KORNOUTKY Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY + ŠABLONA

PIŠKOTOVÝ DEZERT S MALINAMI + VIDEO
26.5.2016
DEN DĚTÍ JE POUZE JEDEN!
30.5.2016

ornament_01

Blíží se Den dětí a zakrátko pak konec školního roku. Důvodů ke slavení, nebo k drobným odměnám, je s dětmi vždycky dost. Jako malá jsem si říkala, že nejlepší událostí je návštěva knihkupectví nebo cukrárny. Z pozice svého věku tvrdím, že oboje…

Vždycky mě bavily jednoduché návody na rychlé skládanky z papíru. Vím tedy, jakou radost udělají dětem. Můžete si najít společnou chvilku na hraní, ale také deti překvapit milým dárkem. Potřebujete k tomu jen trošku trpělivosti. Já jí moc nemám, ale čas od času se ochotně přemůžu. Nejde o to, abychom byli nejdokonalejší na světě, ale je hezké, když něco vzniká pod rukama.

Sáhněte do tajné dózy na cukrovinky a pojďte o víkendu trošku tvořit. Nebo se mrkněte, zda není vhodná doba na nějaký ten dárek. Třeba v podobě nového prostírání nebo hrnečků.

ornament_02

kornotuky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na drobné práce s papírem se zužitkuje každičký kousek. Schovávám si i odstřižky potištěných kartonů, které se pak hodí na drobné detaily. Připravte si:

  • jednostranně nebo oboustranně potištěné kartony
  • kancelářské lepidlo
  • nůžky
  • děrovací kleště nebo kancelářskou děrovačku
  • 0,5 cm široké barevné stužky
  • černý fix, obyčejnou tužku
  • špejle (nemusí být)
  • šablonu medvídka – viz níže
  • drobné cukrovinky

Stáhněte si šablonu a vystřihněte ji z kancelářského papíru. Můžete si ji samozřejmě zvětšit, jak si budete přát. Moje kornoutky (od špičky až po medvědí uši) jsou vysoké 18 cm. Šablonu obkreslete na barevný karton a tvar medvídka vystřihněte. Pokud máte karton potištěný z jedné strany, kreslete na zadní, bílou stranu. Pokud máte oboustranně potištěný karton (dokonce se dvěma vzory nebo barvami), vyberte si ten jemnější pro stranu s medvědím obličejem, aby zde vynikly další detaily. Robustnější vzor pak vytvoří spodní část kornoutu.

Pak vystřihněte z jiných kartonů čumáček a bříško ve tvaru oválu, kolečka nebo tvarované do oblouku v horní části. Detaily nalepte na základ, černým fixem domalujte oči a čumáček. Kornoutek stočte tak, aby v místě bříška lícoval na sebe. Slepte ho a nahoře procvakněte otvor na zavázání stužky.

Pokud chcete mít kornout jen do ruky, stočte ho tak, aby špička byla slepená. Pokud ho chcete umístit na tyčku nebo na špejle, pak dole ponechte několikamilimetrový otvor. Vezměte tak 2-3 špejle, prostrčte je otvorem a pod kornoutkem je omotejte stuhou a pevně svažte. Hotovo, už jen naplnit!

ŠABLONA

Stáhněte si šablonu medvídka, která je nachystaná pro formát papíru A4; při nastavení tisku nezapomeňte zvolit tisk ve skutečné velikosti.

kornoutky2

DETAILY

Kreslila jsem obyčejným fixem, protože stačí jen pár čar. Vůbec jsem vše stříhala „od boku“. Musela jsem vyrobit několik šablon, než jsem se trefila s uzavřením kornoutu. Na medvídka můžete vymyslet spoustu drobností – mašli za ucho, kytičky na spodní část kornoutu (jo, nápad přišel pozdě), ale také tam můžete naznačit packy. Zkrátka podle fantazie.

kornoutky3

DVA TYPY PAPÍRU

Oboustranně potištěný karton může mít i dva zcela odlišné dekory. V opačném případě víc vynikne tělo medvídka. Když kornout naplníte bonbony, bude míša vypadat, jako by držel cukroví v náručí.

Přeji vám krásně tvořivý víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.