HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA

RAKVIČKOVÝ DORT
RAKVIČKOVÝ DORT
12.9.2025
Gemista plněná rajčata a plněné papriky
GEMISTA INSPIROVANÁ ŘECKEM
16.9.2025

Jak snadno připravit nadýchané domácí houstičky, které uvnitř ukrývají lahodnou sýrovou náplň? Skvělá pochoutka na snídani nebo svačinu.

Vůně čerstvého pečiva mě vrací do dětství…

Patřila zcela výjimečně malým pekárnám, které jsme s rodiči potkávali na dovolených. Hotelové snídaně s karlovarskými rohlíky, koblihy z mléčných barů z malých náměstíček i jahodový koktejl s ještě teplými makovkami, navždy patří k nezapomenutelným chvílím. Jinak nám obchody nabízely od Šumavy k Tatrám stejné gumové rohlíky, a to jsme na ně ještě stáli frontu.

I teď, když zavoní z kuchyně vůně pečiva, jsem ztracena. Často si pochutnám víc, než na sladkostech. Čerstvě upečené houstičky, bulky, pletýnky a spol., patří k onomu druhu kuchtění, pro které nejsem líná sáhnout po zástěře. Domácí pečivo peču obvykle tehdy, když plánuji domácí paštiku, naložený sýr a jiné dobroty. Když už si s nimi dám práci, chci mít ty své chutě pěkně pohromadě.

Pokud jíme houstičky jen tak – k bylinkovému máslu nebo zeleninovému salátu, pak do nich strčím kostku sýra. Těsto se tak ochutí a pečivo, které je nejlepší teplé, je zajímavější. Dejte pozor jen na jednu věc – sýr dokáže být chvíli horký. Než zchladne, potěšte se pohledem na krásnou ošatku, ve které lze houstičky servírovat. Jinak v ní také můžete nechat kynout chléb.

HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA

HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: 20 minut + kynutí + dokončení 40 minut * Získáte: 15-17 ks, záleží na velikosti

těsto

  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 celé vejce + 1 prošlehané vejce na potření 
  • 1 šálek teplého mléka
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 lžička soli
  • 150 g sýra Madeland nebo Leerdammer

na posypání

  • hrubá sůl
  • sezamové semínko

1. Mouku prosejte do robotu a zamíchejte do ní droždí. Přidejte celé vejce, mléko, olej a sůl. Zpracujte vláčné těsto a přesuňte ho do větší misky.

2. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout.

3. Mezitím si připravte kostičky sýra a sezamové semínko na posypání housek.

4. Vykynuté těsto přesuňte na vál, vytvořte šišku a rozkrájejte ji na stejnoměrné kousky. Každý kousek vezměte do dlaně, vytvořte v něm důlek a vtlačte do něj kostičku sýra. Rukama vytvořte kulatou bulku a odložte ji na plech vyložený pečicím papírem.

5. Housky nechte ještě chvíli kynout, pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem a krystalky soli (není nutné, sýr je výrazný).

6. Pečte dorůžova v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 15-20 minut.

S těstem se pracuje hezky, nijak zvlášť nelepí a stále kyne pod rukama. Samo o sobě není nijak chuťově výrazné, houstičkám dá důraz teprve sýr.

Kostky sýra mohou být větší. Balení houstiček vám bude připomínat přípravu kynutých knedlíků. Tedy nic nového a složitého. K posypání samozřejmě můžete použít mák, kmín, zkrátka své oblíbené kombinace. Zde vidíte, jak těsto stále kyne – první bulka (nahoře) už kyne, ostatní budou dohánět.

Je napečeno, ještě foukat. Teplá jemná houska čeká na skvělou letní večeři. Doporučuji přikusovat rajčata s česnekovým dipem. Dobrou chuť!

Na tyto ošatky nedám dopustit. Mám jen jednu a nechávám v ní kynout kváskový chléb. Protože se ošatka skvěle čistí, mohu ji v mezičase používat k servírování. Vyberte si z několika typů i velikostí. Tu úzkou a dlouhou doporučuji i k pečení olivové ciabatty. Základní těsto (vypracujte bez zdobení) naleznete zde.

Ošatky z naší nabídky

Další tipy na domácí pečivo

4 komentáře

  1. Iveta napsal:

    Dobrý den,

    dá se hladká mouka nahradit i celozrnnou? Děkuji

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Iveto,
    určitě bez obav mouku nahraďte. Například hladká špaldová mouka (pozor má vysoký podíl lepku) se projeví tím, že houstičky budou o maličko tmavší a každopádně zdravější. Celozrnnými obilninami jsem doma nahradila bílou mouku v mnoha pokrmech, peču tak i některé druhy vánočního cukroví. Celozrnné mouky dodají tělu více energie a zasytí na delší dobu díky vláknině, kterou obsahují. Špaldová mouka má však trošku odlišnou schopnost vázat tekutinu, takže jí vždy přisypejte o trošku více, než je uvedeno v receptech s tradiční bílou moukou.

  3. Šiška napsal:

    Dobrý den, pokud saje špaldová mouka méně, mohla byste mi prosím poradit, jak ke to s žitnou!

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, milá Šiško,
    žitná mouka chlebová je bohatým zdrojem vlákniny, pokrmy z ní nás na dlouho zasytí. Lepku má málo, a proto obtížně kyne. Aby těsto kynulo lépe, používá se často v kombinaci s pšeničnou chlebovou moukou. Čím více dáte žitné mouky, tím bude upečené těsto hutnější a tmavší. Řekla bych, že je i na housky vhodnější mouky namíchat dohromady. Pokud chcete péct výhradně ze žitné, pracovala bych opatrně s tekutinou/mlékem, aby těsto nebylo řídké; pak je i v tomto případě třeba přidat mouku, až těsto vytvoří hladkou konzistenci. Ze žitné mouky se pečou třeba výborné medové perníky, a také je třeba přidat o trochu víc mouky oproti ostatním receptům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *