Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Trhy už jsou plné skvělých a čerstvých surovin jako nové brambory, hráškové lusky nebo ředkvičky. A když všechny tyhle skvělé suroviny spojíte dohromady, máte na světě dokonalý bramborový salát – ideální třeba na piknik.
My Češi máme bramborový salát spojený hlavně s Vánoci, naštěstí už se i toto začíná měnit a užíváme si bramborové saláty i při letních grilovačkách. Místo těžké majonézy sáhněte po olivovém oleji, místo sterilovaného hrášku po tom čerstvém a místo kyselé okurky vyzkoušejte rukolu či ředkvičku. Jako hlavní chod i jako příloha to bude dokonalá souhra chutí!
Protože salát neobsahuje majonézu, můžete si ho připravit na piknik. Rozležení mu jen prospěje. My jsme prostřeli na piknikové dece MANDALA. spodní izolační vrstvA chrání před mokrou trávou, pískem, vodou a chladem od země. Měkká a na dotek příjemná horní vrstva z polar fleecu dobře udržuje teplu. Velký rozměr deky 140 x 200 je ideální pro rodinné pikniky a kempování.
Doba přípravy: 35 minut
Získáte: 4 porce
1. Nové brambory předem uvařte v osolené vodě ve slupce. Pak je sceďte a nechte chvíli zchladnout. Nakonec z nich oloupejte slupky – není to ale nutné, v tomto ročním období jsou tenké a leckomu chutnají, bramborám dodávají na jemné pikantnosti.
2. Zálivka je prostá: ideálně nefiltrovaný olivový olej smíchejte s trochou mořské vločkové soli a čerstvě mletým pepřem. Tyto suroviny nepodceňujte, starají o dojem ze salátu stejnou měrou jako hlavní suroviny. Sůl salátu přidá na jemném křupnutí, kvalitní pepř mu dodá neuvěřitelný šmrnc.
Náš tip: Dobrý pepř nemusí být jen ten nyní tolik propagovaný kampotský. I v běžných obchodech dnes už koupíte nějaký ten pepř v bio kvalitě, který se s tím „obyčejným“ obvykle nedá srovnávat. Na léto, na saláty, grilované maso atd., se určitě vyplatí do něj pár korun navíc zainvestovat, dodá vašim kulinářským počinům nový rozměr. :-)
3. Jarní cibulku nakrájejte (klidně i s kouskem nati) najemno, stejně tak řapíkatý celer. Ředkvičky nakrájejte na osminky, můžete jim nechat přiznaný kousek nati, vypadají skvěle a i ředkvičková nať je surovina skvělá do polévek i salátů. A stejně tak použijte i další suroviny nebo bylinky, které budete mít po ruce.
Náš tip: Pokud salát chystáte jako hlavní chod, přidejte i trochu bílkovin, třeba nakrájený sýr, vařená vejce (nebo doma klidně vejce ztracená) nebo opražené kousky slaniny.
4. Všechny suroviny promíchejte, přidejte zálivku (pro pikantnější chuť přidejte i špetku chilli vloček nebo pár kapek citronové šťávy) a nechte aspoň 20 minut odležet, aby se chutě propojily.
Ve smaltovaných miskách s víčkem Olives se salát bude nejen dobře míchat, ale i jej v nich snadno přenesete třeba na piknik, do práce na oběd nebo je využijete ke skladování. A že už jej zbylo jen trochu? Tak salát přendejte do té o kousek menší. :-)
Tohle využijete při přípravě naplno!
Další tipy na skvělý piknik