LOUHOVÉ PRECLÍKY

VODA & OHEŇ: NEJKRÁSNĚJŠÍ LETNÍ SVÍCNY
7.8.2024
S AVIVÁŽÍ, NEBO BEZ? NA RUČNÍKY NEPATŘÍ, ZA TO POMŮŽE S OPRAVOU ZIPU
9.8.2024

Tradiční bavorskou specialitu si toto léto nemůžete nechat ujít. Ochutnejte ji v dobré pekárně a pak preclíky vyzkoušejte doma. Není to nic, co nezvládnete.

Jsem překvapená, kde všude se letos tyto preclíky vyrojily. Přišlo jejich pečení do módy? To si to nemůžete nechat ujít. 

Preclíky mého dětství byly dozlatova pečené, nejčastěji sypané mákem a solí a při jídle pořádně drobily a křoupaly. Tyhle bavorské preclíky jsou docela jiné. Na kaštanově zbarveném povrchu křupavé, uvnitř vláčné. Odborníci říkají, že mají lehce mýdlovou chuť. To posuďte sami, každopádně jsou nesmírně chutné. To nejdůležitější se odehraje při jejich přípravě. Aby vznikla pevná kůrčička s výraznou barvou, je třeba syrový preclík ponořit do roztoku hydroxidu sodného, tedy do louhu.

A tady se trochu zaseknu - Lesklý a krásný povrch preclíků ovlivňuje stupeň pH. Čím zásaditější, tím bude intenzita povrchu krásnější a preclík uvnitř chutnější. Chemii nerozumím ani za mák, ale vím, že k nežádoucím účinkům nedojde. Při pečení se hydroxid sodný mění na jedlou sodu, tudíž bude zdraví neškodný. Ale já vážně nechci pracovat v rukavicích a celý proces vám vysvětlovat po chemické stránce. To si někde přečtěte. Místo toho vám popíši metodu, která mě baví, nepřináší žádné pochybnosti v mé mysli a ve výsledku naplní mou ošatku (snad) stejně dobrými preclíky. 

K jejich přípravě použiji známý trik - klasickou jedlou sodu upeču v troubě a tím jí krásně zvýším zásaditost. Preclíky budou jak malované. A když už vám je představím jinak, vyměním i klobásy a pivo, které k nim patří, za ošatku a hrnky plné růží. Zrovna je máme na e-shopu a preclíkům i letní snídani moc sluší...

Příprava: 50 minut + pečení sody * Získáte: 10 ks preclíků

Pečená soda + louhování

  • 100 g jedlé sody (2 dávky)
  • 1 l vody na 50 g sody

Omládek

  • 5 g droždí
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 g pšeničné chlebové hladké mouky

Těsto

  • 250 g pšeničné chlebové hladké mouky
  • 150 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 15 g droždí, rozdrobeného
  • 160 ml mléka, vlažného
  • 40 g sádla, změklého
  • 10 g soli
  • 1 lžíce medu, tekutého
  • hrubá sůl na posypání

1. Nejprve si připravte pečenou sodu pro louhování preclíků. Na plech rozložte pečicí papír a rozprostřete slabou vrstvičku jedlé sody. Troubu zahřejte na 120 °C a pečte po dobu 1 hodiny. Sodu nechte vychladnout a polovinu si uložte v dobře uzavíratelné nádobě pro příští pečení preclíků. Pečením soda ztratila vodu a její roztok se stane zásaditým, což je základ louhování.

2. Mezitím si připravte omládek. Droždí rozdrobte do vlažné vody a přidejte 100 g chlebové mouky. Rozmíchaný hladký omládek přikryjte a uložte ho na noc do chladničky. Do druhého dne pěkně nabyde.

3. Do mísy robotu pak dejte proseté obě mouky a vytvořte v nich důlek. Rozdrobte do něj 15 g droždí a nalijte půlku vlažného mléka. Po chvíli přidejte měkké sádlo, sůl, med, vykynutý omládek a zbytek mléka. Hnětacím hákem vypracujte kompaktní a pružné těsto, odlepující se od stěn. Přikryjte ho a nechte 30 minut odpočívat.

4. Pak ho přesuňte na vál, krátce ho prohněťte rukama a vypracujte válec. Rozdělte ho na 10 stejných kusů. Z každého vyválejte váleček 50 cm dlouhý, přičemž se snažte, aby uprostřed zůstal tlustší - to utvoří spodek preclíku, tzv. břicho. Válečky přikryjte utěrkou a nechte chvilku odpočívat. 

5. Z každého válečku vytvořte preclík podle fotografie níže. Konce jemně přimáčkněte a na moukou poprášené utěrce je nechte oschnout.

6. Mezitím si připravte širší kastrol, do něhož nalijte 1 l vody a zahřejte ho. Přisypte 50 g pečené sody - pozor, začne pěnit! a nechte ji krátce rozpustit. Pak pomocí obracečky ponořte každý preclík na 30 sekund  lícem dolů a nechte okapat na mřížce lícem nahoru. Břicho preclíků nařízněte ostrým nožem a celý preclík posypejte hrubě drcenou solí. Preclíky uložte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby rozpálené na 220 °C. Pečte asi 15 minut do kaštanové barvy. Pečivo nechte vychladnout na mřížce.

Podávejte nejlépe ještě teplé s rozpouštějícím se máslem.

20240718_001

ZESÍLENÉMU STŘEDU PRECLÍKŮ SE ŘÍKÁ BŘICHO

Nebojte, nic těžkého vás nečeká. Motání vánočky je určitě složitější. Z hladkého nelepivého těsta vyválejte 50 cm dlouhé válečky se silným středem. Slabší konce propleťte a pak je převraťte zpět nad bříško preclíku. Zachyťte je vlevo a vpravo - a preclík je na světě. 

TVAR PRECLÍKU: Zamotat těsto můžete všelijak, ale tenhle typický tvar má snad připomínat ruce sepjaté k modlitbě. V minulosti se jednalo o postní pečivo určitě vyráběné mnohem skromnějším způsobem než dnes. Nesnažím se dát preclíkům jiný tvar. Během roku u nás patří odlišné tvarování kynutého těsta jarním svátkům (jidášky), k podzimu zase patří kulaté šneky s mákem a švestkami, k Vánocům vánočka štědrovka. Nechme preclíkům tvar, který přečkal staletí.

20240718_004

PEČENÁ JEDLÁ SODA NAHRADÍ LOUH

Zatímco zamotané preclíky jemně osychají, připravte si roztok s pečenou sodou. Tady vás prosím dávejte pozor, aby vám kastrol nepřekypěl; soda totiž při styku s vodou vypění, ale pak už je hladina klidná. Zásaditý roztok se postará o to, aby vaše preclíky v troubě dostaly lesk a neobvyklou kaštanovou barvu, které byste jinak nedocílili. Preclíky ponořte lícem dolů do horkého roztoku, zase je obraťte, nechte krátce okapat a po nasolení a zářezu na kulatém bříšku je svěřte troubě. Hladce upečený povrch uzavře vnitřek preclíku, který zůstane vláčný a porézní. 

TIP: Sodu peču v dvojnásobné dávce, ale můžete si jí udělat i víc, pokud se k pečení preclíků hodláte vrátit. Je ekonomické nehonit troubu zbytečně. S jedlou sodou jsem v kuchyni kamarád a tak jí dávám přednost před louhem.

JAK PRECLÍK K LOUHU PŘIŠEL: Dodnes je záhadou, jak celá patálie vznikla. Louh, tedy hydroxid sodný, je známou surovinou k výrobě mýdla, ale také se samostatně používal k drastičtějšímu čištění domácnosti. V podstatě patřil pod zámek a já bych ho tam raději nechala, jak už jsem se zmínila. K povídání o louhovém pečivu patří legenda, v níž pekařům spadl připravený plech s pečivem přímo do roztoku připraveného ke gruntování. A protože dříve se nic nevyhodilo, pečivo putovalo do pece. Jaké bylo překvapení, když pečivo nádherně zezlátlo a při konzumaci se nikomu nic nestalo!

20240718_009

BARVU PRECLÍKŮ JINÝM ZPŮSOBEM NEDOCÍLÍTE

Uvnitř zůstanou preclíky bílé a vláčné. Určitě vám zachutnají. Patří k nim uzenina a pivo, ale dáte-li si je ještě teplé, nechte na nich rozpouštět plátek másla. Vůbec to není špatné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *