LÍVANCE Z RICOTTY A JAHODOVÝ KOKTEJL

POMERANČOVÁ KÁVA A KONVICE PRO GOLFISTU
9.5.2019
KUŘE NA 5 ZPŮSOBŮ
14.5.2019

Jahodová úroda se blíží. Zase budeme zavařovat, blaženě mlsat a jíst běžná jídla, která se díky jahodám stanou tím nejlepším, co si v danou chvíli můžeme vymyslet. Začít můžeme už teď!

První dovážené jahody jsou pevné, často málo vyzrálé, a ještě neskýtají to potěšení sníst je jen tak. Potřebují dodat chuť, ale to není díky úpravě pokrmů žádný problém. I v tuto chvíli jsou cennou surovinou obsahující kyselinu listovou, draslík a mangan podporující sílu kostí, a vyživující mozek i nervovou soustavu. Jahody také zbavují naše střeva jedovatých látek, odvodňují organizmus a snižují krevní tlak. Neodpustila jsem si slovo ve prospěch těchto nádherných plodů, ale myslím, že je konzumujeme ochotně i bez tohoto vědomí, protože jahody jsou zkrátka moc dobré.

Ještě předsezonní jahody využívám jako potravinu kterou vařím, zapékám a mixuji na tisíc způsobů. Pokaždé provoní kuchyni a u stolu způsobí nadšení. Pevné plody se báječně balí do knedlíků, připravuji z nich koláče a smoothies. Dnes jsem si přichystala extrémně nadýchané lívance z ricotty, do nichž jsou jahody naprosto ideální. Dávám je přímo do těsta, ale při tak krátké tepelné úpravě zůstanou viditelné i chutné. K smažení mě inspirovala kolekce smaltovaného nádobí zdobená jahodami (viz galerie pod článkem) a tak jsem přidala díky buclatému džbánu ještě zdravý jogurtový koktejl, který milují děti i dospělí.

Venku není zrovna žádné teplo, ale vy si můžete užít jarní kuchyně s hezkým nádobím a spoustou jahodových dobrot!

005

LÍVANCE Z RICOTTY A JAHODOVÝ SHAKE

Příprava: 50 minut * Získáte: 14 lívanců (záleží na velikosti) + 0,5 l jahodového koktejlu

Lívance s kousky jahod

  • 250 g ricotty
  • 120 ml smetany, 12%
  • 3 vejce, oddělené bílky a žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku, bio
  • vanilkový cukr nebo lžička bourbonské vanilky
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 g jahod, nakrájených na kostičky + 150 g vcelku na dozdobení
  • 20 g rozpuštěného zchladlého másla
  • olej na vytření pánve

1. Do mísy dejte ricottu, smetanu a žloutky, a metličkou vše spojte.

2. Do menší misky dejte mouku, kypřicí prášek, vanilkový a moučkový cukr (případně bourbonskou vanilku) a sůl. Sypkou směs promíchejte a pomalu ji přisypávejte do mísy se žloutky. Pomocí metličky po malých částech zašlehejte, až vznikne hladká hmota.

3. Ušlehejte pevný sníh ze 3 bílků, 3 lžíce sněhu zašlehejte metličkou do základu, a pak pomocí stěrky opatrně vmíchejte zbývající sníh plus nakrájené jahody. Nakonec vmíchejte dosud tekuté a vlahé máslo. Výsledné těsto je úžasně nadýchané jako pěna.

4. Rozpálenou pánev vytřete minimem oleje a lžící přidejte vrstvu těsta. Lívance opékejte 3 minutky po každé straně dozlatova. Počítejte s tím, že těsto hodně vyběhne.

Horké lívance pocukrujte a podávejte s proslazenými jahodami nebo s teplým jahodovým rozvarem.

Jahodový shake

  • 100 g jahod, nakrájených na kousky
  • 2 kelímky jahodové dřeně
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 200 g jogurtu, 3,5%
  • 200 ml smetany, 12%
  • kostky ledu, 2 široká brčka

Jahody vložte do mixéru a rozmixujte. Přidejte jahodovou dřeň, cukr, jogurt a smetanu. Vše našlehejte, rozlijte do 2 vysokých pohárů s několika kostkami ledu a ihned podávejte s širokými brčky.

Pozn.: Cukr přidejte podle své chuti, záleží na zralosti jahod a sladkosti jahodové dřeně. Ve správně připraveném shaku musí brčko stát uprostřed sklenice.

Červená a bílá, to je spojnice krásného smaltovaného nádobí a ostatně i surovin, z nichž budete vařit. Mražená jahodová dřeň vje třeba pro našlehání jahodového koktejlu. Jeho základ tvoří samozřejmě jahody a pak bílý jogurt. Ačkoliv dávám přednost tučnějším verzím jogurtů, v tomto případě využijte jeho odlehčenou formu, kolem 3,5 % tuku.

Tenhle lívanečník se vám nepodaří ani umazat. Má nepřilnavý povrch, takže stačí minimum tuku na vymaštění a každou nečistotu z něj okamžitě smetete. Lívance jsou dost rozpínavé, takže pokud lívanečník nemáte a smažíte na pánvi, ponechejte lívancům větší prostor. Takto vyskočí pouze směrem vzhůru. Jahodový shake si namíchejte v takové hustotě, která je vám příjemná. Naředit jej můžete například kvalitním jahodovým džusem.

Během krátkého smažení se jahody v lívancích nestačí rozpadnout. Čeká vás extrémně nadýchané těsto s křupavými kousky jahod. Opravdu si pochutnáte. Ještě dodávám, že těsto není příliš sladké, takže si hotové lívance můžete pocukrovat nebo polít horkým jahodovým rozvarem.

Tisky na smaltovaném nádobí působí přátelsky a romanticky; nejlépe ozdobí kuchyni zařízenou ve venkovském stylu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.