
  • 2 lžičky dobrého kakaa
  • ½ lžičky prášku do pečiva, BIO

Na dokončení

1. Suroviny na těsto svěříme robotu, nebo ho vypracujeme na vále. Vypracujeme pevnější hladké těsto, váleček zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.

2. Druhý den těsto vyválíme asi na 3 mm vysokou placku a vykrájíme tvary. Zvolila jsem 3 typy různých hvězdiček. Pokládejte je na plech s pečicím papírem a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečte po dobu 10 minut. Tvary mohou být uprostřed ještě mírně měkké.

3. Vychladlé hvězdičky slepte vyšší vrstvou povidel a uložte do chladničky alespoň na hodinku.

4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte dostatek másla tak, aby poleva byla středně hustá a lesklá, a slepené tvary v ní namáčejte. Odložte je na mřížku, až čokoláda dobře ztuhne.

Perníčky nechte do svátků rozležet v uzavřené plechové krabici, nejlépe v chladu.

S těstem se dobře pracuje, snadno se vyválí, snadno vykrájí. Hotové perníčky nemají tradiční barvu, jak jste zvyklí - příměs kakaa jim vezme charakteristický karamelový odstín. Pečivo není sladké a potřebuje rozležet, ale zatím nezoufejte, na konci své pouti na sváteční stůl bude moc dobré. Ještě jednu změnu dělám - místo perníkového koření dávám do těsta jen skořici. Další porce je pak v jablečných povidlech, kterými rozhodně nešetřete. Tvary slepte vyšší vrstvou, aby se perník proležel a dostal vláčnost a sladkost.

Rozdělejte kvalitní čokoládu s máslem a před namáčením perníčků využijte malý trik - slepené tvary dávám na pár hodin do chladničky. Nejen, že na nich horká čokoláda rychleji zaschne, ale také ztuhnou jablečná povidla, takže hvězdičky vydrží dobře pohromadě při namáčení. Jde to rychle a na perníčcích ulpí dostatek husté čokolády.

Perníčky skládám do široké plechové krabice, prokládám je archem pečicího papíru, ale samozřejmě je ideální polevu neporušit. Poleva je sametově matná, a perníčky vypadají lákavě. Ještě zaklapnout víko - a vydržet do Vánoc. Zatím si pomalu převlékněte domácnost do svátečních barev.

Bude-li to letos zlatá, mrkněte na naši nabídku povlaků na polštářky a na ubrusy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.