KYTICE NA POKRAČOVÁNÍ

LOKŠE + VIDEO
5.5.2016
ETAŽÉR Z CIBULÁKU
9.5.2016

ornament_01

Chystáte-li se v neděli popřát své mamince, může se vám hodit hrstka malých nápadů.

Láhví dobrého vína určitě nic nezkazíte. Na hrdlo navlékněte gratulaci vystřiženou z krásného papíru. Třeba ve tvaru srdce, kde můžete z rubu po obvodu vepsat vinšování. Tahle drobnost se vám bude hodit vícekrát v roce. Osobních oslav, kdy chcete někomu vyjádřit lásku, je přece spousta.

Jak jsem vám chtěla nápad předvést a chyběla mi po ruce láhev vína (ještě mi nikdo nepřál), napadlo mě natřít pár nepotřebných láhví bílou barvou. Vznikla dekorativní kompozice, do které jsem umístila pár růží. Musím říct, že se v moderním interiéru vyjímá velmi dobře.

Recyklaci mám ráda. Baví mě, když se určité věci dají přetvořit na něco docela jiného. Tím spíš, když ještě chvíli slouží. Třeba jen na chvíli, pro radost, pro jediný výjimečný den.

ornament_02

maminy1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Elegantní vázy vzniknou z pěkných láhví od vína, od minerálky nebo ovocných šťáv. Připravte si:

na vázy

  • bílou akrylovou barvu Balakryl UNI
  • plochý štětec
  • pěkně tvarované láhve
  • gumovou rukavici
  • staré noviny

na gratulaci

  • arch jednostranně potištěného kartonu s romantickým dekorem
  • tužku
  • nůžky
  • zlatý nebo stříbrný fix na napsání gratulace

Láhve jsem nejprve zbavila etiket. Odmočila jsem je a důkladně umyla v saponátu, aby se povrch odmastil. Potom jsem vytvořila první nátěr. Jak vidíte na fotografii, barva skvěle kryje. Už první nátěr schoval i tmavé zabarvení skla. Barva je ekologická a dobře se s ní pracuje. Jen si na levou ruku (jste-li pravák, tedy naopak), navlékněte rukavici. Špičku ukazováčku prostrčte do otvoru a během natírání láhví lehce otáčejte. Stůl ochraňte novinovým papírem. Dno láhve nenatírejte. Nátěr trvá zhruba 5 minut, za dalších 15 minut je povrch téměř zaschlý. Nechte ho ještě chvilku a podobně vytvořte další 2 nátěry. Za hodinu bylo pět váz na světě.

maminy2

SRDÍČKA NA GRATULACI

Tady návod potřebovat nebudete. Najděte si arch dekorativního papíru s nepotištěnou zadní stranou, na výšku ustřihněte pruh široký 10 cm a vertikálně ho přehněte na polovinu. Na obyčejný papír si vyměřte čtverec 10 × 10 cm, přehněte ho napůl a namalujte polovinu srdce, pak v odstupu 2 cm druhé srdce dovnitř. Šablonu vystřihněte tak, aby uvnitř vznikl otvor. Podle ní vystříhejte srdíčka z přeloženého pruhu potištěného kartonu. Na zadní stranu napište po obvodu své přání.

maminy3

JEŠTĚ PÁR RŮŽÍ

Také pugét růží můžete odekorovat zmíněnými srdíčky. Jdou navléknout na svázanou kytici, vložit mezi květy, přivázat ke stuze. Možností je několik. Pokud si dáte práci s natíráním láhví, pak nakonec růže rozmístěte do jednotlivých váz.

Čím zajímavější láhve seženete, tím méně budou prozrazovat svůj původní obsah. Vzpomínám si, že jsem kdysi natřela neobvykle tvarovanou láhev na černo a dlouho se mě kamarádi ptali, kde jsem tu úchvatnou vázu koupila. Tvořit se dá v podstatě ze všeho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.