Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kuře, resp. slepice na paprice je klasika české kuchyně, ačkoliv původní recept pochází z Maďarska. A právě od Maďarů jsem jsem si půjčila i dnešní přílohu: těstovinové nočky.
Maďarské kuře na paprice je už dávno dost odlišný recept, patří do něj totiž i čerstvá paprika a rajčata a z dnešních kuchařek jej znáte spíš jako kuřecí paprikáš. Do českého receptu patří paprika jen jako koření. Přesto to dokáže být překvapivě chutné jídlo. Jakkoliv miluju jídla ze závodních jídelen a podobných vývařoven, kuře na paprice mi tam nikdy nechutnalo – když si jej ale připravím doma podle tohoto receptu, jen se po něm zapráší.
Pro tentokrát si ale práci neusnadňujte kupovanými kolínky, ale pusťte se do přípravy maďarských těstovinových nočků. Hotové jsou totiž ještě rychleji, než byste uvařili ony těstoviny, a jsou opravdu famózní.
Příprava: 50 minut
Získáte: 4 porce
Na nočky
1. Začněte přípravou masa. Někdo má raději kuřecí kousky s kostí, protože jsou šťavnatější, mně ale vadí, jak se v omáčce na talíři špatně porcují, takže v tomto případě dávám přednost kuřecím prsům. Když dodržíte postup, suchá rozhodně nebudou! Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a osolte. Pokud máte jakékoliv odřezky, udělejte z nich trochu vývaru.
2. V hrnci nebo kastrolu na troše oleje zprudka opečte nasolené maso, aby se povrch zatáhnul. Pak maso vyjměte a na chvíli odložte stranou. Ve výpeku osmahněte jemně nakrájenou cibuli – ale opatrně, jakmile začnou okraje měnit barvu, zaprašte ji hladkou moukou.
3. Promíchejte, minutku nechte mouku rozvonět a přidejte i sladkou papriku. Opět pořádně promíchejte a jakmile se rozvoní i paprika, ihned podlijte částí horkého vývaru nebo vodou. Paprika se snadno připálí a zhořkne, takže opravdu opatrně. Metličkou vymíchejte hladkou kaši a podlijte zbytkem vývaru či vody – díky tomuto postupu se nezavaří hrudky.
4. Maso vložte zpět do hrnce, přiklopte poklicí a asi 20 minut duste doměkka. Podle chuti můžete přidat i jednu či dvě zeleninové papriky pokrájené najemno.
5. Do hrnce dejte vařit dostatek osolené vody – jako na těstoviny. V misce smíchejte mouku, trošku soli, vejce a vodu a vidličkou vymíchejte těstíčko.
6. Na hrnec s vroucí vodou položte struhadlo na halušky, do něj nalijte asi třetinu těstíčka a plynulým pohybem posunujte oním červeným držáčkem tam a zpět: těsto tak bude krásně pravidelně odkapávat do vroucí vody a nočky budou jeden jako druhý. Když těstíčko dojde, ještě minutku povařte a sítkem vyjměte hotové nočky do mísy. Tam je promíchejte s kouskem másla, aby se neslepily.
7. Do hrnce dle potřeby dolujte vroucí vodu a postup opakujte i se zbylým těstem: pokud byste jej do hrnce zavařovaly celé naráz, jednak byste potřebovali opravdu velký hrnec a jednak by se první odkapané nočky rozvařily.
8. Omáčku zahustěte smetanou – já preferuji zakysanou, dodá podle mě omáčce šmrnc, pokud ale jste zvyklí na sladkou, použijte klidně tu. Jen sáhněte po smetaně ke šlehání, s tou na vaření to prostě nikdy nebude ono. Podávejte s čerstvě uvařenými nočky.
Struhadlo na halušky 32 cm Red Culinaria, BANQUET
Možná doma máte klasické síto na halušky nebo nočky či kapání do polévky děláte pomocí nože a plochého hrubého struhadla, jako to dělávala moje mamka. Dělávala jsem to tak taky, dokud jsem nepoznala tohle skvělé struhadlo. Ano, je to sice další kuchyňská pomůcka, kterou do ruky nejspíš nebudete brát zrovna obden, ale garantuji vám, že díky němu budete halušky, těstovinové nočky nebo třeba kapání do polévky vařit častěji a s větší chutí, protože jeho použití přípravu výrazně zjednoduší a nezůstává po něm nikde nepořádek. Do jezdce nalijete těsto a pak už jen sem a tam plynule přejíždíte.
Aby vám to ladilo do červena...
Domácí pečivo se sádlem a škvarky je nej
1 komentáře
Dobrý den všem,
kuře či slepice na paprice je v naší rodině oblíbené od nepaměti. Já toto jídlo nejraději připravuji z kuřecích stehenních řízků. Jejich maso je šťavnatější a obsahuje i zbytky vazů, které se v omáčce krásně rozvaří a vylepší její chuť (podobně jako hovězí kližka v guláši).