JE ČAS NA DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK HOKKAIDO

STÁLE AKTUÁLNÍ KRAJKY
2.10.2019
DEKY A PLÉDY PRO VAŠE POHODLÍ
7.10.2019

Oranžové dýně se už nějakou chvíli kutálí do našich domácností. Než se děti dočkají strašidelných oslav, užívejte si dýní pečených, a to naslano i nasladko.

Určitě víte, jak skvělá jsou těsta s příměsí nastrouhaných cuket nebo mrkve. Oba způsoby pilně využívám k pečení čokoládových koláčů a ořechových dortů, které jsou neskutečně dobré. Třetím parťákem je bezesporu dýně. Společně se sušenými brusinkami, medem a oříšky patří tohle pečení k podzimním dobrotám, na něž se vždy půl roku těším dopředu.

Dýňový chlebíček je úžasně vláčný, s nevtíravou chutí, která tak jako i v ostatních případech, neprozradí nic ze svého původu. Pokud toto pečivo neznáte, napoprvé budete jen přemítat, z čeho tak asi je těsto upečené. Protože je těsta hodně, k přípravě používám velkou rozevírací formu na biskupský chlebíček, kterou spolehlivě vyplní. Formu vám brzy předvedu ještě při pečení chleba, ale jistě ji využijete i při pečení piškotových těst určených k plnění a k přípravě nadýchaných nákypů, které získají pěkný tvar pro servírování.

Tuto formu, a další modely z nerezu, ze silikonu nebo s keramickým povrchem, naleznete ZDE.

004

CHLEBÍČEK HOKKAIDO

Příprava: 45 minut * Získáte: plnou formu 34 x 13 cm

   4 vejce
   150 g třtinového cukru
   1 lžička extraktu z bourbonské vanilky
   250 ml slunečnicového oleje
   3 lžíce medu
   350 g polohrubé mouky
   1,5 BIO prášku do pečiva, z vinného kamene
   250 ml smetany
   100 g směsi ořechů, nasekaných nahrubo
   80 g sušených brusinek
   200 g dýně, nastrouhané nahrubo
   2 lžičky mleté skořice
   trocha muškátového oříšku, jemně nastrouhaného
 

1. Dýni dobře omyjte a nastrouhejte nahrubo. Dýně Hokkaido se zpracovávají i se slupkou, ale když se vám některá místa nelíbí, očistěte je škrabkou, která nezajede hluboko pod povrch.

2. Troubu zapněte na 180 °C a formu na chlebíček vymastěte a vysypejte hrubou moukou.

3. Vejce s cukrem ušlehejte do husté a nadýchané pěny. Když mnohonásobně zvětší svůj objem, přidejte vanilkový extrakt, olej a med, a po krátkém prošlehání přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva a smetanu. Vždy jen krátce prošlehejte a přístroj vypněte.

4. Do směsi ručně vmíchejte nasekané ořechy, brusinky, hromádku dýně a ochuťte skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Těsto přesuňte do formy a vložte do trouby na střed. Pečte 45 minut, propečení zkontrolujte špejlí. Když vyjde suchá, chlebíček vyjměte z trouby, po 15 minutách otevřete plášť formy a nechte vychladnout.

 

Tato rozevírací forma je mnohem větší, než bývají pevné formy na biskupský chlebíček. Těsto jsem naměřila akorát, ale máte-li menší formu, může vám troška zbýt, tak s tím počítejte. Peče se v ní výborně, a především z ní vše, co vyrobíte, bezvadně vylovíte ven. Když kupujete dýni Hokkaido, dejte pozor na to, aby byla pevná a lesklá, měla sytou barvu a neměla změklé místo kolem stopky.

Forma je fakt pořádná, na výšku měří 13 cm, takže kontrolujte vysoké těsto špejlí, zda se správně upeklo. Forma je ideální i pro pečení chlebů, ovocných, masových i zeleninových nákypů, těstovin apod., takže v domácnosti rozhodně zahálet nebude. Zimní období těmto jídlům přeje. Dýňový chlebíček nechte trošku zchladnout, a potom ho vysvoboďte z pláště. Nechte ho vychladnout a pak už se do něj pusťte. Protože málo sladím, možná si ho trošku pocukrujte, jak to máte rádi.

Vláčný dýňový chlebíček snězte čerstvý, tak chutná nejlépe. Má velmi jemnou oříškovou chuť nejen díky přísadám, ale připomíná ji samotná dýně. S příměsí skořice a špetky muškátu je uprostřed chladných dnů opravdovým potěšením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.