STYLOVÁ LIMONÁDA S MELOUNOVÝM LEDEM

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO LVY
17.8.2016
DOMÁCÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ
19.8.2016

stuha_ruzova

Sklenice se závitem a šroubovacím víčkem (známé pod označením Mason Jar) byly původně určeny k zavařování. Zbrusu nový vynález si dal patentovat klempíř John Landis Mason v roce 1858 ve Philadelphii. Speciální víčka skvěle zafungovala při domácí konzervaci potravin a získala si obrovskou oblibu.

Pak už byl jen krůček k tomu, aby si sklenice začala žít svým životem. Dostala spoustu podob a stala se velkým hitem a průvodcem každé americké party. Praktická šroubovací víčka byla totiž doplněna otvorem pro brčko a hned tu bylo skvělé opatření proti vylití nápoje i proti dotěrnému létajícímu hmyzu. Koktejly a ledové nápoje dostaly zcela jiný styl. Praktický i zábavný zároveň.

V současné době jsou tyto typy sklenic vyhledávány sběrateli. A jejich cena se dokáže vyšplhat pořádně vysoko. Mezi nejznámější značky patří Kerr, Ball nebo Golden Harvest. Je nejvyšší čas, nezůstat pozadu. Je fakt, že z těchto sklenic mimořádně chutná. A tak vám hned doporučím efektní trik, který se mi líbí. Vykrájejte kousky šťavnatého melounu, dejte je dobře vychladit a vhoďte do připravené nealko či alko limonády.

stuha_ruzova

LIMONÁDA S MELOUNOVÝM LEDEM

Příprava: 10 minut + výroba kuliček + chlazení * Pro 1 sklenici:

verze nealko

  • šťáva z limetky (dle chuti, dávám dost)
  • 5 cl domácího bezového sirupu (kupovaný bývá sladší, tak uberte)
  • 380 ml vychlazené sodovky
  • 11-12 vychlazených kuliček z vodního melounu (lze použít více druhů melounů, viz níže)

1. Nejprve si pomocí tvořítka vykrájejte melounové kuličky. Rozložte je na talíř nebo do plastové krabice a dejte pořádně vychladit, klidně do druhého dne.

2. Do připravených sklenic vymačkejte šťávu z limetky, přidejte bezový sirup a studenou sodovku. Dobře promíchejte. Do hotové limonády vhoďte asi 10-12 ks vychlazených melounových kuliček. Pokud máte limetku bez chemického ošetření kůry, přidejte plátek.

3. Sklenici zavíčkujte a limonádu podávejte s brčkem. Nezapomeňte na vidličky pro snědení melounu.


 

verze alko

  • 100 ml bílého šumivého prosecca
  • lístečky máty
  • předchozí suroviny

Nápoj připravte uvedeným způsobem, pouze 100 ml sodovky nahraďte vychlazeným šumivým vínem a přidejte pár podrcených lístků máty.


 

tip na alko kuličky

Ještě dělám jednu rozmařilost. Do voňavé bezové limonády lze přidat kuličky, které po vykrájení zakápnete bílým rumem nebo vodkou. Nechte je vychladit do druhého dne a pak vhoďte do čerstvě připraveného nealko nápoje.

001

Na melounové kuličky je třeba použít opravdu sladký meloun. Ale lze použít libovolné druhy melounů, které preferujete. Ne vždy se vám doma sejdou, ale když ano, stojí to za to. Získáte kuličky různých barev. Ten známý, červený meloun se zelenou slupkou a světlými pruhy, je meloun vodní, vedle je meloun cukrový, také se mu říká medový; uvnitř má barvu slonové kosti a zářivě žlutou slupku. A vpředu vlevo je můj oblíbenec – meloun galia, s nazelenalou dužninou a slupkou vypadající jako horkem rozpukaná země. Ještě unikl meloun cantaloupe, který je uvnitř krásně oranžový. Ale ten mi nějak barevně ani chuťově neladil…

004

Alespoň ze dvou druhů melounů vykrájejte kuličky pomocí speciálního tvořítka. Jde to jako po másle. Tvořítko zabořte do dužniny a plynule jím otočte. Melounové kuličky srovnejte vedle sebe do plastové krabičky a dejte je důkladně vychladit. Není třeba z nich dělat led. Melouny by ztratily svou jemnou chuť. Takto nápoji propůjčí své aroma a ve sklenici vypadají nádherně.

Koktejly lze připravit do sklenic ještě před pohoštěním a postavit je do chladničky. Sklenice mají čtverhrannou základnu a dobře se uloží vedle sebe. Hosty můžete přivítat hotovým perlivým nápojem hned, jakmile vejdou.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.