LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ

NEJLEPŠÍ KRÉMY DO CUKROVÍ
15.12.2025

Losos v listovém těstě je skvělé jídlo pro slavnostní příležitosti, které máte hotové za 15–20 minut. Rybou bez kostí se zavděčíte dětem i náročným strávníkům.

Hledáte recept vhodný pro slavnostní příležitost? Ať už jsou to Vánoce, narozeniny, výjimečná návštěva, anebo je slavnostní chvíli zkrátka to, že poobědváte o víkendu s rodinou u jednoho stolu, vsaďte na specialitu, jíž je losos v listovém těstě. Delikátní ryba v křupavém těstě totiž osloví i velké gurmány.

Losos, ač není tradiční rybou našich vod, se v tuzemsku těší velké oblibě. Jeho chuť je poměrně oblíbená i u dětí, nebo lidí, které obecně ryby moc v lásce nemají, čemuž hraje do karet i fakt, že v lososovi je velice málo kostí. Často se i stane, že v zakoupeném filetu žádnou kost nenajdeme a pokud ano, táhne se pár snadno vyjmutelných kostí v čitelné linii uprostřed filetu. K pečení v troubě mu stačí jen něco málo kolem 15 – 20 minut, přičemž zabalený takto v listovém těstě si zachová ještě větší šťavnatost, která společně s křupavým těstem vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek.

Pokud máte doma milovníka ryb nebo snad dokonce rybáře, určitě ho potěšíte některým z našich kousků:

dárkovým rybářským balíčkem

zástěrou a chňapkami Petrův zdar 

pánskou koženou peněženkou s motivem kapříka 

 

LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ

LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ

Ingredience na krekry:

Doba přípravy: 20 minut
Doba tepelné úpravy: 25 minut

Ingredience na 2 porce:

1 šalotka

1 lžíce olivového oleje

1 – 2 stroužky česneku

300 g listového špenátu

Sůl

Pepř

2 filety z lososa bez kůže

1 rozválené listové těsto

Vejce na potření

Postup přípravy: 

  1. Šalotku nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Přidejte najemno pokrájený česnek – 1 velký nebo 2 menší stroužky. Nechte rozvonět.
  2. Do pánve přidejte opraný, okapaný špenát, osolte a opepřete a míchejte, dokud neovadne. Na pánvi nechte chvíli odstát.
  3. Špenát pravděpodobně pustil šťávu, které je potřeba se zbavit, aby se těsto nerozmočilo. Proto špenát přesuňte do cedníku a pomocí vařečky vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  4. Filety lososa osolte a opepřete.
  5. Připravte si na každý kus ryby tak velký kus listového těsta, aby bylo možné lososa z obou bočních stran překlopit těstem (aby se nahoře překrývalo pár centimetrů) a zeshora a zezdola aby bylo možné k sobě těsto přitisknout.
  6. Doprostřed každého kusu těsta rozprostřete část špenátu a na něj položte lososa. Zabalte do těsta, aby byl balíček dobře utěsněný a potřete rozšlehaným vejcem. nahoře těsto několikrát propíchněte ostrou vidličkou nebo nožem.
  7. Pečte při 200 °C 23 – 25 minut dozlatova.
  8. Podávejte s citronem a lehkým salátem.
LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ

Pár surovin a úžasný výsledek

Důležité je mít všechny suroviny suché, aby se těsto nerozmočilo. Špenát tedy dobře vymačkejte. Pokud máte filet lososa z kůží, dejte si tu práci a kůži odstraňte. Upečená v listovém těstě by nechutnala ani trochu dobře. Můžete zvolit menší kousky filetu a každému připravit jeho vlastní balíček. Nebo naopak vložit větší kus ryby. 

Losos v listovém těstě

Každému můžete zabalit vlastní balíček

Možná vám recept připomene slavnější variantu hovězí Wellington - masa, které je obalené v houbách a zabalené do listového těsta. Tento recept je spojený s britskou kuchyní a podle legendy je pojmenován po vévodovi z Wellingtonu, který porazil Napoleona v bitvě u Waterloo. Při přípravě Wellingtonu je klíčové pečlivě připravit všechny vrstvy – maso musí být správně opečené, houby dobře zbavené vlhkosti a těsto by mělo být křupavé, ale ne spálené. Aby bylo maso nebo ryba v těstě dokonale upečené, je dobré použít teploměr na maso. U hovězího Wellingtonu je ideální vnitřní teplota 50–55°C pro rare, 60–65°C pro medium rare. U ryby, jako je losos, by měla být vnitřní teplota okolo 50–55°C. Pokud nemáte teploměr, stačí jemně propíchnout maso a pokud je šťáva čistá (ne růžová nebo krvavá), je hotovo. 

Pro dokonalou slavností tabuli

Pokud už vaše čalouněné židle nejsou příliš reprezentativní nebo je chcete sladit s interiérem, vsaďte na napínací potahy na židle.

Další rybí recepty

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *