Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Knedlíky zdaleka nepatří jenom k české klasické kuchyni. Mnohé úpravy jsme ochotně převzali i ze sousedních zemí.
Mnozí knedlíky nemusí, ale nezatracujte je. Řeč nebude jen o těch přílohových, které patří k báječným, poněkud kaloričtějším jídlům. Knedlíky mohou patřit také mezi lehká bezmasá jídla, drobné knedlíčky různých chutí vyrábíme do polévek, a sladké úpravy s přehlídkou knedlíkových těst snad neberou konce. Každý miluje ty své.
Každopádně se stavím na obranu knedlíků - například s nadýchanými špenátovými knedlíčky, a vřele doporučuji i tvarohové špalíčky přelité horkým ovocem. V téhle formě už se rovnají výtečnému dezertu. A pokud se naučíte rychlé hrnkové knedlíky - což neznamená, že recept jen nadávkujete hrníčky, ale hlavně je pak uvaříte přímo v porcelánových hrnkách a vyklopíte, možná přijdete zajímavým knedlíkům na chuť :o) Vše, co k vaření budete potřebovat, naleznete na našem e-shopu v oddělení Vybavení kuchyně.
Dalo by se říct, že toto jsou hrnkové knedlíky na druhou, a to proto, že suroviny naměříte šálky a výslednou hmotu uvaříte přímo v kuchyňských hrnečkách. Jsou to takové knedlíky - hrnečku vař! Mají jednu nespornou výhodu, že se povedou i naprostým začátečníkům. O pěkné zakulacení knedlíků se postará tvar hrnečků. Na vaření si pořiďte vyšší válcovité tvary porcelánu.
Malé špenátové knedlíčky patří k lahůdkám. Na jejich výrobu potřebujete klasicky starší rohlíky, ale také velkou porci špenátových listů a trochu parmezánu nakrájeného na kostičky. Výslednou hmotu dokonale spojí, chuťově i co do konzistence. Určitě si výjimečně pochutnáte.
Snadné, rychlé, dobré - to jsou hlavní přednosti knedlíčků bez plnění na těchto krásných talířích. Mimochodem, jedná se o talířový servis DOLORES, který můžete vlastnit (viz galerie pod článkem, samotný recept naleznete v článku, k němuž se proklikněte obrázkem). K vaření potřebujete jen kostku dobrého tvarohu a jakékoli ovoce, klidně i mrazené, neboť jdeme vstříc podzimu a zimě, a na zahradní stolování si budeme muset počkat dost dlouho.
Pirohy s houbami a zakysanou smetanou rozhodně nepatří k naší české klasice. Chutnat vám ale budou zaručeně. Bramborové těsto a jeho naplnění je trochu piplačka, ale za přítomnosti plastové otevírací formičky to půjde. Tvar srdce je sice pro pirohy trochu netradiční, ale formu si určitě pořiďte. Využijete ji i na další vaření. Náplně můžete donekonečna obměňovat a vytvářet pirohy naslano i nasladko. Malý návod naleznete na videu.
U nás doma se dělaly švestkové knedlíky pouze z odpalovaného těsta. Už jsem u tohoto způsobu balení švestek zůstala, protože těsto je krásně tenoučké a na talíři ho nepřistane tolik, ale přidala jsem k němu ještě ořechovo-strouhankový kožíšek. Směska dokonale podzimních chutí je výtečná.