Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Myslím, že jsem si trošku vypěstovala kulinářskou fantazii, ale zmrzlinu s příchutí levandule jsem si neuměla představit. Až doteď…
Když mi Líba (příjemná výtvarnice, která umí vyrábět krásné věci z přírodnin a textilu) přinesla čerstvou a voňavou kytičku levandule, hned jsem jí psala, že skončí ve zmrzlině (mám na mysli levanduli). Levandulových kvítků je k tomu třeba jen troška, takže jsem zbytek té nádhery spokojeně nasušila. Do zmrzliny a do cukroví se totiž dávají květy i sušené. Schovám si je na zimu, například na levandulové madlenky (cukroví, které peču o Vánocích).
S vyráběním zmrzlin koketuji každý rok. Vymýšlím různé postupy i kombinace chutí, ale tentokrát jsem se musela poučit. Stále mi schází zmrzlinovač a kdo ho máte, pak víte, že výsledná kvalita mraženého krému je oproti ručnímu zpracování znát. Do levandulové zmrzliny jsem zvolila smetanový základ s bílou čokoládou. Výsledek byl chuťově příjemný, zmrzlina je ale tužší konzistence, protože smetanový krém se ručně zpracuje hůře. S kvítky to nesmíte přehnat, abyste neměli pocit, že máte na jazyku nějakou chuť z drogerie. V mnohých receptech se květy ve zmrzlině nechávají. Doporučuji však zmrzlinovou směs přecedit a kvítky odstranit. Úplně stačí, když si jich pár necháte na dozdobení zmrzlinových pohárů. Levandule by měla za sebou nechat jen letmou chuť, která vás i v zimě přenese do slunečné zahrady.
LEVANDULOVÁ ZMRZLINA S BÍLOU ČOKOLÁDOU
Příprava: 15 + 20 minut
1. Do kastrolku dejte smetanu ke šlehání a zahuštěnou smetanu, přidejte vanilku, hrst levandulových kvítků a směs nechte mírně zahřát. Stále míchejte, aby se rozpustil cukr obsažený ve slazené smetaně. Dávejte pozor, aby mléko neprošlo varem. Směs odstavte z ohně, nechte zchladnout a dejte do chladničky. Levanduli je dobré louhovat ve smetaně do druhého dne.
2. Druhý den směs přeceďte, ušlehejte žloutky do pěny, přidejte je k levandulové smetaně a šlehejte do zhoustnutí.
3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a po kouskách zašlehejte do základu.
4. Zmrzlinovou směs vlijte do plastové dózy a vložte do mrazničky. Alespoň 1× za hodinu krém prošlehejte vidličkou, až do úplného zamrazení. Zmrzlinu podávejte další den.
Levandule je prospěšná rostlina. Ze stonků se dělají osvěžující sirupy, které si pijí s citronem, levandulový olej odhání ovády a podobné potvory, domácí mazlíčky chrání před klíšťaty. Připravují se levandulové octy, kvítky se kandují a pak se jimi zdobí cukroví i dorty, nebo se sušené používají do směsí provensálského koření. Koupelová sůl vás dokáže zklidnit a ukolébat ke spánku.
Levandulové květy jsem po louhování ze smetanového základu odstranila, i když jsem četla řadu receptur, kde jsou ve zmrzlině ponechány.
Máte-li dost nasušené levandule, ušijte si pár pytlíčků do skříně s prádlem. Květy voní po celou zimu a dokonale odpuzují moly.