Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Sirup, který v létě uhasí žízeň, je k nezaplacení. Zvláště, když je lahodný a jeho ingredience ve vás vzbudí zvědavost.
Tento recept není z mé hlavy. K prvnímu vaření jsem přistupovala trochu skepticky. Že budu mít na kuchyňském stole letní růže a levandulové květy, to mi tak zvláštní nepřipadalo. Obě ingredience patří k vaření a pečení už po tisíc let a pár zkušeností s nimi už jsem posbírala. Co mě připadalo výjimečné, bylo užití jablečného octa, protože jeho chuť je docela průrazná. Očekávala jsem, že se ze sirupu nikam nevytratí. Nicméně výsledný nápoj chutná skutečně neodolatelně a v žádném případě neplatí, že co je zdravé, není dobré.
Připravit sirup je dílem okamžiku a rozhodně k němu nepotřebujete fůru nedostupných surovin. Pokud pěstujete levanduli, je jí třeba malý svazek a růži vám třeba věnuje hodná sousedka. Je důležité, abyste použili růži ze zahrádky, protože kupované růže jsou plné chemických látek. Pro představu - potřebujete velký květ plný lupínků, tak nějak do dlaně.
Pak už si jen připravte džbán a pěkné sklenice, nejlépe stylové - s růžemi nebo s levandulí... Třeba takové, které objevíte v galerii pod článkem.
Příprava: 20 minut + chladnutí směsi * Získáte: cca 300 ml sirupu
1. Ve vodě rozpusťte cukr a přiveďte ji do varu. Pak přilijte jablečný ocet a vařte bez pokličky po dobu 15 minut. Tekutinu odstavte a přidejte květy levandule a plátky růží. Nechte zcela vychladnout.
2. Vyvařte sklenice nebo láhev s pevným uzávěrem a chladný sirup sceďte přes husté sítko.
Láhev uložte na suchém a chladném místě. Po otevření ji ponechejte v chladničce. Příprava nápoje - 3 polévkové lžíce sirupu smíchejte s 200-250 ml ledově vychlazené perlivé vody.
Levandule v těchto dnech už na mnoha místech odkvétá, tak je nejvyšší čas spotřebovat poslední květy. Máte-li další přebytky, určitě si ji nasušte a schovejte pro pečení francouzských madlenek nebo do ovocných želé. Pro růžové okvětní lístky nemusíte chodit daleko. Ideální jsou voňavé květy růže svraskalé (Rosa rugosa, to je ta úplně obyčejná, kterou dobře znáte). Roste téměř na všech zahrádkách a kvete až do podzimu. Šlechtěné kultivary mají spoustu okvětních plátků a bude vám stačit jeden plný květ; ale pokud růži naleznete volně v přírodě, pak budete potřebovat květů více, protože mají lístků méně. Zůstávají po nich šípky velké jak ředkvičky. Poslední nejdůležitější surovinou na obrázku, je nefiltrovaný jablečný BIO ocet, o kterém se dočtete níže.
Aby vám svařený sirup rychleji vychladl, můžete ho přelít do široké misky. Ke zcezení používám široký drátěný cedník, a poté, když přelívám sirup do láhve pomocí trychtýře, použiji ještě malý, hustší cedníček. Tekutina má krásně zlatavou barvu, ale je v ní vidět jemné zarůžovění. Sílu jablečného octa skutečně nepotlačíte. Ale ve výsledném nápoji působí osvěžujícím způsobem. Pokud ocet konzumujete pro jeho výjimečné zdraví prospěšné vlastnosti, určitě si připravíte sirup už jen kvůli němu.
2 komentáře
Krásný den, právě jsem si sedla a spokojeně přehlédla právě dovařený sirup z černého bezu, nějakých 7,5 l, úžasný pohled, ještě cedulky s popisem a je hotovo, voní celý byt. Levandule ani růže u nás ještě nekvetou, ale je to dobrý nápad, jablečný ocet mám z jablíček z naší zahrady na samotě u lesa, takže opravdu eco-bio a až rozkvetou růže a levandule budu mít o zábavu postaráno, určitě menší množství, protože mě ještě čeká tinktura z lichořeřišnice a taky mi musí zbýt místo na arónii .
Krásná práce. Hezký den, dk
Hezký den, Drahomíro,
tak bych si tam u vás sedla a jen koukala na ty poctivé zásoby na zimu. Vím, jaký je to radostný pocit a vaše samota u lesa musí být nádherná. Přeji vám krásné léto, hodně trpělivosti a radosti z úrody. Vaše rodina se má :o)