6 TIPŮ Z KVĚTINOVÉHO JARA

JARNÍ VÝVAR S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI
20.3.2017
VELIKONOČNÍ PLNĚNÉ ROHLÍČKY + VIDEO
23.3.2017

Toužebně očekávané jaro je tu. Sice s deštěm a mraky, ale o to lépe se brzy všechno zazelená.

Pokud chodíte domů s každým napučeným proutkem jako já, vytvořte si malou snídaňovou vázičku. Stačí nízká sklenka nebo zavařovačka s mašlí. Postavte si ji vedle hrnku s kafem a uvidíte, o co příjemněji začne den.

Jarní květinová aranžmá jsou jiná, než později v roce. Kromě vysokých váz s tulipány, si většinou zdobíme stůl něčím drobným – osázenými miskami, věnečky, zkrátka motáme a splétáme. Inspirace je na každém kroku a jaro nás kromě životodárné síly nadchne ještě něčím, po čem se nám přes zimu tolik stýskalo, a to spoustou vůní…


 

001

1  Velikonoční okno  Zdobení oken patří k takovým domácím radostem. Venku nemusí být zrovna růžově, takže si udělejte jaro před okny. Začněte pozvolna, třeba od nabarvených proutků, které se ještě neprobudily; a také přesaďte pokojovky, které to potřebují. Například rozvětvujícímu se břečťanu ulevíte, když ho namotáte na drátěné srdce. Mimo jiné se vám snažím nepřipomínat mytí oken, ale když na ně dojde, pak se odměňte novým nažehleným závěsem.

DSCF1526

2  Opora pro vysoké rostliny  Víte, jak vysokou dokážou vyrůst hyacinty. Někdy se těžké květy z květináče úplně vylomí. Udělejte jim včas oporu z dlouhých kočičích prutů. Ve vrcholu je svažte a vytahující se květy k nim lehce upevněte.

002

3  Jarní svícen  Večery už se příjemně zkrátily, ale pohodu si udělejte pokaždé, když na to máte čas. Pokud neznáte plovoucí svíčky, pak se po nich poohlédněte v květinářství. Stačí jen malá kompotová miska a pár odlomených květů, abyste měli nádhery plný stůl.

003

4  Hrnky místo obalů na květináče  Takhle si připravíte bezva jarní dárek – květinu a k tomu navíc hrneček na čaj nebo na kávu. Zkrátka dva v jednom...

maxivaza_nahled

5  Rostoucí maxi váza  Máte-li pár kvetoucích rostlinek, můžete je dát společně do malé vázičky. Ale když každé rostlince věnujete malou sklenici a ty pak spojíte do jednoho celku stuhou, vznikne jednoduchá variabilní váza, kterou můžete rozšiřovat jak budete chtít.

DSCF1588

6  Závěsný věnec na živé květy  Věnečky mohou mít spoustu podob. Tento je naležato a ještě uvnitř schovává misku s vodou. Jen tak se nevylije, protože květy jsou zapíchnuté do aranžérské hmoty, kterou stačí udržovat vlhkou.


 

 

2 Comments

  1. Jarka napsal:

    …krásné, jedno aranžmá krásnější než druhé

  2. Jana napsal:

    Mockrát děkuji, s květinami to jde samo :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.